logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta di1610 - błąd PAPER SIZE ERROR przy pobieraniu papieru

kordes 19 Lip 2007 14:30 1359 7
REKLAMA
  • #1 4095281
    kordes
    Poziom 11  
    Witam ,problem polega na tym ,że kopiarka co kilka stron pokazuje błąd PAPER SIZE ERROR .Papier jest pobierany prawidłowo ,każdą kartkę którą pobierze wypuszcza .Ustawienia są standardowe .Gdzie szukać przyczyny ?
  • REKLAMA
  • #2 4095523
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam
    sprawdzczy obraz nie jest przesunięty.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4095538
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Jedną z przyczyn może być zacinający się czujnik umiejscowiony za modułem koło rolki transferowej - dosyć trudy jest do niego dostęp. Innym razem komunikaty tego typu zniknęły po zmianie czujnika optycznego w piecu. Zmień jeszcze na samym początku rolkę pobierającą, która może powodować opóźnienia pobierania papieru i podciągnij sprężyny, te które podrzucają papier do rolki pobierającej.
  • #4 4095549
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Było już wielokrotnie na forum, być może w opis dotyczył odpowiedników
  • REKLAMA
  • #5 4096175
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ja miałem problem ze sprzęgłem podawania papieru,one często sie rozchodza (dostep fatalny) Nowe sprzęgła są już zmodyfikowane i chulają spoko.Miałem przypadek przy okoł 70000 kopii.Sprzegło jest z lewej strony kopiarki.Zycze powodzenia jesli to sprzegło.
  • #6 4096234
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 929
    Nie powodzenia tylko cierpliwości do poskładania tego ustrojstwa, i nie ciężko dostępne tylko pytajcie w Developie
  • REKLAMA
  • #7 4096595
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Jesli mam byc szczery to kontakt i współpraca z firma BEN to niezbyt dobre rozwiazanie. A co do dostepnosci miałem namysli rozebranie i dostanie sie do tego sprzegła w kopiarce. POZDRAWIAM
  • #8 4097191
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Ja sprzedałem 2 takie nowe maszynki i każda miała od początku problemy z poborem papieru, a jedna z nich zaczęła przy 45k kopii wywalać kod pieca i już się nic nie dało z tym zrobić. Te maszyny są bardzo wrażliwe na jakość i wilgotność papieru. Poza tym nie zawsze bęben wytrzymuje tyle, co powinien - czyli 16k. Koledzy serwisanci mieli na nich jakieś niezidentyfikowane błędy, nie opisane w serwisówce. Omijam ten złom z daleka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Minolta di1610 objawia się błędem "PAPER SIZE ERROR" pojawiającym się co kilka stron mimo prawidłowego pobierania i wypuszczania papieru oraz standardowych ustawień. Możliwe przyczyny to przesunięty obraz, zacinający się czujnik umiejscowiony za modułem przy rolce transferowej, uszkodzony czujnik optyczny w piecu, zużyta lub niewłaściwie działająca rolka pobierająca oraz luźne sprężyny podające papier do rolki. Częstym problemem jest także sprzęgło podawania papieru po lewej stronie kopiarki, które bywa trudno dostępne i wymaga wymiany na zmodyfikowany model. Maszyny Minolta di1610 są wrażliwe na jakość i wilgotność papieru, a także mogą mieć problemy z trwałością bębna i nieopisanymi błędami serwisowymi. Wskazane jest cierpliwe rozebranie urządzenia i ewentualna konsultacja z serwisem Develop, choć współpraca z firmą BEN bywa oceniana negatywnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA