logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał Cyfra+ na dwa telewizory? Urządzenia i schematy

Myszor222 18 Lip 2007 19:05 2276 9
REKLAMA
  • #1 4093034
    Myszor222
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    szukałem ale nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze nowy. chodzi mi o to zęby rozdzielić sygnał cyfry + na dwa TV jestem kompletnym laikiem w tych sprawach wiec proszę o pomoc łopatologiczna jakiś schemat i jakie urzadzenia są potrzebne do tego!
    z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4093076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4093372
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    Poprawka, MUSI być 1 konwerter typu TWIN. Drugo konwerter na antenie służy do odbioru innych satelit, a nie do podłączania kolejnego tunera.
  • REKLAMA
  • #4 4093780
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    ewentualnie kupić taki z podwójnym wyjściem (po jednym dla każdego tunera). O takim właśnie napisał. Kamil
  • #5 4094764
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    Właśnie konwerter z dwoma wyjściami to konwerter TWIN...:D
  • REKLAMA
  • #6 4098350
    wojwor
    Poziom 2  
    mam podobny dylemat, może ten schemat Ci pomoże
    Załączniki:
    • ANTENA2b.pdf (70.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4101843
    tomas
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Chyba że kolega nie chce ponosić kosztów i mieć taki system że ustawiony kanał na tunerze SAT oglądać jednocześnie w dwóch TV, to proponuję zakupić kilkanaście metrów kabla AV i 2 wtyki EURO (SCART) i takim kabelkiem podłączyć drugi TV w innym pokoju. Dodatkowo dokupić radiowy przedłużacz pilota by mieć możliwość z pokoju przełączać kanały w tunerze.
    Całkowity koszt ok 100zł
    http://www.allegro.pl/item216104840_pp200_xxxx_radiowy_przedluzacz_pilota_xxx.html
    pzdr
  • #8 4101929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4103120
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Zdecydowanie drugi tuner i splitter!
  • #10 4104259
    tomas
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Co do jakości obrazu to niewiele się traci na długim dobrej jakości kablu. Wiadomo że osobne 2 zestawy i spliter to najlepsze rozwiązanie lecz droższe. Ja przytoczyłem rozwiązanie tańsze lecz z powodzeniem do zastosowania przez laika jakim jest autor postu.
    Niestety nie wiemy jakie są oczekiwania autora postu dlatego wszystkie gdybania chyba zostały już rozwiane a autor nie wypowiedział się co konkretnie go interesuje.
    pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Aby rozdzielić sygnał Cyfra+ na dwa telewizory z możliwością oglądania różnych kanałów na każdym z nich, konieczne jest posiadanie dwóch tunerów satelitarnych z czytnikami kart oraz konwertera typu TWIN, który posiada dwa wyjścia sygnału satelitarnego – po jednym dla każdego tunera. Dodatkowo potrzebny jest splitter ECM, który dzieli klucze deszyfrujące na oba tunery, umożliwiając niezależne dekodowanie programów. Alternatywnie, dla tańszego rozwiązania bez możliwości niezależnego wyboru kanałów, można użyć długiego kabla AV (SCART) do podłączenia drugiego telewizora do jednego tunera oraz radiowego przedłużacza pilota do zdalnej zmiany kanałów. Jednak takie rozwiązanie wiąże się z koniecznością oglądania tego samego programu na obu telewizorach i może powodować niewielkie straty jakości sygnału. Najlepszym i rekomendowanym rozwiązaniem jest zakup dwóch tunerów, konwertera TWIN oraz splittera ECM, co zapewnia pełną funkcjonalność i niezależność odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA