logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoldStar GHV-1295 - Problemy z mechaniką po naprawie zaczepu naciągu sanek

Virtu 02 Lis 2003 12:50 2908 10
REKLAMA
  • #1 383650
    Virtu
    Poziom 11  
    :roll: Czy ktoś zna mechanikę tego magnetowidu? Mam problem z ustawieniami i chętnie porozmawiałbym z kimś na ten temat. Podejrzewam sprzęgła, ale mam za mało doświadczenia, żeby definitywnie stwierdzić, że moje podejrzenia są słuszne. Mechanizmy były rozkręcone przez domorosłego majsterkowicza. Przed tą operacją magnetowid działał poprawnie. Był tylko problem z wysunięciem podajnika kasety (był pęknięty zaczep naciągu sanek). Po usunięciu tej usterki, można jedynie wprowadzić kasetę do wnetrza i na tym koniec. Pozostałe operacje przemieszczania rolek i naciągów nie dochodzą do skutku. :(
  • REKLAMA
  • #2 383698
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Poprzedni temat dotyczący tego samego problemu zamieściłeś w dziale Szukam... , który moderator słusznie przeniósł tutaj. Teraz kiedy w dziale VCR VCP DVD są oba jeden muszę usunąć. Jego miejscem będzie Kosz.
  • REKLAMA
  • #3 383896
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    nie wiem co to za mechznizm ale napewno masz zle ustawiony mechanizm w stosunku do przełącznika pozycji zgraj punkty zerowe najczęściej oznaczone małymi strzałkami na zębatkach lub
    "dziurkami"wspólne zębatki muszą się pokrywać tak samo przełącznik pozycji
  • REKLAMA
  • #4 383958
    Virtu
    Poziom 11  
    oldboy napisał:
    Poprzedni temat dotyczący tego samego problemu zamieściłeś w dziale Szukam... , który moderator słusznie przeniósł tutaj. Teraz kiedy w dziale VCR VCP DVD są oba jeden muszę usunąć. Jego miejscem będzie Kosz.

Chętnie sam bym powywalał te moje zdublowane posty do kosza ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Jeszcze parę razy wejdę do tego fajnego portalu i może się nauczę. Przepraszam za brak umiejetności w korzystaniu z tej witryny. Pozdrawiam.
  • #5 383982
    Virtu
    Poziom 11  
    Domyśliłem się, że trzeba znaleźć te strzałki, dziurki i inne charakterystyczne miejsca. I poustawiałem je tak jak nakazywałby zdrowy rozsądek, ale widocznie nie do końca dobrze. A jeśli chodzi o mechanizm, to jest to model GoldStar GHV-1295
  • REKLAMA
  • #6 387463
    elpo
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.Napisz czy kręci silnik ustawiania pozycji mechanizmu(najmniejszy
    od dołu,prawie go nie widać)jeśli tak to problem jest w mechanice,natomiast jeśli silniczek milczy to problem polega na tym że
    procek nie wie że ma załadowaną taśmę.Powodem mogą być krańcówki na prawej stronie windy(zniszczone,odkształcone) .Poza tym sprawdż czy napewno kupiłeś identyczne ramie windy(stosowane były trzy bardzo podobne)Pozdrawiam.
  • #7 389355
    Virtu
    Poziom 11  
    Silnik ustawiania mechanizmów działa (wywala mi kasetę po włożeniu do magnetowidu). Ramię jest identyczne, czego dowodem jest poprawne działanie windy. Podejrzewam jednak sprzęgło albo ustawienia punktów charakterystycznych na czujniku pozycji mechanizmu transportu. Czy ktoś jest innego zdania?
  • #8 946127
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    A czy ktoś ma moze schemat złożenia takiego mechanizmu ?
  • #9 1716039
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie chcę tworzyć nowego tematu bo mój problem dotyczy tego samego....
    W vcr wymieniłem koło programujące. Mechanizm był już przestawiony. Ustawiłem "dziurę w switchu i występ w kole na przeciw siebie, windę wysuniętą, rolki napinacza schowane, ..itd.
    Objaw jest taki że reaguje na kasetę ale w połowie zjazdu windy się blokuje i wyświetla <>. Jeśli rozprzęglę windę to chodzi bez oporu. Myślę że problem jest w ustawieniach koła, switcha. Jak to ma wyglądać ? Czy w/w znaczniki mają się spotkać w stanie: wysunięta kaseta wyłączony power ?
  • #10 1717312
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Ustawienia masz na PW a przełącznik funkcyjny ustawiaj w trybie EJECT.
  • #11 1718675
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    oldboy napisał:
    Ustawienia masz na PW a przełącznik funkcyjny ustawiaj w trybie EJECT.

Dzięki bardzo, ale zdążyłem sobie poradzić...powodem było złe ustawienie dźwigni pod kołem programowym

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów mechanicznych magnetowidu GoldStar GHV-1295 po naprawie zaczepu naciągu sanek. Po wymianie uszkodzonego zaczepu kaseta może być jedynie włożona do wnętrza urządzenia, ale mechanizmy transportu taśmy (rolki, naciągi, winda) nie działają prawidłowo. Podejrzenia skupiają się na nieprawidłowym ustawieniu mechanizmu względem przełącznika pozycji, sprzęgle oraz punktach zerowych oznaczonych strzałkami lub otworami na zębatkach. Silnik ustawiania mechanizmu działa, co wskazuje na problem mechaniczny lub błędne ustawienia, a nie na brak sygnału z czujników krańcowych. Wskazano konieczność precyzyjnego ustawienia koła programującego, przełącznika funkcyjnego (w trybie EJECT) oraz dźwigni pod kołem programowym. Ostatecznie problem rozwiązało poprawne ustawienie dźwigni pod kołem programowym, co przywróciło prawidłową pracę mechanizmu transportu taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA