logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Willem 7 - brak 5V na pinie 24 przy programowaniu AT29c256

schwepes 20 Lip 2007 20:10 2192 3
REKLAMA
  • #1 4099462
    schwepes
    Poziom 2  
    Sprawa przedstawia się następująco. Muszę zaprogramować pamięci AT29c256 (jedna to 12PC, druga 70PI). Mam Willema 7 - tego z dodatkowym zasilaniem przez USB.

Wybieram odpowiedni typ pamięci z listy, przełączam dipswitch'a i zworki koło ZIFa wg opisu, zwieram spinaczem w ZIFie pin 3 z pinem 31. Czytanie oraz blank check robi się bez problemu. Natomiast w przypadku ID wyświetla mi [----], a przy próbie programowania wyrzuca "error: write sector 0"

Przeszukałem trochę board willem.org i znalazłem informację, że ten błąd może być spowodowany brakiem 5V na pinie 24 ZIFa. W tamtym przypadku było to spowodowane wadliwym dipswitchem (6. switch nie miał 'przejścia').

U mnie dipswitch działa w porządku, natomiast faktycznie nie mam 5V na pinie 24, zamiast tego jest ~0.08V.

Może macie jakiś pomysł od czego zacząć szukanie przyczyn tego błędu?

Żeby nie było wątpliwości, przejrzałem trochę tematów z archiwum, ale nie znalazłem nic co by było mi w stanie pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 4104942
    schwepes
    Poziom 2  
    Żadnych pomysłów? Może chociaż ktoś mi odpowie czy to jest kwestia zepsutego sprzętu (wydaje mi się to najbardziej prawdopodobne), jakiś błędów w ustawieniu (próbowałem np. różnych czasów programowania - ale bez skutku - może coś źle robię?) czy może padniętych pamięci?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4109163
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A czy pin 24 to nie jest napięcie programowania Vpp? Jeśli tak to sprawdź działanie układu MC34063. Jest to generator napięcia programowania. Ja mam Willema 3.0 i miałem właśnie kłopot z tym układem bo palił mi dławik i nie chciał programować ale jakoś sobie z tym poradziłem.
  • #4 4684526
    ggumiswawa
    Poziom 11  
    Też mam problem ze spalonym dławikiem. W willem 7 palą mi sie diody Vpp VCC Power oraz grzeje sie układ MC34063.
REKLAMA