logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta2 M12-26 - brak koloru i drganie obrazu po wymianie transformatora

usiex 18 Lip 2007 00:02 2879 6
REKLAMA
  • #1 4090971
    usiex
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy ktoś zakładał trafo z poltronika do siesty 2 M12-26.Jest to chińczyk.bo nic innego niemają.Mam problem brak koloru i obraz dziwnie drga.
    Wydaję mi się że to trafo jest szajs .Czy ktoś już to przerabiał?
    Dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 4090996
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    usiex napisał:
    Jest to chińczyk.bo nic innego niemają.

A nie ma innych sklepów? Poszukaj pod indeksem HR7227 np. tu: www.cybor-tech.com.pl - dobry FBT, lub tu:
    http://inter-chip.pl/advanced_search_result.p...a8841b8d5b02432c663cd&keywords=hr7227&x=0&y=0
    Temat chińczyków w Siestach był na forum omawiany, efekty identyczne, jedynym rozwiązaniem jest wymiana trafo.
    Mogłeś skorzystać z Szukaj - przed zakupem tego trafo.
  • REKLAMA
  • #3 4091068
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Na chińczyku miałem identyczny objaw , wstawiłem HR i było OK .
  • REKLAMA
  • #4 4094223
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Trzeba było posprawdzać kształt impulsów sandcastl i SSC. Jeżeli był nieprawidłowy co się zdarza po wymianie trafa na inne wykonanie, to trzeba było pozmieniać lub dołożyć kondensatorki kształtujqace te impulsy.
  • REKLAMA
  • #5 4095012
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2940
    Też kupiłem takiego chińczyka z Poltronica do Otake 517VT i jak na razie wszystko ok. Tylko musiałem dobrać napięcie żarzenia. Za to jaka fajna cena!!!!! Może mam takie szczęście?
  • #6 4095050
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Chyba głównie zależy od TV - jego "wymagań" względem trafo. W Siestach istotne są impulsy H, pion na chińczyku też się "męczy". Raz wstawiałem do starego Sharpa D3000 - działa do dzisiaj (rok?).
  • #7 4096587
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    kupuję dużo "chińczyków"
    moje doświadczenie mówi:do thomsona,triluxa i w szczególności siesty nigdy ich nie stosować
    jak wspomniał przedmówca temat wielokrotnie poruszany,a bawienie się w kondensatory i kształtowanie impulsów dobre dla emerytów którzy mają dużo czasu!
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku koloru i drgania obrazu w telewizorze Siesta2 M12-26 po wymianie transformatora na chiński model z Poltronika. Użytkownicy potwierdzili, że chińskie transformatory często powodują takie objawy, szczególnie w modelach Siesta, Thomson i Trilux. Zalecane jest stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości transformatorów, np. pod indeksem HR7227, które poprawiają stabilność obrazu i kolor. W niektórych przypadkach konieczne jest sprawdzenie i ewentualna korekta kształtu impulsów sandcastle i SSC poprzez dobór kondensatorów kształtujących. Jednakże modyfikacje impulsów są czasochłonne i nie zawsze opłacalne. Wymiana na odpowiedni transformator jest najskuteczniejszym rozwiązaniem. W innych modelach, jak Otake 517VT czy Sharp D3000, chińskie transformatory mogą działać poprawnie, ale zależy to od specyfikacji telewizora i wymagań dotyczących napięcia żarzenia oraz impulsów synchronizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA