logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cewka na rurce aluminiowej, drut 0,85 mm, 12V/4A – jak zwiększyć siłę z magnesem neodymowym?

krzysiek7809 20 Lip 2007 16:59 4683 3
REKLAMA
  • #1 4098931
    krzysiek7809
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam. Mam pytanie w sprawie cewek. czy ktoś może mi pomóc jak dobrać parametry cewki(drut 0.85 mm chcę nawinąć na korpus w kształcie rurki aluminiowej), jak liczba zwojów, długość, aby uzyskać jak największą siłę przyciągania, gdy jako rdzeń zastosujemy magnesy stałe neodymowe? Zasilanie prądem stałym o napięciu ok. 12 V, prąd max. 4 A
  • REKLAMA
  • #2 4099606
    pietrucha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Największą silę przyciągania dostaniesz jeśli cewka będzie miała rezystancję 3ohm (12V/4A), ale wtedy wydzieli się na niej prawie 50W mocy, i trzeba by dać jakieś dobre chłodzenie. Generalnie siła jest tym większa im więcej zwojów i im większy prąd. Nie wiem tylko po co ci rdzeń z magnesów?
  • REKLAMA
  • #3 4100615
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Większą siłę uzyskasz, gdy rdzeń będzie miał szczelinę i do tej szczeliny przyciągane będą przedmioty.
    Straty można zminimalizować, ale jest trochę roboty.
    Po pierwsze trzeba by nawinąć cewkę znacznie grubszym drutem (albo skręcić razem kilka cieńszych) w celu zminimalizowania jej rezystancji.
    Po drugie, cewke zasilić przez przetwornicę DC/DC z wyjściem prądowym.
    Drutu nawija się tyle, żeby przy zadanym prądzie nie przekrczyć indukcji nasycenia rdzenia (bo potem to już tylko będzie rósł prąd, a siła przyciąganie prawie nie będzie się zmieniać).

Natężenie pola magnetycznego obliczysz tak:
    H = n * I / l_e
    gdzie:
    n - ilość zwojów
    I - prąd
    l_e - efektywna długość drogi strumienia.

Za l_e przyjmij długość uzwojenia, rzeczywista wartość będzie nieco większa, ale w ten sposób dostaniesz trochę niezbędnego zapasu.

Znając natężenie pola policzysz sobie indukcję:
    B = µ_0 * µ_r * H
    µ_0 - przenikalność magnetyczna próżni (4 * PI * 10^-7)
    µ_r - względna przenikalność magnetyczna materiału rdzenia (od 1 dla powietrza do nawet 1000000 dla mu-metalu). Musisz sobie gdzieś tą wartość znależć, co wcale nie jest takie trudne ;]. Mając miernik indukcyjności można ją nawet wyznaczyć eksperymentalnie.

Z powyższych wzorów wynika też że korzystniejsze jest wykorzystanie całej długości (obwodu) rdzenia do nawijania uzwojenia.

Obliczenie siły będzie już dużo bardziej skomplikowane i w praktyce prościej jest wykonać doświadczalny układ i siłę tą zmierzyć, niz ją wyznaczać.

Odprowadzenie nadmiaru ciepła z cewki może być utrudnione (zwłaszcza z warstw w głębi uzwojenia, dlatego można też nawinąć cewkę grubym drutem, tak żeby miała jak najmniejszą rezystancję i zasilić ją ze źródła prądowego, z którego ciepło odprowadzić o wiele łatwiej (za pomocą radiatora).
  • #4 4107114
    krzysiek7809
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dziękuję za pomoc. Jako rdzeń w cewce chcę zastosować magnesy stałe, gdyż chciałbym zbudować coś na wzór liniowego silnika krokowego, z tym że przy wykorzystaniu solenoidu.Pozdrawiam
REKLAMA