Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNITRA PW8040

02 Lis 2003 19:38 2652 20
  • Poziom 10  
    mam taki problem:
    kupilem , a w zasadzie dostalem wzmacniacz UNITRY i jakosc jednego kanalu jest niesamowicie... upierdliwa (raczej pierdliwa :) )
    drugi kanal gra dobrze przez piec minut, potem to samo co z pierwszym, czyli jak by to nazwac gra ale furczy. :cry:
    mial juz ktos taki problem? bankowo to nie sa potencjometry, ja podejrzewam ze to uklady scalone, ale co z nimi moze byc... moga byc przegrzane?
    dzieki za ewentualna pomoc.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 14  
    Napisz na jakich ten wzmacniacz jest STK .Co do opisu usterki to chyba te SCALAKI są przegżane.Mialem podobny problem w wzmmacniaczu na elementach dyskretnych, tranzystory mocy mierząc omomierzem były OK jednak pod obiążeniem wzmacniacz po chwili [Pierdział].Dopiero wymiana ich na nowe usuneła problem.Myślę że twój problem jest podobny.
  • Poziom 16  
    Efekt trzasków powodują często tranzystory BC307 pracujące w układzie wzmacniacza różnicowego w stopniu mocy.
  • Poziom 10  
    hmm to chyba bedzie to przegrzanie. ciezko cos odczytac ze scalaka i nie jestem pewien czy czegos nie przekrece (jestem tylko hobbysta ;) ) ale oznaczenie jest nastepujace BDP390 ostatnia cyfra moze byc 6 ale to chyba 0. no i oczywiscie CEMI.
    a tranzystory, to mi mniej pasuje do usterki. ja bym tego co slychac u mnie nie zaliczyl do trzaskow, z reszta nie moge znalesc tego tranzystora :), chociaz.. on chyba jest przylepiony jakims swinstwem do radiatora.
    dzieki za zainteresowanie :)
  • Poziom 24  
    To chyba będzie BDP396 i BDP395 i to nie są scalaki tylko tranzystory,
    Możesz zamiast nich wstawić np BD911 BD912
    a te tranzystorki BC307 nie są przykręcone do radiatora, powinny być gdzieś w pobliżu wejścia z przedwzmacniacza
  • Poziom 10  
    hej na tym schemacie niektore elementy sie nie zgadzaja... hmm ale moze te elementy sie niezgadzaja w moim wzmaku... to pewniak ze 8040 i 8010 to to samo? to ktore elementy mam kupowac te co sa na schemacie czy takie jak byly zamontowane?
    a jak ktos zapyta czy dzialal na tych elementach to odpowiedz brzmi ze w sumie dzialal ale nie tak jak powinien... kilka tranzystorow ma inne wartosci
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 24  
    mogą być rózne np zamiast BC237 może być BC413 lub BC547 itd
  • Poziom 17  
    Jesli te inne elementy były wstawione fabrycznie to raczej nie ma się na 90% czym przejmować, bo to są zamienniki, gorzej jak widać ślady lutowania i były wymieniane, to wtedy zastosuj takie jak na schemacie. Te 10% niepewności bierze się stąd, że czasem w Unitrze wstawiali inne elementy niż powinny być - w końcu czasem składały to kobiety :D. Z tym czarnym rezystorem, to który się usmażył?
    Arti
  • Poziom 10  
    ten rezystor wyglada jak by ktos na nim placki smazyl, ale multimetrem sprawdzalem i opór jest ok. w zasadzie przekladanie go na drugi kanal nic mi nie dalo, bo oba kanaly sa zwalone :P , tylko jeden mocniej drugi slabiej.
    a tak wogole to ja podejrzewam ze ten wzmacniacz byl po prostu skatowany, bo dostalem go gratis do kolumienek... 60W, chyba tak (jak kogos to interesuje to moge spojrzec na typ) polskie tonsilowskie. kolumny ma brat i do tego podlaczony jest technics SA-EX120, jednym slowem jest dobry sklad. no a ja probuje odratowac tego wzmaka :)
  • Poziom 17  
    W takim razie zacznij ta jak już było opisywane wielokrotnie w innych postach. Wymień tranzystory mocy i sterujące. Mocy mogą być BD911 i 912 zamiast BDP. Wymień tranzystory sterujące czyli BD139 i 140. Potencjometr od regulacji prądu spoczynkowego na max rezystancji czyli min prąd spoczynkowy. Włącz wzmacniacz z rezystorami zamiast bezpieczników od strony zasilania +/-30V. Jeśli po włączeniu na wyjściu 0V rezystory zastępujesz bezpiecznikami, jeśli jest jakieś napiecie na wyjściu to szukamy dalej...
    Arti
  • Poziom 24  
    Dobrze też jak wymienisz te tranzystory w stopniu róznicowym, tak jak pisał teodor, zdarza się że powodują trzaski itp i w rezultacie uszkodzenie tranzystorów końcowych, jeśli były BC307 lub podobne możesz wstawić BC560
  • Poziom 10  
    grrr, a grzeje mi sie to teraz jak sto piecdziesiat... chyba cos jest nie tak... a tak w ramach uscislenia BD911 jest zamiennikiem BD285, a BD 912 mozna dac zamiast BD 286... bo jeden o ile sie zorientowalem to pnp, a drugi to npn czy jest jakis blad w moim rozumowaniu...
  • Poziom 24  
    BD286,BD912 - pnp
    BD285.BD911 -npn
    Wymieniłeś tez tranzystory sterujący BD139/140 ?
    Sprawdz też tranzystor ten przylepiony jakimś świnstwem do radiatora
    Po za tym pod tranzystorami powinny być podkładki
    i nie może być przebcia (zwarcia )do radiatora
    Powinny być tez posmarowane pastą silikonową dla lepszego odprowadzenia ciepła
    Miałem kiedyś taki przypadek że po wymianie tranzystorów, grzały się cholernie w jednym kanale, okazało się że przyczyną był niesparawny potencjometr ustalający prąd spoczynkowy
  • Poziom 17  
    A co z rezystorami od strony zasilania? Uniknąłbyś uszkodzeń tranzystorów.
    Przy wymianie tranzystorów końcowych należy zrobić tak:
    1. sprawdzić podładki mikowe między tranzystorami a radiatorem ( podobne do cienkiej folii celofanowej tylko sztywne), to świństwo na radiatorze to pasta silikonowa, musi tam tyć bo pomaga odprowadzić ciepło - sprawdzenie podkładek należy wykonać omomierzem przez pomiar rezystancji miedzy tranzystorem a radiatorem - nie powinno być zwarcia.
    2. potencjometr prądu spoczynkowego skręć w kierunku tego styku ścieżki oporowej, który jest połączony z suwakiem, lub ustaw omomierzem na minimum rezystancji miedzy bazą a emiterem tranzystora stabilizującego prąd spoczynkowy.
    3.ze schematu wynika że chyba tam nie ma bezpieczników od zasilania za kondensatorem filtrującym, w takim razie wstaw te rezystory w szereg w miejscu połączenia transformatora z płytką, 10 do 100 omów będzie OK.
    4. po włączeniu zasilania sprawdź spadek napięcia na tych rezystorach, nie powinien być większy niż kilka woltów, jeśli napięcie będzie większe a rezystory będą dymić spróbuj poruszyć potencjometrem prądu spoczynkowego i zmniejszyc go, jeśli to nic nie daje będziemy szykać dalej...
    Pisz o wynikach
    Arti
  • Poziom 10  
    dzieki wielkie za pomoc. duzo mi pomogliscie istotnie to byly tranzystory. dla pewnosci wymienilem wszystkie i te tr. mocy i sterujace i te male przylepione... swinstwem (wiem ze to silikon ale dla mnie to swinstwo sztywne jak skarpetki) tez. koszt naprawy okolo 25 zlotych, razem z bezmiecznikami, bo powkrecane byly druty.
    a grzanie... troszke czasu stracilem na wytropienie tego, nie stracil bym gdybym dzis wczesniej zajrzal na forum, umknela mi jedna podkladka mikowa :) ale tak na marginesie to tylko dwie podkladki tam sa, na cztery tranzystory. tyle tylko ze w tych dwoch jest wlasnie problem, bo nawet po odlaczeniu od pradu, przy zwarciu ida iskry, w koncu po cos ten wielki kondensator jest nie ;).
    no nic sprzet zrobiony i gra.
    dzieki
  • Poziom 24  
    No to przyjemnych wrażen przy odsłuchu tego wzmacniacza :-)
    P.S.
    Pasta silikonowa nie powinna być sztywna, powinna być coś jak smar, jeśli jest inaczej to najlepiej usuń tą starą i daj świeżą.
  • Poziom 17  
    Jaki prąd spoczynkowy ustawiłeś?
  • Poziom 10  
    ee pradu nawet nie zmienialem. a pasta silikonowa ja wiem jak wyglada. to sztywne to byl jakis klej ktorym byly przyklejone tranzystory do radiatora, ale kiepski klej, bo tylko tknąłem i odpadly a zdrapac tego z tranzystora nie szlo wiec wymienilem je (30groszy sztuka :) ).
    podlaczylem do kolumienek 70W (na codzien gra na tym technics) i jestem mile zaskoczony, naprawde ladnie sobie radzi ten wzmacniacz, nie dorasta do pięt technicsowi ale jak na jego mozliwosci... dobry sprzet
  • Poziom 11  
    opaopa napisał:
    ee pradu nawet nie zmienialem. a pasta silikonowa ja wiem jak wyglada. to sztywne to byl jakis klej ktorym byly przyklejone tranzystory do radiatora, ale kiepski klej, bo tylko tknąłem i odpadly a zdrapac tego z tranzystora nie szlo wiec wymienilem je (30groszy sztuka :) ).
    podlaczylem do kolumienek 70W (na codzien gra na tym technics) i jestem mile zaskoczony, naprawde ladnie sobie radzi ten wzmacniacz, nie dorasta do pięt technicsowi ale jak na jego mozliwosci... dobry sprzet


    Równiez bede robic moja pw8040 poniewz któregos dnia nagle przesał działac jeden kanał myslałęm z poczatku ze to kondeesatory bo czasem ten kanał działał a raz nie i skonczyło sie na tym iz po wymienie kondesatorów jak włacząłęm to jeden grał jak grał a drugi kanał wciągał głosnik albo do sierotka albo na wiezch wiec teraz poniewaz nie mam schematu prosiłbym o jakis i czy moge wykorzystac z amplitunera pw8010 i czy to moga byc koncówki mocy jezeli raz grało a raz nie...pomocy