logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcialbym sobie obliczyc ile moj komputer pobiera W

juterso 17 Lip 2007 14:27 1829 5
  • #1 4089167
    juterso
    Poziom 10  
    Witam wszystkich na forum ;) . Od razu mowie ze , ze mnie zaden elektronik :P , slyszalem o jakis watomierzach ktore sie podlacza do gniazdka a przykladowo listwe od komputera do watomierza ktory jest podlaczony do gniazdka czyli szlo by to tak listwa zasilajaca < watomierz < gniazko ( chyba dobrze slyszalem :| ) , i chcialbym Was o takie cos zapytac , czy wogule istnieje :D ( bo moze i zle slyszalem ) , jaka ma skale tzn od ilu mhz do ilu mhz , do ilu mhz taki watomierz by sie pomylic mogl ...

Chodzi mi zebym sobie mogl w miare latwy spobob ;f zmierzyc ile mi pobiera naprzyklad komputer watow na godzine =]

A pasowal by mi taki watomierz od skali 1mhz - 1500 mhz , do kwoty 150 zl , oczywiscie tak jak wspomnialem ja sie nie znam wogule , bo z tego co widzialem po sklepach to widzialem troszke inne watomierze , wiec prosze o Wasze propozycje ewentualnie gdzies mnie poprawcie jesli sie myle . I jak mozna prosic to prosze o dobre wyjasnienie . Z gory serdecznie dziekuje ;]
  • #2 4089215
    owca607
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jak chcesz tanio i jednorazowo zmieżyć ilość pobieranej energii to zrób taki myk:
    Wyłączasz wszystko w domu i włączasz sam komputer. Przedtem notujesz wskazanie licznika prądu w kWh. Po godzinie korzystania z pc znów zapisujesz ile wskazuje licznik. Odejmujesz wskazanie po od tego przed i dzielisz przez godzinę. Wychodzi ci ile W ma komputer.
    Np:
    Wyszło ci że przez godzinę komputer wykorzystał 1kWh (co jest raczej niemożliwe). Jest to tyle energii ile urządzenie o mocy 1kW zużyje w czasie 1h. No ale nie wiemy ile urządzenie ma W. Wiemy tylko że pracowało 1h i zużyło 1kWh. Więc: dzielimy ilość zużytej energii przez czas jej zużywania:
    1kWh / 1h = 1kW = 1000W
    Wychodzi nam wynik.

Jeśli chcesz kupić watomierz to poszukaj na allegro. Wpisz w wyszukiwarkę watomierz i ci znajdzie np to:
    http://www.allegro.pl/item213518373_domowy_watomierz_sprawdz_ile_pobiera_twoj_komp_.html
  • #3 4089544
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Zmierz ile amperów prądu pobiera, pomnóż przez 230V i ciesz się że zostałeś watomierzem :) Błąd metody będzie mniejszy od pomylenia w wątku częstotliwości z energią
  • #4 4089627
    juterso
    Poziom 10  
    owca607 napisał:
    Jak chcesz tanio i jednorazowo zmieżyć ilość pobieranej energii to zrób taki myk:
    Wyłączasz wszystko w domu i włączasz sam komputer. Przedtem notujesz wskazanie licznika prądu w kWh. Po godzinie korzystania z pc znów zapisujesz ile wskazuje licznik. Odejmujesz wskazanie po od tego przed i dzielisz przez godzinę. Wychodzi ci ile W ma komputer.

Jeśli chcesz kupić watomierz to poszukaj na allegro. Wpisz w wyszukiwarkę watomierz i ci znajdzie np to:
    http://www.allegro.pl/item213518373_domowy_watomierz_sprawdz_ile_pobiera_twoj_komp_.html

Heh , faktycznie tez tak moge zrobic , i wlasnie o taki mi chodzilo watomierz , dzieki za odp .
  • #5 4089743
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Tylko musisz do niego mieć przejściówki, bo nie pasuje do gniazd z bolcem uziemiającym !
  • #6 4089865
    juterso
    Poziom 10  
    Wiem , wiem , w tym sklepie akurat pisze , ze sa do nabycia ;)
REKLAMA