logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 504 B i FS 704 - niedziałający analizator w korektorze FS 704

Tomek_GZ 19 Lip 2007 09:52 3888 5
REKLAMA
  • #1 4094487
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Witam. Kupiłem sobie do mojego WS 504 B korektor, ale FS 704, i mam taki problem, bo nie działa mi analizator. Czy to może być wina że korektor jest od serii 700 ?? Ogólnie korekcja pracuje dobrze, ale mam problem właśnie z analizatorem. Moim zdaniem podłączam dobrze, bo jednak korekcja działa. Proszę o jakąś rade. Dziękuje z góry i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4094518
    mskalski
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Analizator widma jest zrobiony na wyświetlaczu LCD podświetlanym od tyłu dwiema żarówkami (chyba 24V, sprawdź na schemacie). Najprawdopodobniej się spaliły. Można to sprawdzić rozbierając korektor - po odsłonięciu płytki LCD analizatora można zauważyć, czy działa, czy też nie.

Wymiana żarówek nie jest jakoś specjalnie kłopotliwa, problem może być natomiast z dostaniem takich żaróweczek (są mniejsze od standardowych żaróweczek podświetlających sprzęt w Unitrze), zaś takie małe jak dotąd widziałem tylko na 12V. Ostatecznie można spróbować podłączyć dwie żarówki 12V szeregowo (tak zrobiłem jakieś 2 lata temu ze swoim FS-504 i dotąd działa).
  • REKLAMA
  • #3 4101651
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Jednak miał Pan racje, dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4173134
    mskalski
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Chyba takie dałem do swojego sprzętu.

Pamiętam jeszcze, że dołożyłem (albo wymieniłem) rezystor, który jest w szeregu z tymi żarówkami, nie pamiętam, jaką dałem wartość rezystancji - trzeba by sprawdzić, z tego, co pamiętam, zasilanie jest około 17V AC.

Powodzenia
  • #6 4196981
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ok, sprawa załatwiona, podłączyłem dwie żarówki szeregowo i już jest OK, nie musiałem wstawiac rezystora, bo dosyc jasno świeciło, więc uważam że jest dobrze.. Dziękuje za pomoc, zamykam temat.
REKLAMA