logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moge zastosowac 2 różne kości pamięci w Dual Channel

KD-EK 18 Lip 2007 08:58 10075 11
REKLAMA
  • #1 4091311
    KD-EK
    Poziom 16  
    Witam. Czy mogę wsadzić 2 różne kości pamięci na płytkę główna obsługującą Dual Channel Architecture. Nie zależy mi akurat na tym systemie ale mam zbędną kość 256 i chciałbym połączyć ją z 512. Czy komputer wykryje je jako 768 ?

Pł. główna ECS K8.NFORCE3-A939
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4091438
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Możesz.Powinny współpracować,ale 100% gwarancji nie ma.W każdym bądź razie jeżeli kość jest sprawna to nic nie uszkodzisz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4092124
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Komputer wykryje je jaki 768 (a to ci nowosc, nie??), ale przez różny rozmiar duala raczej nie bedzie.
  • Pomocny post
    #4 4092221
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Nawet 2 kosci o takiej samej pojemnosci nie gwarantuja pracy w trybie Dual CH. jezeli sa roznych producentow/ o roznych parametrach. Do pracy w dualu powinny byc kosci najlepiej z tej samej serii o identycznych parametrach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4092246
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    ZonX - nie przesadzaj, i bierz tego calego marketingu "dual kit" do siebie. Po prostu kosci musza byc podobne, zeby wykorzystac maksymalnie ich wydajnosc - aby lepszej nie zwalniac do parametrow tej slabszej.
  • Pomocny post
    #6 4092268
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Nie biore tego marketingu do siebie tylko pisze to z wlasnego doswiadczenia.
    Mialem kilka przypadkow jeden z nich to 2 kosci teoretycznie takie same pamieci
    A-data ddr 512mb 400mhz cl2,5-2-3-6
    Kingston 512mb 400mhz cl2,5-3-3-7

Za chiny nie chcialby wspolpracowac w D.Ch. -sprawdzalem na 3 plytach gl. Wiec cos w tym jest...
  • Pomocny post
    #7 4092314
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Akurat jeśłi chodzi o s939 to zestawienie pamięci w dualu jest bardziej rygorystyczne niż w przypadku Nf2 itp.
  • Pomocny post
    #8 4093150
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Damnian napisał:
    Akurat jeśłi chodzi o s939 to zestawienie pamięci w dualu jest bardziej rygorystyczne niż w przypadku Nf2 itp.

Nie zgodzę sie z tobą miałem wiele komputerów różne ramy i nie miałem z nimi problemu. WYdajność się podnosi w każdym Dualu, jeśli kości dobrze współpracują ze sobą ten efekt jest lepszy. Głównie żeby najlepiej ramy pochodziły od tego samego producenta a najlepiej żeby miały kości tej samej firmy, bo PCB nie gra roli. Tak więc ja bym sprawdził co ci na kościach pisze i wtedy wybrał się do sklepu, jeśli sprzedawca będzie miły (jeśli są jeszcze taki pamięci) to ci coś zawsze wybierze.
  • Pomocny post
    #9 4093529
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Elninio napisał:
    Głównie żeby najlepiej ramy pochodziły od tego samego producenta a najlepiej żeby miały kości tej samej firmy
    przecież właśnie o tym mówie, w przypadku Nf2 mogły mieć różne pojemności i o różnych organicacjach układów pamięci. Przy s939 taka możliwość jest mało prawdopodobna.
  • REKLAMA
  • #10 4096276
    KD-EK
    Poziom 16  
    Witam.
    Juz mam tą płytkę główną, ale komputer pokazuje mi tylko 512MB, choc Everest widzi 2 kości :( Można gdzieś w biosie przestawić żeby widział 768 ?
    Zdziwiło mnie także że w "moim komputerze" jest napisane ... 512 MB rozszerzenie adresu fizycznego.
    Czy moge zastosowac 2 różne kości pamięci w Dual ChannelCzy moge zastosowac 2 różne kości pamięci w Dual Channel
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • Pomocny post
    #11 4097411
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Moze przeloz kosci w te sloty ktore nie maja duala to pojawi sie 768MB.
  • #12 4098326
    KD-EK
    Poziom 16  
    Zrobiłem flasha biosu na nowszy i komputer od razu rozpoznał te 2 kości jako 768.

Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Można zastosować dwie różne kości pamięci na płycie głównej obsługującej Dual Channel Architecture, jednak nie ma gwarancji pracy w trybie Dual Channel, zwłaszcza gdy kości różnią się pojemnością, producentem lub parametrami technicznymi. Komputer wykryje sumę pojemności obu modułów (np. 256 MB + 512 MB = 768 MB), ale tryb Dual Channel może nie działać poprawnie lub wcale. Dla stabilnej pracy w Dual Channel zaleca się stosowanie kości o identycznych parametrach i najlepiej z tej samej serii. W przypadku platformy Socket 939 (np. ECS K8.NFORCE3-A939) wymagania dotyczące zgodności pamięci są bardziej rygorystyczne niż na innych chipsetach. W niektórych sytuacjach BIOS może nie wykrywać poprawnie sumy pamięci, co można rozwiązać aktualizacją BIOS-u. Przełożenie kości do odpowiednich slotów również może wpłynąć na wykrywanie całkowitej pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA