Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MS Excel - liczenie czasu pracy

wojtasdm 17 Jul 2007 00:23 13407 1
  • #1
    wojtasdm
    Level 25  
    Witajcie!
    Wiem, wiem... powiecie, że temat był przerabiany wiele razy. To ja też wiem, gdyby chodziło o samo liczenie to nie byłoby najmniejszego problemu.



    Mój problem jest jednak bardziej złożony. Arkusz służy do rozliczania czasu pracy pracownika budowlanego. Tabela pokazuje dany miesiąc, poszczególne wiersze to dni miesiąca, a kolumny to symbol budowy, ilość godzin normalnego czasu pracy, nadgodziny 50 i 100, nocne i dojazdy. Do tej pory jest łatwo, teraz dół tabeli :). Symbol budowy nie jest możliwy z góry do założenia, jest to kolejne konto ksiegowe kolejnej budowy, a pracownik może się przemieszczać między budowami, dlatego nie można z góry zdefiniować liczenia według wzorca. Dół tabeli ma się wypełniać automatycznie na podstawie góry wypełnionej ręcznie, tzn. funkcja (makro, skrypt) ma przenieść unikalne symbole budów do kolejnych wierszy w dole tabeli, a następnie odpowiednio zsumować dla nich poszczególne godziny.

    Kombinowałem z tabelą przestawną, z licz.jeżeli, suma.jeżeli, sumą pośrednią, ale zamotałem się na amen, pewnie skryptem będzie prościej, albo wykorzystać totalnie pozagnieżdżane funkcje pieętrowe...

    Proszę, pomóżcie, z księgową trzeba dobrze żyć :)
  • #2
    marek003
    Level 40  
    Samo zsumowanie to nie problem gorzej z wydzieleniem kont które istnieją w górnej tabeli wpisaniem ich do dolnej tabeli. Tu potrzebne jest już makro z pętlą do 31 a w pętli ustawianiem listy kont.

    Ale najprostszym rozwiązaniem jest nagranie makra w postaci :
    posortuj tabelę wg konta ... potem ... sumy pośrednie ... przypisz do przycisku i ... już jest zestawienie do wydruku. Ja zrobiłem że zestawienie jest puszczane na drugi arkusz.

    Oczywiście możesz to zrobić ładniej (na tym samym arkuszu pod tabelą itd
    ja na szybko korzystałem z nagrywarki makr


    załączyłem tez zliczanie do metody pod makro z pętlą ale nie mam na razie chwili by się tym pobawić