logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

szukam artykulu samodzielne wykonanie plytki drukowanej

ascom 29 Cze 2006 22:26 1766 7
REKLAMA
  • #1 2776090
    ascom
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    HELp szukam i nie moge tego namiezyc kiedys ten temat byl na stronie glownej bardzo prosze o linka do tego artykulu na forum temat samodzielne domowe wykonanie plytki drukowanej dziekuje za pomoc

mocno poczatkujacy
  • REKLAMA
  • #2 2776671
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    można na kilka sposobów:
    1. rysujesz ścieżki na płytce markerem, potem wsadzasz płytkę do wytrawiacza i zmywasz denaturatem i następnie wiercisz otwory pod elementy i malujesz miedź roztworem kalafonii w denaturacie
    2. kserujesz lub drukujesz na drukarce laserowej schemat (widok od strony elementów) na papierze kredowym, bądź takim śliskim z gazet, wycinasz schemat z zakładkami aby unieruchomić potem papier. Przykładasz papier tonerem do strony miedzi i prasujesz płytkę z obu stron żelazkiem (temperatura nam max) następnie wkładasz płytkę do cieplej wody z mydłem, bądź płynem do naczyń. Po pewnym czasie powinieneś zobaczyć bąble na papierze, wtedy już możesz odkleić papier i zetrzeć go delikatnie palcem. następnie płytkę wytrawiasz i czyścisz rozpuszczalnikiem, zmywaczem do paznokci itp. I tak samo wiercisz otwory i pokrywasz miedź roztworem kalafonii. są również inne metody ale droższe i nie sprawdzałem ;) Jak czegoś nie wiesz to pytaj :)
  • REKLAMA
  • #3 2777665
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Lepiej jak spytasz w innym dziale forum! ... i troche pogooglujesz! Wszystko zależy od tego jaka płytka! Metody są różne! W "Elektronice praktycznej" z lat 96-97 były artykuły na temat i opisy metod od żelazkowej do naświetlania! Polecam tę ostatnią! Może każdego przerażać ogrom pracy na początku, ale efekty rewelka! Co do chemii to (kiedyś) preparat POSITIV20 i wodorotlenek sodu (ŻRĄCY!!!). Powodzenia
  • #4 2777696
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ja stosuje metodę żelazkową i wykonanie płytki ze ścieżkami 8milsów nie stanowi problemu. Podstawa to dobrze przygotowany laminat (odtłuszczony i przetarty papierkiem ściernym 1000 na mokro) i oczywiście odpowiedni papier kredowy bo z praktyki wiem że nie na każdym da się uzyskać takie rezultaty. Jak dla mnie to jest najszybsza metoda i bardzo dobra.
  • REKLAMA
  • #5 2778573
    ascom
    Poziom 11  
    chodzilo mi o linka topica ktory istnieje na tym forum dziekuje
  • REKLAMA
  • #7 2782873
    ascom
    Poziom 11  
    dziekuje uprzejmie za okazana pomoc:D
  • #8 2788869
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego, domowego wykonania płytek drukowanych (PCB). Przedstawiono kilka metod: ręczne rysowanie ścieżek markerem na laminacie, a następnie trawienie i wiercenie otworów; metoda żelazkowa polegająca na transferze wydruku laserowego na papierze kredowym do miedzi za pomocą żelazka, a następnie trawieniu i czyszczeniu; oraz naświetlanie fotoczułych laminatów, co jest polecane jako metoda dająca najlepsze efekty, choć wymaga więcej pracy. Wskazano na konieczność odpowiedniego przygotowania laminatu (odtłuszczenie, przetarcie papierem ściernym) oraz użycie właściwego papieru kredowego. Wspomniano o stosowaniu roztworu kalafonii w denaturacie do zabezpieczenia miedzi. Podano linki do artykułów i wątków na forach internetowych, które szczegółowo opisują procesy wykonania PCB. Wspomniano o preparacie POSITIV20 i wodorotlenku sodu jako chemikaliach do trawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA