logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 pary RAM w Dual Channel a różnice pamiędzy tymi parami

Stebel 25 Lip 2007 07:11 2316 6
REKLAMA
  • #1 4112354
    Stebel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Mam aktualnie pracujące w dualu pamięci Apacer 512Mb jednostronne 533MHz. Zamierzam dokupić jeszcze 2 kości po 512Mb, tak aby uzyskać 2Gb.

1) Zgodność typów pamięci, producenta i wielkość nie pozostaje bez znaczenia w przypadku kości w danej parze. Ale jak to jest pomiędzy parami ?

Obecnie, jak napisałem mam 2xApacer 533MHz, z których jestem zadowolony, ale co będzie jeśli dołożę do tego 2xTwinmos 667Mhz.
    Wewnątrz danej pary będą zapewne OK, ale czy mogą w jakiś sposób przeszkadzać sobie pomiędzy parami ?

2) Jeśli jak przypuszczam nie ma przeciwwskazań to czy w przypadku drugiej pary, tych Twinmosów, warto kupować pamięci z korzystniejszą wartością CAS Latency ? Bo jeśli chodzi o taktowanie magistrali to pójdą najwęższym gardłem wszystkie - czy podobnie będzie z CL - sprawa przecież dotyczy wewnętrznej reakcji pamięci a nie interakcji z magistralą?

3) Od jakiej częstotliwości pracy pamięci przyrost wydajności może się okazać zauważalny ? Obecnie mam P4 3Ghz (15*200Mhz) od tego DDR2 533Mhz, czy wymiana całego zestawu na pamięci 800Mhz może okazać się grą wartą świeczki ?

Dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4113778
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Nie ma żadnych przeciwwskazań do zastosowania Twinmosów, wszystko będzie ok.
    Odnośnie pkt.3 to warto byłoby wymienić na 800MHz wszystkie kości, najlepiej nawet 2x1gb kupić, pod warunkiem, że płyta dobrze radzi sobie z 800MHz ramami.
  • REKLAMA
  • #3 4114075
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Niektore kombinacje takie jak 4x512MB moga nie dzialac za dobrze (tzn wolniej), lub w ogole nie beda dzialac. W instrukcji obslugi plyty glownej szukaj, jakie kombinacje beda dzialac.
    Nie warto kupowac duzo szybszych pamieci, bo i tak beda pracowaly tak jak te apacery.
  • REKLAMA
  • #4 4114293
    Stebel
    Poziom 10  
    iron64 : wycofuję pytanie 3, płyta (Gigabyte GA-8I945P-G)wspiera pamięci do 667Mhz włącznie.

Platon: mam także na oku apacery 2x512 667Mhz więc może nie będą się gryzły. W instrukcji płyty znalazłem jedynie informację odnośnie jakie sloty należy obsadzać aby dual działał, nie znalazłem uwag odnośnie konfiguracji z uwagi pojemność pamięci
    Czy 4x512 może sprawiać problemy z uwagi wielkość tj 512 czy z racji obsadzenia wszystkich 4 slotów ?
  • REKLAMA
  • #5 4114796
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Mało prawdopodobne jest, abyś kłopotów doświadczył. Jedynie oc może zmaleć (jeśli stosujesz), zresztą namawiałbym cię raczej do kupienia 2x1gb i sprzedania tych obecnych.
  • #6 4114810
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To np moze zalezec od tego czy pamieci sa dwustronne/jednostronne. Ale poki nie podasz plyty, to szukaj w internecie, lub w instrukcji, bo ja nie wrozka.
  • #7 4115642
    Stebel
    Poziom 10  
    Platon, podałem już :) 2 posty wyżej.

Gigabyte GA-8I945P-G, obecnie mam 2 jednostronne kości założone.

iron64, budżet mam trochę okrojony a jak sprawdzałem 2x1Gb to wydatek rzędu 350zł. Jeśli te Apacery sprzedałbym za 100zł (w co wątpię patrząc na ceny na allegro) to koszty wyniosa 250zł i skończę z 2Gb tyle ze w dwóch kościach. Jeśli dołożę 2x512 to skończę z 2Gb w 4 kościach a koszt takiej wymiany jest rzędu 150zł...

Dzięki za odpowiedzi panowie !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie kompatybilności pamięci RAM w trybie dual channel, zwłaszcza przy łączeniu dwóch par modułów o różnych parametrach. Stwierdzono, że nie ma przeciwwskazań do stosowania różnych marek i taktowań w osobnych parach (np. Apacer 533MHz i Twinmos 667MHz), pod warunkiem, że każda para jest zgodna wewnętrznie. Jednakże płyta główna Gigabyte GA-8I945P-G obsługuje pamięci do 667MHz, co ogranicza korzyści z szybszych modułów. W przypadku różnic w CAS Latency między parami, efekty będą ograniczone przez najsłabszy moduł, podobnie jak w przypadku taktowania magistrali. Użytkownik rozważał zakup 2x1GB zamiast 4x512MB ze względu na potencjalne problemy z działaniem czterech modułów oraz koszty. W instrukcji płyty brak szczegółowych informacji o kompatybilności pojemności i konfiguracji slotów poza zasadami dual channel. Ogólnie, łączenie różnych modułów jest możliwe, ale najlepsza wydajność uzyskuje się przy jednolitych parametrach i mniejszej liczbie modułów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA