logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 100 Plus - Jak poprawić jakość odbioru i zredukować szumy?

kris015 19 Lip 2007 09:36 2238 6
REKLAMA
  • #1 4094454
    kris015
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przeczytałem juz wszystko na temat przypadłości alanów opisywanych wcześniej na elektrodzie ale niestety na niewiele mi sie to zdało.Problem polega na tym,że radio maxymalnie szumi,nic z tych szumów nie mozna wyłowić na odbiorze,a jeżeli juz cos sie przebija to strasznie zniekształcone,jakby resztki,zupełnie nie do rozpoznania,Tda 2003 okey,mało nie wyrwie głośnika,c 2075 tez w porządku-generuje moc po przyciśnięciu gruszki,porzadnie przelutowałem całą płytę,posprawdzałem ścieżki,pomierzyłem najważniejsze napięcia,trafa sprawdzone,wszystkie cewki oki,mało tego,wylutowywałem wszystkie małe tranzystorki,zenerki też posprawdzane,najważniejsze elektrolity wymienione.Gruszka i wkładka też w porządku-zamieniałem na inną.Nic to nie wyjasniło!Czy jestem słyszalny ze zrozumieniem też sie nie dowiem,bo prócz gigantycznych szumów nic na odbiorze nie przechodzi.O co chodzi?Wszystko jest sprawne a nie mozna pogadać.Pomózcie panowie,bo skończyły mi się pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 4094468
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Zmierz amplitude i czestotliwosc sygnalu wcz nadajnika, mozliwe ze vco w ogole nie pracuje, lub pracuje poza pasmem,innymi slowy radio moze byc rozstrojone. Nie polecam krecenia wszystkimi dostepnymi filtrami, aczkolwiek ktos inny mogl juz tegow tym radiu probowac.
  • REKLAMA
  • #3 4094742
    kris015
    Poziom 12  
    Wstyd pisać ale nie mam odpowiedniego sprzętu żeby zmierzyć częstotliwość(sprawdziłem tylko żarówką 12v/5W czy jest moc wyjściowa na c2075 i jest),sprawdzałem napięcia przy VCO w zależności od zmiany kanałów- zmienia się,sprawdziłem cewki-na pewno ktoś nimi kręcił-są lekko pouszkadzane czarne rdzenie (od śrubokręta zapewne)i wybrany wosk...czarno to widze.Postaram sie o wiecej konkretów jeszcze dziś.Istnieje jakaś metoda na odwzorowanie prawidłowego zestrojenia czy też bez porządnego sprzętu ani rusz?
  • REKLAMA
  • #4 4096069
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    kris015 napisał:
    Wstyd pisać ale nie mam odpowiedniego sprzętu żeby zmierzyć częstotliwość(sprawdziłem tylko żarówką 12v/5W czy jest moc wyjściowa na c2075 i jest),sprawdzałem napięcia przy VCO w zależności od zmiany kanałów- zmienia się,sprawdziłem cewki-na pewno ktoś nimi kręcił-są lekko pouszkadzane czarne rdzenie (od śrubokręta zapewne)i wybrany wosk...czarno to widze.Postaram sie o wiecej konkretów jeszcze dziś.Istnieje jakaś metoda na odwzorowanie prawidłowego zestrojenia czy też bez porządnego sprzętu ani rusz?

Można można po prostu na słuch kanał 19 i stroic tam zawsze ktoś nadaje...POZDRAWIAM

Daniel
  • REKLAMA
  • #5 4108277
    kris015
    Poziom 12  
    A więc próbowałem stroić ale nadal nie zlikwidowałem zaszumienia i zniekształceń,słabo słyszalne głosy rozmów są jakby obok,gdzies w tle,strojeniem niczego nie osiągnąłem :(,czasami pojawia sie cisza wolna od zaszumienia ale przebijający sie głos jest fragmentaryczny i zduszony,brakuje mu wzmocnienia.
  • #6 4110797
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Z opisu wynika, że na 90% radio ma rozstrojony odbiornik ale ważne jest, byś upewnił się, że jesteś słyszany- pogadaj z jakimś znajomym , który ma CB.
    Jeżeli Twój sygnał będzie czytelnie odbierany na właściwym kanale to przynajmniej upewnisz sie, że synteza jest sprawna.
  • #7 4110811
    sp9nsq
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Sprawdź sobie napięcie na tranzystorze Q15 - stabilizator 9V i Zenera D15 - 9,1V - chyba coś tam jest nie tak.
    Jerzy, Kraków

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Alan 100 Plus, które generuje silne szumy i zniekształcone sygnały odbioru, mimo sprawdzenia i wymiany kluczowych elementów takich jak tranzystory TDA2003 i C2075, elektrolity, cewki, zenerki oraz poprawnego działania gruszki i wkładki mikrofonowej. Sugerowano pomiar amplitudy i częstotliwości sygnału VCO, który może być rozstrojony lub pracować poza pasmem, co powoduje zakłócenia. Brak odpowiedniego sprzętu pomiarowego utrudnia precyzyjne strojenie, jednak zalecane jest strojenie na słuch, np. na kanale 19, gdzie zwykle nadaje ktoś inny. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięć na stabilizatorze 9V (tranzystor Q15) i diodzie Zenera D15 (9,1V), które mogą wpływać na stabilność odbioru. Zaleca się także potwierdzenie, czy sygnał nadawany przez radio jest czytelny dla innych użytkowników CB, co pozwoli wykluczyć problemy z syntezą częstotliwości. Uszkodzenia mechaniczne cewek (czarne rdzenie) mogą dodatkowo utrudniać prawidłowe strojenie i odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA