logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-DE545 – jak działa układ protect, schemat zabezpieczenia, gdzie szukać usterki

chicken007 17 Lip 2007 14:50 6979 7
REKLAMA
  • #1 4089226
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam, po włączeniu sprzętu na wyświetlaczu pojawie się tylko napis protect, sprawdzałem końcówki mocy i są ok(tranzystory), może wie ktoś jak jest zrobiony ten protect w tym sprzęcie bo nie mogę takiego schematu znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 4091944
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    schemat powinien byc na forum, jesli nie to poszukaj schematu od pokrewnych modeli tzn 345, 445, 645 bo rozwiazania koncowki jak i zabezpieczen sa takie same, istotne aby na koncu bylo x45
  • REKLAMA
  • #3 4092712
    chicken007
    Poziom 26  
    Schemacik już znalazłem. Odłączyłem sygnał protect od procesora i włancza się już normalnie ale wyjście głośników jest nadal odcięte, jeszcze tego nie rozgryzłem.
  • #4 4204079
    jarek65w
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Co by już nie zakładać nowego tematu , bardzo poproszę o radę.

Tytułowy ampli grał kilka lat bezawaryjnie ale teraz już nie :cry:.

Po kilku minutach od włączenia (to różnie , kilka kilkanaście , czasem wcale) słychać kilknięcie przekażnika i nie ma dzwięku.
    Nie wchodzi w funcję Protect , RDS działa normalnie tylko odcina dzwięk.

Poczatkowo myślałem że to jakieś zabezpieczenie termiczne bo dzień był bardzo gorący - ale dzis nie a i tak odcina.

Po wyłączeniu i ponownym załączeniu ( tyle że nie od ręki a musi minąć trochę czasu) wszystko gra aż do kolejnego :| rozłaczenia.
    To wszystko w różnych odstępach czasowych - lecz niestety już codziennie.

Podpowie ktoś jasno - bo w tych sprawach jestem - no dość cienki :cry:.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4204997
    chicken007
    Poziom 26  
    A dysponujesz jakimś miernikiem? jak tak to sprawdź na tranzystorach mocy( na końcówkach) jakie jest napięcie w momęcie gdy te wyjścia są odcięte. Tak przy okazji, ja swój problem rozgryzłem, uszkodzony był jeden z ukladów uPC.... .
  • #6 4205104
    jarek65w
    Poziom 12  
    No mam miernik :|.
    I pewnie tam nic wtedy nie będzie.
    Bo wyrażnie słychać kiliknięcie na przekażniku , klika przy właczeniu jak dzwięk załącza się i klika przy odcięciu.Robi tak nie tylko jak jest radio ale i inne żródła :cry:.

Pytanie , uszkodzony przekażnik ? czy coś innego odcinać mu zleca ?pozdro
  • REKLAMA
  • #7 4206190
    chicken007
    Poziom 26  
    Gdzie nic nie będzie? Jak masz takie podejście do sprawy to nie zabieraj się za to i nie pytaj na forum. Jakim cudem może nic nie być na tranzystorach końcowych, przecież każdy znich ma ok 40v zasilania i niby miałoby to zasilanie zniknąć? Na środkowej nodze tranzystora powinno być ok +/- 40V a na zewnętrznych 1,2V i 0,9V sprawdź czy tak jest.
  • #8 4207499
    jarek65w
    Poziom 12  
    Ok. :D
    Napisałem że nie jestem w tym mocny :|, ale tyle dam radę.
    Sprawdzę to i wtedy popytam dalej :?:.pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z amplitunerem Sony STR-DE545, który po włączeniu wyświetla komunikat "protect" i nie działa poprawnie wyjście głośnikowe. Użytkownik sprawdził tranzystory końcówek mocy, które są sprawne, oraz odłączył sygnał protect od procesora, co umożliwiło normalne włączenie urządzenia, jednak dźwięk nadal był odcięty. Sugerowano poszukiwanie schematów serwisowych modeli pokrewnych (STR-DE345, STR-DE445, STR-DE645), gdyż układy zabezpieczeń i końcówek mocy są podobne. W innym przypadku opisano problem z przekaźnikiem odcinającym dźwięk po kilku minutach pracy, mimo że urządzenie nie przechodziło w tryb Protect, a funkcje RDS działały poprawnie. Zalecano pomiary napięć na tranzystorach mocy podczas odcięcia dźwięku, zwracając uwagę na obecność około ±40 V na środkowych nóżkach tranzystorów oraz niskie napięcia na pozostałych. Wspomniano również o możliwej usterce układu scalonego uPC, który może odpowiadać za zabezpieczenia. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnej diagnostyki napięć i sygnałów sterujących przekaźnikiem oraz konieczność korzystania z odpowiednich schematów serwisowych dla modeli z serii x45.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA