logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać oznaczenia kondensatorów 2A223K i PP474K?

Adrian_sekowski 20 Lip 2007 11:59 3873 2
REKLAMA
  • #1 4098052
    Adrian_sekowski
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 6
    Witam
    Mam takie małe pytanie bo szukam w innych tematach i nic nie moge znależć konkretnego...

Chodzi o kondensatory takie jak na zdjęciach...
    Jak sie je rozróznia i co znaczą te dziwne oznaczenia typu 2A223K na zielonym a na niebieskim jest już coś PP474K...

Może ktoś wyjasnic o co chodzi...
    ściągłem pare dekoderów kondensatorów ale to tez nic nie rozszyfrowuje lub też nie umie poprostu...

Skąd wiadomo na jakie one są napiecia... Szukam jakiegoś kondensatora 270nF (lub zbiżony jak najbardziej do tego) na napięcie powyżej 400V...

mam zamiar podpiąć go tak jak na schemacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic165699-30.html#1218213...
    Załączniki:
    • Jak odczytać oznaczenia kondensatorów 2A223K i PP474K? kondensatorki.JPG (50.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4098151
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Adrian_sekowski napisał:
    Witam
    Mam takie małe pytanie bo szukam w innych tematach i nic nie moge znależć konkretnego...

Chodzi o kondensatory takie jak na zdjęciach...
    Jak sie je rozróznia i co znaczą te dziwne oznaczenia typu 2A223K na zielonym a na niebieskim jest już coś PP474K...

223 ==> 22•10^3pF = 22nF
    K ==> tolerancja, tu ±10%
    2A ==> nie umiem objaśnić, być może jest to wewnętrzne oznaczenie producenta.

474 ==> 47•10^4pF = 470nF
    K ==> tolerancja, tu ±10%
    PP ==> nie umiem objaśnić, być może jest to wewnętrzne oznaczenie producenta.

Adrian_sekowski napisał:

Może ktoś wyjasnic o co chodzi...
    ściągłem pare dekoderów kondensatorów ale to tez nic nie rozszyfrowuje lub też nie umie poprostu...

Na nic "pomoce naukowe", skoro brakuje wiedzy i praktyki, czyli Übung macht den Meister, głosi niemiecka maksyma...

Adrian_sekowski napisał:
    Skąd wiadomo na jakie one są napiecia... Szukam jakiegoś kondensatora 270nF (lub zbliżony jak najbardziej do tego) na napięcie powyżej 400V...

Najczęściej jest to napisane cyframi, albo oznaczone literą.

Czy koniecznie 270nF, nominał 270 wskazuje na conajmniej 5% szereg (E-24) wartości, a może musi być o lepszej tolerancji?

Adrian_sekowski napisał:

mam zamiar podpiąć go tak jak na schemacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic165699-30.html#1218213...

To znaczy konkretnie w którym, ponieważ widzę tam więcej jak jeden schemat? Podaj parametry obciążenia po stronie prądu stałego.
    Do tego celu dobrze nadają się kondensatory typu X2 (jak ten biały -ostatni- na Twojej fotce) stosowane w filtrach sieciowych i są one najczęściej na napięcie (maks.) pracy 275V~
    Musisz mieć świadomość, iż taki zasilacz jest pod napięciem sieci energetycznej i należy zachować właściwą ostrożność.

Pozdrawiam
  • #3 4104754
    Adrian_sekowski
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 6
    Aha

A te zielone i czerwone takie błyszczace to je można pod 230Vzmiennego ?

Potrzebuje do zasilacza bezransformatorowego jakiś kondensator 220nF lub coś koło tego...
REKLAMA