logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obejść komunikat 193 system security na IBM NetVista FRU09K9982?

tereferator 19 Lip 2007 10:32 1491 6
REKLAMA
  • #1 4094587
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam - mam 2 plyty z ibm netvista o oznaczeniu FRU09K9982 .Obie płyty sa sprawne .Lecz jedna ma wyciagniety "jakiś chip" zapewne rodzaj zabezpieczenia - mozna wejsc do biosu wszystko OK - tylko ten denerwujacy komunikat - gdy przeloze ten chip czy tez płytke z drugiej plyty komunikat znika .Jednak chcialbym obu plyt uzywac a "czip" mam tylko jedem :) .Jak to obejsc ??? da się??? .

Komunikat brzmi dokladnie tak : 193 system security - IBM security hardware has been removed .

Plyty sa legal - sa to jakies poniemieckie szroty , kupione jako uszkodzone - kondensatory byly do wymiany .

Prosze o jakies sugestie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4094634
    tereferator
    Poziom 15  
    Nie widze takich opcji - moglbys naprowadzic ktore to dokladnie zakladki biosu i opcje ? .Wydaje mi się ze powylanczalem juz co sie dało - po wlozeniu chipa wyskakuje mi dodatkowa zakladka w biosie -konfiguracji tego urzadzenia ale jest tam tylko opcja wpisania hasła .
  • #4 4094697
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Sekcja - System Security. Tam powinno być wszystko.

Którą masz wersję biosu ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 4094712
    tereferator
    Poziom 15  
    BIOS pijt37a - w zakladce ktora podales wszystkie opcje mam albo na OFF , NO , disabled - co sie dało .Juz sie nad tym głowiłem .Komunikat pozostaje .Na drugiej płycie to samo jak wyjme chip tak samo nie dają nic ustawienia w biosie .
  • REKLAMA
  • #6 4098884
    tereferator
    Poziom 15  
    Ma ktos jakis pomysł jeszcze ? .A jakby z takiej plyty bez chipa ktora nie wyswietla komunikatu zgrac bios i wgrac na tą np.UNIFLASHEM ? . Gdzie są zapisane informacje o chipie w kosci biosu ? czy w innym miejscu ?
  • #7 7341889
    galien
    Poziom 12  
    A czy wie ktos moze jak podlaczyc kable od przycisku "power" i "reset" oraz od "diod" ???
    Bo na mojej jest tylko czarne gniazdo 20-pinowe obok baterii i nie ma zadnego opisu. :-(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "193 system security - IBM security hardware has been removed" pojawiającego się na płytach głównych IBM NetVista o oznaczeniu FRU09K9982, gdy brak jest zabezpieczającego chipa. Płyty są sprawne, jednak jedna posiada chip zabezpieczający, którego brak na drugiej powoduje wyświetlanie komunikatu. Próby wyłączenia w BIOS-ie kontroli obecności chipa w sekcji System Security nie przynoszą efektu, mimo że wszystkie dostępne opcje są ustawione na OFF lub disabled. W BIOS-ie wersji pijt37a po włożeniu chipa pojawia się dodatkowa zakładka konfiguracji z opcją ustawienia hasła, ale nie umożliwia wyłączenia komunikatu. Pojawiła się sugestia zgrania BIOS-u z płyty bez chipa i wgrania go na drugą płytę za pomocą UNIFLASH, jednak nie jest jasne, gdzie w pamięci BIOS-u zapisywane są informacje o chipie zabezpieczającym. Dodatkowo pojawiło się pytanie o podłączenie kabli przycisków "power" i "reset" oraz diod do 20-pinowego złącza na płycie, które nie posiada opisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA