logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta DI 1611 na kartce wychodzi dodatkowa czarny pasek

cichy999 18 Wrz 2007 15:19 1513 9
REKLAMA
  • #1 4295848
    cichy999
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!!!

Mam taki problem z Minoltą DI 1611 a mianowicie.

Wymieniłem bęben OPC i listwę.
    Po 2-3 tygodniach pracy wystąpił taki problem że przy kserowaniu na kartce wychodził dodatkowa czarny pasek.
    Rozebrałem moduł bębna i była zakurzona na czarno elektroda i siatka moim zdaniem od tonera. Po wyczyszczeniu problem zniknął ale znów na jakieś 2-3 tygodnie. Znowu rozebrałem i wyczyściłem ale pewnie znów na jakieś 2-3 tyg.

Czy to jest wina listwy czyszczącej??
    Jeżeli ktoś miał taki problem to proszę o info.

Pozdrawiam
    cichy999
  • REKLAMA
  • #2 4295983
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A na bębnie nie zostają paski? Nie ma śladów w tym miejscu? Jeżeli nie to nie będzie wina listwy. Sprawdź raczej czy uszczelnienia od wywoływaczki nie są powyginane lub nie sypie się z zespołu czyszczącego.

C.
  • REKLAMA
  • #3 4302236
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    a developer tez zmieniles w komplecie?? wydaje sie to logiczne ale.... moze juz czas na to,plus listwa uszczelniajaca walka magnetycznego,oraz uszczelniacze na koncach walka i bedzie ok.
    w 90% przypadkow to jest przyczyna paskow poza listwa bebna :)
  • #4 4302712
    ketrabchud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    cichy999 napisał:
    Witam!!!

Mam taki problem z Minoltą DI 1611 a mianowicie.

Wymieniłem bęben OPC i listwę.
    Po 2-3 tygodniach pracy wystąpił taki problem że przy kserowaniu na kartce wychodził dodatkowa czarny pasek.
    Rozebrałem moduł bębna i była zakurzona na czarno elektroda i siatka moim zdaniem od tonera. Po wyczyszczeniu problem zniknął ale znów na jakieś 2-3 tygodnie. Znowu rozebrałem i wyczyściłem ale pewnie znów na jakieś 2-3 tyg.

Czy to jest wina listwy czyszczącej??
    Jeżeli ktoś miał taki problem to proszę o info.

Pozdrawiam
    cichy999

Pierwsze co bym zrobił to wyczyscił modul gdzie jest beben, tam gdzie jest pojemnik na zuzyty :) to powinno pomoc :)
  • REKLAMA
  • #5 4303808
    kadziu10
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeżeli ten czarny pasek jest przy krawędzi kartki to z pewnością będzie problem po stronie zespołu wywołującego. Tak jak nadmienili przedmówcy, prawdopodobnie będzie to uszczelniacz na końcu wałka magnetycznego - miałem tak kilka razy w takim urządzeniu i w starszych modelach.
  • #6 4308191
    cichy999
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!!!

Dzięki Panowie za odpowiedź.

Znacie może numery katalogowe (parts catalog) tych uszczelniaczy i gdzie je można zamówić.

Pozdrawiam
  • #8 4311371
    vincent9
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja polecam firme DKS w katowicach tam potrafią wszystko sprowadzić a także dużo mają na stanie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4315456
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    jezeli po wyczyszczeniu pasek znikł, a nastepnie znowu sie pojawił wymień siatke elektrody ładującej. albo przetrzyj delikatnym papierem sciernym
  • #10 4399296
    kadziu10
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Tak jak poprzednik napisał, należy po wyczyszczeniu wałka magnetycznego i wymianie tych uszczelniaczy sprawdzić stan elektrody ładującej - najczęściej tam gdzie pojawiał się czarny pasek siatka elektrody wraz z elektrodą jest zasypana tonerem, należy je oczyścić lub wymienić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Minolta DI 1611 polega na pojawianiu się czarnego paska na wydrukach po 2-3 tygodniach użytkowania, mimo wymiany bębna OPC i listwy czyszczącej. Przyczyną może być zabrudzenie elektrody ładującej i siatki tonerem, które po wyczyszczeniu tymczasowo znika, ale problem powraca. Wskazano również na możliwe uszkodzenia lub zużycie uszczelniaczy wałka magnetycznego oraz listwy uszczelniającej, które mogą powodować paski na wydrukach. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana developeru, uszczelniaczy wałka magnetycznego, listwy uszczelniającej oraz dokładne czyszczenie modułu bębna, w tym pojemnika na zużyty toner. W przypadku powtarzającego się problemu warto wymienić lub delikatnie przetrzeć papierem ściernym siatkę elektrody ładującej. Numery katalogowe części można znaleźć na forach technicznych lub zamówić u specjalistycznych dostawców części do Minolty, np. w firmach DKS Katowice lub BEN Tychy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA