logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR DE315 - na wyśw. "PROTECT", ale końcówki sprawne

nyquist 10 Sty 2015 19:31 2406 4
REKLAMA
  • #1 14315389
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Sony STR DE315 i problem na pozór banalny - po włączeniu na wyświetlaczu "PROTECT". Więc sprawdziłem:
    - tranzystory końcowe - ok,
    - napięcia na tranzystorach końcowych i driverach - ok,
    - napięcia na wyjściach końcówek mocy - ok (max. kilka mV),
    - napięcie na wyjściu z układu protektora "PROTECT IN" - 5V, czyli również prawidłowe.
    Dla pewności na próbę zupełnie odłączyłem układ protektora, tak, aby IC201 dostał w tym miejscu pewne 5V, ale rezultat niestety bez zmian.
    Sprawdzone także napięcia na wszystkich stabilizatorach - ok.

Czy ktoś potrafi podpowiedzieć, czy "PROTECT" może wyrzucać także w innym przypadku niż awaria końcówek mocy? Czy np. awaria dekodera Dolby Pro Logic (IC301) może również dać taki efekt (wg. mnie to następny podejrzany w kolejce, ponieważ niektóre napięcia różnią się w stosunku do podanych w instrukcji serwisowej)?

Dla chcących pomóc link do serwisówki:
    http://elektrotanya.com/sony_str-de315_str-de415.pdf/download.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14315567
    Lukas32
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Jeżeli na stałe odłączyłeś układ protect i nadal się załącza to obstawiał bym procesor. Chyba że odłączyłeś tylko informacje od stopnia mocy, ale wątpię aby np. pro logic był wpięty w protect.
  • REKLAMA
  • #3 14315670
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Lukas32 napisał:
    Jeżeli na stałe odłączyłeś układ protect i nadal się załącza to obstawiał bym procesor.

Sam procesor (IC201) raczej sprawny - przez pierwszych kilka sekund, zanim wyrzuci "PROTECT", przyciski na panelu przednim reagują prawidłowo.
    Lukas32 napisał:
    Chyba że odłączyłeś tylko informacje od stopnia mocy, ale wątpię aby np. pro logic był wpięty w protect.

Protektor odłączony całkowicie, na linii "PROTECT IN" wymuszone 5V.
    Dekoder ProLogic wg serwisówki nie jest w żaden sposób podpięty pod protektor.
    Chodzi mi raczej o to, czy procesor (IC201) w przypadku gdy nie może "porozumieć się" z dekoderem (IC301), również może wyrzucać "PROTECT"?
  • REKLAMA
  • #4 14315754
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Protect generalnie dotyczy końcówki mocy lub zasilania.
    Podejrzewam że jest nadal problem z którymś z napięć, nawet poza końcówką.
REKLAMA