logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips MCM 9/22 - trudności z włączeniem i reset ustawień

Pantera 19 Lip 2007 09:39 4440 4
REKLAMA
  • #1 4094460
    Pantera
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam
    Posiadam mini wieżę Philips MCM 9/22 problem polega na tym ze trudna ja włączyć przyciskiem POWER, podczas prób włączania słychać z tyłu wieży trzask/pykniecie dzieje sie tak kilka razy, słychać tych puknięć ok 5-6 i po chwili wieża sie załącza w tryb czuwania, giną wszystkie parametry ustawione wcześniej na wieży jak godzina ustawiona głośność itp. Wieżę mogę włączyć w tym momęcie gdy wyjmę wtyczkę z gniazda sieciowego na parę sekund i włożę ja spowrotem, wieża sie włącza tez bez zapamiętanych już ustawiań. Jaka może być tego przyczyna czy został uszkodzony układ odpowiedzialny za stan czuwania
  • REKLAMA
  • #2 4094650
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Może być po burzy bo ostatnio z takimi objawami wiele sprzętu trafia.Mam właśnie na stole MCM5 niby tylko nie chce wyjść ze STANDBY a w środku legło sporo scalaków.Więc udaj się do serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 4095676
    Pantera
    Poziom 13  
    ten objaw zaobserwowałem już dożo wcześniej (kupiłem wieżę 14 miesięcy temu czyli już po gwarancji jest) ale go zignorowałem ten objaw pokazywał sie co kilkanaście tygodni wiec nie zwracałem uwagi teraz dzieje sie to przy każdym włączeniu, usterka musiała być już od poczatku teraz poprostu wyszła całkowicie, proszę o dalsze opinie w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #4 4125417
    Pantera
    Poziom 13  
    rozebrałem wieże i dostałem sie do płytki zasilającej poniżej zamieszczam zdjęcie tej płytki to z niej właśnie wydobywa się ten trzask/pykniecie, moim zdaniem został uszkodzony przekaźnik Massuse ME-12H http://www.massuse-relay.com/index.php?product=Power_Relay&c=5&pp=1&p=867207&lang=chhk&ph=l
    nie wiem jak go sprawdzić multimeterem czy na 100% on uległ uszkodzeniu jeżeli nie on uległ uszkodzeniu proszę o odpowiedz co w takim razie sprawdzić i wymienić aby naprawić wieże

• #5 4269202
    Pantera
    Poziom 13  
    problem lezał po stronie głownego kondensatora napieciowego stracił swoja pojemnosc i nie mugł sie do konca naładowac, po wymianie problem zniknoł
    Temat uwazam za zamkniety
REKLAMA