logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOSu płyty głównej Lucky Star 5VPX2

swaldeks 17 Lip 2007 07:13 1516 7
REKLAMA
  • #1 4088276
    swaldeks
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,

było o tym raz czy dwa na forum ale z odpowiedzi tam przedstawionych nic nie wynika. Mianowicie mam taki problem.
    Potrzebuję zrobić aktualizację BIOSu na starym komputerze (płyta główna jak w temacie). Na kości BIOSu są następujące oznaczenia:
    AT27C010
    70PC
    9735
    Jeżeli dobrze kojarzę, to z tych oznaczeń wynika że jest to Atmel OTP (One Time Programming). Czy z tego wynika, że nie można na tej kości zrobić aktualizacji ? Należy kupić nową kość ? Jak ewentualnie dobrać nową kość (wg jakich kryteriów) ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4088312
    swaldeks
    Poziom 14  
    Właśnie to jest dziwne. Ja nie mam problemu ze znalezieniem nowej wersji BIOSu. Problem jest z jego wgraniem, ponieważ nie można tego wykonać ani w płycie (dowolna wersja programu awdflash) ani zewnętrznie w programatorze. Problem dotyczy kości pamięci (Atmel)
  • REKLAMA
  • #4 4088472
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    A innej kości nie możesz zastosować?
    Sprawdź Uniflashem typ kości i poszukaj podobnej innego producenta - zaprogramuj i powinno hulać.
  • #5 4088488
    swaldeks
    Poziom 14  
    Właśnie o to chodzi że komputera nie mogę uruchomić (padnięty BIOS). A nie ukrywam, że totalnie nie mam pojęcia jaką kość powinienem zastosować. Czy powinienem kupić takiego Atmela i go programować czy może być coś innego
  • Pomocny post
    #6 4088703
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10440
    > Atmela i go programować czy może być coś innego

Cos innego byle mialo taka sama podstawke i bylo 1Mbitowe (128KB)
  • #7 4088720
    swaldeks
    Poziom 14  
    OK. Dzięki. Myślę, że to wyczerpuje temat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Lucky Star 5VPX2 z pamięcią BIOS oznaczoną jako AT27C010, co wskazuje na układ Atmel OTP (One Time Programming), uniemożliwiający aktualizację BIOSu poprzez nadpisanie. Próby wgrania nowego BIOSu zarówno z poziomu płyty (program awdflash), jak i zewnętrznego programatora zakończyły się niepowodzeniem. Wskazano, że konieczna może być wymiana kości BIOS na nową, kompatybilną z podstawą i o pojemności 1 Mbit (128 KB). Zalecane jest zastosowanie innej kości, np. o podobnych parametrach, ale od innego producenta, którą można zaprogramować zewnętrznie. Dodatkowo podano linki do zasobów i narzędzi, takich jak Uniflash, które mogą pomóc w programowaniu BIOSu po wymianie kości. Wskazano także, że przy hot-swapie płyty należy użyć Uniflash do wgrania BIOSu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA