logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 64 3200+ - Wysoka temperatura CPU mimo Arctic Silver 5 i Alpine7

Lucki 20 Lip 2007 13:23 4541 30
REKLAMA
  • #1 4098297
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Witam. Wczoraj zakupiłem athlona 64 3200+. Do niego sprzedawca polecił mi wentylator Alpine7. Założyłem wszystko wsadziłem do obudowy i to nagle temp CPU 60 C. Ściągnolem coolera zmyłem spirytusem tą "firmową" pastę. Kupiłem Arctic Silver 5 posmarowałem procka = rozprowadzając karta telefoniczną bardzo cienką warstwę. Włączyłem kompa i temperatura taka sama czyli 60 C w spoczynku. Jak włączę 3dmarka to nawet 70 sie pojawia.

Wszystko było wykonywane na otwartej obudowie. Jak ja zamknę to temp rośnie bardzo szybko

Co może być przyczyna takiej temp?

Dodano po 12 [minuty]:

p.s
    Gdzieś się doczytałem, że taka pasta musi się "przepalić" żeby nabrać swoich właściwości. Czy po ok 200 godz temp spadnie ? Jeśli tak to o ile mniej więcej ?

Dodano po 18 [minuty]:

i jakiemu programowi wierzyć ?[/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4098826
    michal_004
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Nie wierz w odczyty z speedfana. Ten program niektóre temperatury bierze z kosmosu. Najlepiej sprawdź temperature w biosie lub za pomocą Everesta.

Pozdrawiam ;)
  • #3 4098860
    Lucki
    Poziom 21  
    W biosie są 2 temperatury cpu i system cpu 60C a system 46C

ale program Core Temp pokazuje temp procesora ok 45C. Już nie wiem co jest jakim odczytem i gdzie jest pokazana prawdziwa temp procesora.
  • Pomocny post
    #4 4098870
    okkaz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Spróbuj założyć inne chłodzenie np. standardowe od tego AMDeka.
  • REKLAMA
  • #5 4098906
    Lucki
    Poziom 21  
    Kupiłem OEM-a a koleś powiedzial że ten Alpine7 będzie dużo lepszy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4099256
    qwerty10
    Poziom 12  
    Lucki napisał:
    W biosie są 2 temperatury cpu i system cpu 60C a system 46C

ale program Core Temp pokazuje temp procesora ok 45C. Już nie wiem co jest jakim odczytem i gdzie jest pokazana prawdziwa temp procesora.

Temperatura procesora to CPU temp natomiast system temp jest to zazwyczaj temperatura chipsetu. Co do wysokiej temperatury to czy na radiatorze nie masz czasem naklejonej taśmy "przewodzącej". U mnie była taka i po jej usunięciu i nałożeniu samej pasty było już ok. Pozatym sprawdź obroty wiatraka w biosie u mnie były one za małe i procek się przegrzewał.:D
  • #7 4099272
    Lucki
    Poziom 21  
    Taśmy nie mam na radiatorze. Obroty to ok 2000.

Co oznacza w speedfan Remote i Core ?

Dodano po 4 [minuty]:

Doszukałem się w ustawieniach Speedfana takiego okienka, z którego wynika że core to temp procesora a remote to jeden z mostków. Czy moje przypuszczenia sa prawidłowe ?

• Pomocny post
    #8 4099543
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Żeby SpeedFan prawidłowo pokazywał temperatury trzeba po zarejestrowaniu się ściągnąć z firmowej strony plik konfiguracyjny do płyty główne,jeśli jest.Lepiej mierzyć Everestem lub Aidą,one zczytują z biosa.
  • #9 4099732
    Lucki
    Poziom 21  
    Problem w tym, że everest, aida itp nie pokazuję mojej temp procesora.

Może trzeba dodatkowe plugin zainstalować ?
  • Pomocny post
    #10 4099761
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A ja jednak się obawiam, że odczyt temperatury jest prawidłowy.
    Procek twój to Manchester, one są z reguły dość gorące, cooler raczej jeden z gorszych na ryku, procek jak rozumiem to używka?
    Możliwe nawet, że poprzedni właściciel zdejmował mu headspreadera, a ponowne nałożenie go tak, aby był prosto jest prawie niemożliwe.
    Moja rada, zamiast tego Alpine kup Arctic freezer 64 pro (ja go mam na dwurdzeniowcu i pozwala nawet na całkiem sensowne oc).
  • Pomocny post
    #11 4099788
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Odczyt pewnie masz dobry stąd, wymień wentylator na lepszy!!!Chłodzenie to podstawa!
  • Pomocny post
    #12 4099916
    sebek1987
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    ja mam athlona 2000+ i chodził na codzień przez 2 lata na radiatorze miedzianym i wentylatorem 60mm na 5500obr. temp wynosiła około 52-65 stopni

założyłem radiator aluminiowy ale z grubszymi zebrami (większa pojemnosć cieplna) i wentylator 80mm na obroty jakieś 2400obr. i temperatura spadła o 10 stopni, co do speedfan to mija się z prawdą, ja używam MBM5 (motherboardmonitor 5) przy instalacji musisz podać producenta i serię płyty gównej , temepratura zgadza sie z tą z biosa, aktualnie szukam radiatora z wymiennikiem na wentylator 140mm żeby temp nie przekraczła 40stopni i zeby było na serio cicho :)
  • #13 4100171
    Lucki
    Poziom 21  
    Cytat:
    A ja jednak się obawiam, że odczyt temperatury jest prawidłowy.
    Procek twój to Manchester, one są z reguły dość gorące, cooler raczej jeden z gorszych na ryku, procek jak rozumiem to używka?
    Możliwe nawet, że poprzedni właściciel zdejmował mu headspreadera, a ponowne nałożenie go tak, aby był prosto jest prawie niemożliwe.
    Moja rada, zamiast tego Alpine kup Arctic freezer 64 pro (ja go mam na dwurdzeniowcu i pozwala nawet na całkiem sensowne oc).

Procesor jest nowy. Wczoraj go kupiłem. Co do odczytu to znalazłem wypowiedzi ludzi na innym forum

Cytat:
    apisany przez: darek2000 20 mar 2007, 23:07

Witam.

Od kilku dni jestem posiadaczem w/w płytki i procka A64 3200+ Venice. Jako że od kilku
    lata jestem już posiadaczem płytki ECS KT-600A i się na niej nie zawiodłem, to do drugiego
    komputera też kupiłem ECS. Ale przejdę do konkretów. Mam pytanko odnośnie temperatury
    procesora pokazywanej w biosie. Wynosi ona 60-64 stopnie C, ale jak zainstalowałem
    SpeedFan`a to sie okazało że ta temperatura jest tam opisana jako "remote", a według
    konfiguracji pochodzi z chipu F75383 / BUS nForce 2 SMBUS. Natomiast w SpeedFun jest
    jeszcze temperatura Core która wynosi 33-40 (w zależności od obciążenia) i według
    konfiguracji pochodzi ona z AMD K8 / BUS PCI. Czy ta temperatura Core jest faktyczną
    temperaturą procesora?

Napisany przez: woj84 21 mar 2007, 12:06

Core temp. to temperatura z diody procesora i właśnie nią należy się sugerować.
    Ta druga (remote) w biosie podawana jako CPU temp. z tego co wiem to wszystkim świruje. Na nią nie zwracamy uwagi icon_smile3.gif

Problem identyczny jak mój. Gdzieś indziej doczytałem się że tanie płytki tak maja z ta zamiana temperatury.

Powiedzmy że problem rozwiązałem, ale otwarty jestem na każdą sugestie

Pozdrawiam
  • #14 4100321
    _silver_
    Poziom 18  
    a jak dotykasz radiatora to czujesz ze jest gorący czy jest zimny core to jest procesor. ja mam taki sam procesor i mam temperaturę około 30 stopni na chłodzeniu AC 64
  • #15 4100692
    Lucki
    Poziom 21  
    Może zimny to nie jest ale jest letni. Mam pokój na poddaszu i jest tam typowo tropikalna temperatura. W takich upałach temp Core sięga 46C a przy stresie max 50C. Dzisiaj jest chłodniejszy dzień i mam 39C
  • #16 4100936
    _silver_
    Poziom 18  
    czyli radiator jest dobrze założony i pasta przewodzi ciepło a może być uszkodzony czujnik temperatury procesora i może źle wskazywać
  • REKLAMA
  • #17 4101526
    oliver1984
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    ja miałem Athlona 64 3000+ i przez pół roku miał temp. 60-70*C i teraz padł. Sprawdz czy nie masz wklęsłej blaszki co otacza rdzeń procesora. U mnie Ta blaszka stykała sie z radiatorem tylko brzegami a środek nic nawet pasta nie wiele pomagała.
  • #18 4102774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4102850
    Lucki
    Poziom 21  
    napięcie to 1.37V
  • #20 4103282
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    To raczej płyta podaje zawyżoną temperaturę procesora - odczyt z diody termicznej w rdzeniu wydaje się być bardziej wiarygodny. Mój Asus M2N-SLI (AM2) zawyża temperaturę w stosunku do odczytu z rdzenia (CoreTemp, Speedfan) o ok. 9°C. Skoro masz obawy o zbyt wysoką temperaturę, to możesz spróbować puścić procesor na nieco niższym napięciu. Np. mój A64 3500+ AM2 (Orleans, 2200MHz, 1,35V) pracuje całkowicie stabilnie na 1,15V a i na starym P3 (Coppermine, 1000MHz, 1,75V) mogłem zdjąć ok. 0,15V (i to jeszcze po niewielkim podkręceniu).

Jest też inna ewentualność... Zdarza się, że A64 mają fabrycznie krzywo przylegający do rdzenia rozpraszacz ciepła. Wtedy temperatura rdzenia jest faktycznie wyższa, niż być powinna a radiator pozostaje stosunkowo chłodny.
  • #21 4103909
    Lucki
    Poziom 21  
    ale zadziwia mnie to że jak włączę komputer po ok godzinie gdzie wszystko jest chłodne - elementy ostygły i wchodzę od razu do biosa to temp cpu pokazuje mi 59C a temp systemu 24C.

Co do radiatora to jest on ciepły. Nie chłodny nie zimny. Wydaje mi się że posiada kolo 25-30C

bardzo gorący jest za to radiator który znajduje się na płycie głównej. po ok 15 min pracy nie można go dotknąć, i te 60-65C to jest najprawdopodobniej jego temp.

W poniedziałek kupie Pentagram Freezone NP-40 i założę. Zobaczymy czy temp spadnie. :D

[img]Athlon 64 3200+ - Wysoka temperatura CPU mimo Arctic Silver 5 i Alpine7[/img]
  • #22 4103965
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Spadnie, ale na cuda nie licz.
    Jaką masz płytę, bo albo nie doczytałem, albo nie podałeś nazwy?
  • #23 4103974
    Lucki
    Poziom 21  
    płytka główna ECS K.8 NForce3 939
  • #24 4104889
    wojcik89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Spróbuj zresetować bios może masz ustawienia dla starego procesora. Sprawdź ustawienia w biosie (napięcia, mnożniki).
  • #25 4104910
    -waldi-
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Lucki napisał:
    program Core Temp pokazuje temp procesora ok 45C.

i ona w/g mnie jest poprawna płyty ECS maja problemy z odczytem temperatury
    jezeli radiator Cie nie parzy to na pewno nie ma 60 °C mój 3200+ chodzi na 2333MHz i w stresie osiaga 52°C na boxowym colerku
    spawdz jeszcze innymi programami temperature... ja jeszcze sandra sprawdzam :)
  • #26 4105060
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    To może być wina źle przylegającej osłony rdzenia, która nie dokładnie przylega i nie przewodzi dobrze ciepła. W AMD zdażały się takie przypadki, sprawdź procesor u kogoś innego i jak będzie to samo to reklamuj procka. Wcale nie jest to wina chłodzenia, bo standardowe chłodzenie nie dopuści do takich temperatur a co dopiero twoje.
  • #27 4105694
    Lucki
    Poziom 21  
    powierzchnia procka jest prościutka. Sprawdziłem taką fachowa poziomicą.
  • #28 4105928
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Tyle, że tu w grę wchodzi fabrycznie złe zamocowanie rozpraszacza na rdzeniu (przechylony, za bardzo odsunięty) - czyli to, czego nie widzimy dopóki nie "oskalpujemy" procesora ;).
  • #29 4106509
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Ale nie zdejmuj tego bo stracisz gwarancję. Po prostu sprawdź w sklepie komputerowym jakimś albo u kolegi i jak nie będzie poprawnie działał to oddaj na reklamację. Nie bój się reklamować, masz do tego prawo!
  • #30 4107323
    Lucki
    Poziom 21  
    Cytat:
    Ale nie zdejmuj tego bo stracisz gwarancję. Po prostu sprawdź w sklepie komputerowym jakimś albo u kolegi i jak nie będzie poprawnie działał to oddaj na reklamację. Nie bój się reklamować, masz do tego prawo!

wiem. ale starce komputer na jakiś czas a nie jest mi to na rękę, bo to narzędzie pracy. Jak go szlak trafi to wtedy im go zaniosę (dali 24 miesięczną gwarancje) :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy procesor Athlon 64 3200+ i zastosował chłodzenie Alpine7, jednak CPU osiąga wysokie temperatury około 60°C w spoczynku i do 70°C pod obciążeniem. Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 została nałożona prawidłowo, lecz temperatura nie spada. Pomiar temperatury w BIOS-ie wskazuje 60°C dla CPU, natomiast program Core Temp pokazuje około 45°C. SpeedFan może podawać zawyżone lub nieprecyzyjne odczyty, zalecane są programy Everest, AIDA lub MBM5, które odczytują temperaturę z BIOS-u. Wysoka temperatura może wynikać z kilku przyczyn: słabej jakości chłodzenia Alpine7, fabrycznie krzywo przylegającego rozpraszacza ciepła (IHS) do rdzenia procesora, ewentualnie uszkodzonego czujnika temperatury lub zawyżonych odczytów płyty głównej ECS K8 NForce3 939. Zalecane jest sprawdzenie chłodzenia standardowym coolerem AMD, ewentualna wymiana na lepszy model (np. Arctic Freezer 64 Pro lub Pentagram Freezone NP-40), a także weryfikacja napięcia zasilającego procesor (1,37 V jest w normie). Użytkownik zauważył, że radiator procesora jest ciepły, a radiator chipsetu bardzo gorący (60-65°C). Wskazano, że płyty ECS mogą zawyżać temperaturę CPU. Możliwe jest też, że pasta termoprzewodząca wymaga czasu "przepalenia" (ok. 200 godzin) by osiągnąć optymalne właściwości, ale nie należy oczekiwać dużych spadków temperatury. W przypadku podejrzenia wadliwego montażu IHS lub uszkodzenia procesora zalecana jest reklamacja, jednak użytkownik woli najpierw przetestować inne chłodzenie. Wskazano również, że w BIOS-ie należy sprawdzić ustawienia napięć i mnożników oraz rozważyć reset BIOS-u do domyślnych ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA