logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine CDE 9846R - radio wyłącza się przy włączaniu kierunkowskazu

dżenka 18 Lip 2007 23:24 2440 6
REKLAMA
  • #1 4093938
    dżenka
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    Miesiąc temu kupiłam radio Alpine CDE 9846R na początku było wszystko dobrze ale po 2 tygodniach użytkowania jak włączałam, kierunkowskaz to sie radio wyłączało a jak kierunkowskaz powrócił na swoje miejsce to znowu zaczęło grać . Nie działo się tak za każdym razem tylko od czasu do czasu ,
    pojechałam do serwisu gdzie go montowali to fachowiec powiedział , że to na 2 godziny pracy a ja nie miałam czasu i umówiłam sie na późniejszy termin.
    Teraz nie słucham radia w ogóle bo boję sie aby jakiegoś zwarcia nie było a tak na marginesie to już nie mam zaufanie to tego fachowca i może powinnam udać się do elektryka aby sprawdził te połączenia.
    Może ktoś mi doradzi jak mam postąpić
    Pozdrawiam Dżenka
  • REKLAMA
  • #2 4094857
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Napisz jakie autko (jezeli plecak to oj oj - bez obrazy) i w jakim stanie akumulator. Jeżeli masz przyrząd sprawdz co się dzieje z napięciem po włączeniu kierunku.
  • REKLAMA
  • #3 4096880
    dżenka
    Poziom 12  
    Autko Mazda MX-3, akumulator ma kilka miesięcy czyli prawie nowy ale przydarzyła mi sie mała wpadka i zaliczyłam blacharza :cry::cry::cry:
    i być może odłączał akumulator bo podczas jazdy spadła mi klema ale jakoś sobie poradziłam ( sąsiad) :D:D:D. A sprawa z kierunkowskazem był przed blacharzem i po.
    Binis a co to za autko 'plecak" bo jestem baaaaardzo ciekawa :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4097611
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    "Plecak" to po prostu Fiat 126p. Pisałem bez obrazy. Rada jest jedna. Ten kto montował ten odbiornik powinien to poprawić lub usunąć tą usterke. Powinnaś przy tym być i zwróć się do tego montażysty tymi słowami : "Prosze sprawdzić napięcia zasilania odbiornika podczas włączania kierunkowskazów". Taka odzywka powinna zmotywować tego typa. Daj mu do zrozumienia że nie ma do czynienia z jakąś babą tylko z kobietą która trochę kuma. Pisze napięcia bo ten odbiornik wymaga dwuch napięć +12v.
  • #5 4102423
    dżenka
    Poziom 12  
    Binis wielkie dzięki za wskazówki już sobie zapisałam jak mam mu powiedzieć aby mnie nie zbył, bo zła jestem na niego strasznie . Okazało się , że głośniki są odwrotnie podłączone tak stwierdził kolega którego poprosiłam o wyregulowanie wysokich i niskich tonów.
    Pozdrawiam Dżenka
  • REKLAMA
  • #6 4103177
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W zasadzie z głośnikami to jest tak, jeśli wszystkie są odwrotnie podłączone (zamienione plus z minusem głośnika) to nic się nie dzieje, jest po prostu dobrze, gorzej jest jeśli jeden lub dwa są źle podłączone, wtedy głos nie rozpływa się po całym aucie a dochodzi wyraźnie z jednej strony i ewentualnie niskie tony są gorzej odtwarzane (bas z bagażnika) ale dla radia to szkodliwe nie jest. Coś mi się widzi że to bardzo marny fachowiec, dobry zbalazłby przyczynę w kilka minut, może to być brak lub zła masa, jeśli jesteś trochę techniczna (moja żona humanistka to nawet trochę rozumie) to warto by przyłożyć do obudowy radia kawałek przewodu i połączyć go z najbliższą śrubą w aucie sprawdzając czy wtedy coś się dzieje jak włączysz kierunkowskazy. Ewentualnie lampka probiercza z żaróweczką i sprawdzić czy oba plusy w czasie włączenia kierunkowskazów gdy coś się dzieje w z radiem są na miejscu. Naprawdę to kilka minut sprawdzania jeśli się rozumie to co się robi. A o przypadkowych fachowcach mam bardzo złe zdanie, często amatorzy którzy chcę robią to znacznie lepiej.
    A tony niskie i wysokie to regulacja w radiu dla użytkownika, może sobie w czasie słychania zmieniac dowolnie więc nie trzeba tu fachowca, powinnaś sobie sama je ustawić do upodobania zgodnie z instrukcją obsługi radia ale do tego czytać jej nie trzeba.

powodzenia z tym "fachowcem"

SławeK
  • #7 4105691
    dżenka
    Poziom 12  
    Dzięki Sławku za odpowiedź , niestety "techniczna" to ja nie jestem :cry:
    ale obsługiwać radio umiem :D to już coś . We wtorek pojadę do tego serwisu i im wygarnę .
    Pozdrawiam Dżenka

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Alpine CDE 9846R wyłącza się sporadycznie podczas włączania kierunkowskazu w samochodzie Mazda MX-3. Problem pojawił się po około dwóch tygodniach użytkowania. Montażysta radia zasugerował, że naprawa zajmie około dwóch godzin, jednak użytkowniczka nie miała czasu na natychmiastową interwencję. Dodatkowo stwierdzono nieprawidłowe podłączenie głośników (odwrotna polaryzacja), co wpłynęło na jakość dźwięku, ale nie powinno powodować wyłączania radia. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilania radia podczas włączania kierunkowskazów, zwłaszcza obecności dwóch napięć +12V oraz poprawności masy. Możliwe przyczyny to niewłaściwe uziemienie lub błędy w okablowaniu instalacji elektrycznej pojazdu. Sugeruje się, aby montażysta poprawił instalację lub aby użytkowniczka zwróciła się do elektryka samochodowego w celu diagnostyki i usunięcia zwarć lub nieprawidłowych połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA