logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z jakich materiałów wykonuje się płytki drukowane PCB i gdzie je zdobyć?

czaznina 17 Lip 2007 12:06 4792 5
REKLAMA
  • #1 4088811
    czaznina
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie otóż zaczełem interesowac się elektroniko. I mam pytanie o płytke drukowano czy http://audiomania.info/articles.php?id=46 w tym atrykule to jest kawałek blaszki miedzianej czy cos innego. A jak cos innego to skąd to wziąć.
  • REKLAMA
  • #2 4088830
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Nazywają to płytka laminowana (występują płytki laminowana jedno i dwustronne, jednak na początek tych drugich nie polecam). Można je kupić w sklepie elektro. lub na giełdzie/allegro itp.
  • REKLAMA
  • #3 4088849
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Jest tu mowa o laminacie do wykonania płytek drukowanych jednostronnym, który można kupić w sklepach elektronicznych. Jest to płytka z włókna szklanego lub podobnego dielektryku powleczona cienką warstwą miedzi jedno lub obustronnie. Mimo tamtego opisu pod tym linkiem znajdziesz opis sposobów wykonywania obwodów drukowanych /PCB/ a jest ich wiele;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic78302.htm
    Życzę powodzenia.
    Pozdr. wsp :D:D
  • REKLAMA
  • #4 4089046
    czaznina
    Poziom 11  
    Dzkęki za odpowiedzi a czy ze zwykłek blaszki miedzanej wyszło by to
  • REKLAMA
  • #5 4089080
    puba3
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Może i by wyszło ale blaszka miedziana..... jest cała miedziana...... nie wiem czy jest sens próbować. ja nigdy niepróbowałem..

POZDROWIENIA puba3!! :)
  • #6 4089918
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    no raczej by NIE wyszło bo po pierwsze ta blaszka jest kilka razy grubasza i trawiłą by się latami :P i trzeba by do czegoś wytrzymałego przyczepić aby po trawieniu się nie rozpadła tak więc gra nie warta świeczki
REKLAMA