logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody zastosować w TV Sharp C-7015S dla D621 i D622?

jogi30 17 Lip 2007 23:56 947 4
REKLAMA
  • #1 4090957
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Temat jest prosty ... wiec czekam na szybką odpowiedz a najlepiej schemat pdf bo nie mogę tego z elektrody otworzyć(rar) z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4091027
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Obie zenerki 12V.
    Schemat najprościej otworzyć poprzez Total Commander. Jeśli kilkuczęściowy, czasem trzeba zmienić nazwę plików zgodnie z zaleceniem podanym na stronie pobierania.
    Jakieś CA100 w pdf znajdziesz na www.eserviceinfo.com
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4091034
    baniaczek
    Poziom 16  
    To diody EX0554.Diody Zenera na napięcie 12V.Zainstaluj sobie program rozpakowujący skompresowane pliki.Przyda ci się nie tylko tutaj!
  • REKLAMA
  • #4 4091060
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Dzięki panie Mirek Z. ...na Ciebie można zawsze liczyć .To są diody smd jest ich tu brak(ktoś sobie wylutował) wymieniłem też kondensator c606 (rozsadzony) i f 602 , po włączeniu bez diody sie wyłączał po 5 sek ,czy to tylko przez te diody? a i dojrzałem się ze brak jest żarzenia na kineskopie(prze cięta ścieżka)a zasilanie żarzenia z 200 volt przez rezystor...to tyle historii tego tv przywiezionego z niemiec.Mam nadzieje że doprowadzę go do porządku przy waszej pomocy.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 4091078
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    O mechanikach zza najbliższej mi granicy lepiej nie pisać, zbyt wiele sprzętów stamtąd już robiłem..
    Rozsadzone elementy mogą świadczyć o zbyt wysokim napięciu zasilającym - lub niestabilnym w czasie. Okolice zasilacza łącznie z układem stabilizacji (i nie tylko) warto b. dokładnie przelutować i wymienić elka z +140V i +13V. Płytę po takich "mechanikach" trzeba niestety wnikliwie przejrzeć, schemat na pewno się przyda.
    Gdyby chciał nadal sie wyłączać, sprawdź/zmierz napięcia na tranzystorach pionu. Również pozostałe napięcia - przez kilka sekund można.
REKLAMA