logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować wentylatory do Technics SU-610 dla lepszego chłodzenia?

indrykson 20 Lip 2007 22:34 2776 13
REKLAMA
  • #1 4099947
    indrykson
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam zainteresowanych. potrzebuje pomocy przy zrobieniu chłodzenia do Technicsa su - 610, zdecydowałem sie na taki manewr ponieważ podczas gry na 2 biegu [2/10] po 15 minutach takiej ostrej gry wzmacniacz jest bardzo nagrzany a radiator bardzo gorący.

To co chciałem zrobić to zamontować 2 wiatraczki od komputera [na górnej obudowie] o wymiarach 80x80x25 o mocy 12 volt i 200mA... powiedzcie mi czy to ma sens i jeżeli tak to jak lepiej ustawić ... żeby wdmuchiwało powietrze czy wyciągało, a może jeden tak a drugi inaczej?????
  • REKLAMA
  • #2 4100250
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Zdecydowanie wydmuchiwanie.
    Powinieneś zastosować cichobieżny wentyl (najlepiej z tyłu urządzenia) i podłączyć do zasilacza (przez stabilizator lub rezystor szeregowy).
  • #3 4100289
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Jezeli juz chcesz 2 wentylatory to musisz zrobic jakis sensowny obieg powietrza.

Pojedynczy wentylator wg mnie najlepiej umieszczac tam gdzie powietrze jest najcieplejsze, czyli w oklicy radiatora tak aby wyciagalo cieplo na zewnatrz.
  • REKLAMA
  • #4 4100440
    indrykson
    Poziom 10  
    Myślałem nad założeniem wentylatora nad radiatorem - chciałem przyczepić go do górnej obudowy urządzenia.... a co do pracy tego wiatraczka to jest to głosnośc 5dB

Dodano po 2 [minuty]:

Myślałem nad założeniem wentylatora nad radiatorem - chciałem przyczepić go do górnej obudowy urządzenia w tym przypadku gdy wiatrak znajdował by sie nad radiatorem, odległość od radiatora do wiatraka wynosi 2cm... nie wiem czy to dobry plan ;/ gdyż wiatrak ma szerkość 80mmm a radiator jest prawie o 2 razy większy.... a co do pracy tego wiatraczka to jest do głośność 5dB... 12V i 0,2 A
  • #5 4100558
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    A poco mu cokolwiek montować?... Od kiedy to wzmacniacz nie może się grzać?
  • REKLAMA
  • #6 4100719
    igla
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Dokładnie ALTON:) każdy wzmacniacz sie grzeje jeden mniej drugi więcej...Gdyby sie az tak mocno grzał konstruktor pewnie by przewidział zastosowanie wentylatora:) Ale jesli chcesz to juz zrobic to zrób aby wywiewało ciepłe powietrze:) pozdr.
  • #7 4101785
    indrykson
    Poziom 10  
    wentylator załozony.... powodem takiej decyzji była naprawde bardzo wysoka temperatura w srodku urzadzenia, bałem sie o układy i o to ze pójdzie to z dymem jak pogra z 6 godzin... narazie nie wi mjak ocenic swój czyn - obudowa jest zimna, ale jak z radiatorem to nie wiem
    podejrzewam ze i tak jest goracy bo na tym jego zadanie polega aby odprowadzac ciepło..... ale napewno jest juz mu lzej, podejrzewam ze wiatraczek troszke tego powietrza wyciaga ;)
  • REKLAMA
  • #8 4102360
    igla
    Poziom 17  
    Napewno wyciąga.Jesli wyciaga ciepłe powietrze tzn. ze jest oki:)
  • #9 4102374
    indrykson
    Poziom 10  
    Oj tak tak ... powietrze jest ciepłe a to dobry znak ;) Wiatrak spełnia swoje zadanie..... myślałem nad tym aby włączał sie przy określonej temperaturze...ale doszedłem do wniosku ze pobór mocy 0,02W to jest bardzo mało i wiatraczek chodzi cały czas podczas pracy wzmacniacza.... Dobrze zrobiłem prawda ?? :P
  • #10 4102422
    Dj nemsu
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    tak, ja przy swojej końcówce zamontowałem wentylatorek malutki od kompa i dmucha na radiator i do tej pory mi sie radiator nie nagrzał... no troszeczkę..
  • #11 4102478
    igla
    Poziom 17  
    Dobrze zrobiłeś:) Ciekaw jestem jak to wyglada,jak mozesz wstaw jakas fotke:)
  • #12 4102621
    indrykson
    Poziom 10  
    uuuuuuuuu... bedzie problem... nie mam cyfrówki ;/ zapewniam cię ze dobrze.... przukresiłem sróbki pomiedzy zeberka w górnej obudowje( srubka wystaje okolo 1 mm z blachy) jak nikt nie zaglada do srodka to nie wiadomo z jest tam jakis wiatrak... no pozostaje jeszcze opcja na dotyk... nad miejscem jego umieszczenia strasznie wieje do góry delikatnie ciepłym powietrzem.......
  • #13 4102800
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Jesli wieje do gory to calkiem dobrze.
    Wspomagasz prady konwekcyjne ;)
  • #14 4104584
    indrykson
    Poziom 10  
    Tak wieje cieplutkim konwekcyjnym powietrzem :P Nie wiem czy wznak ma lżej ale wiem ze moja psychika korzysta na tym :P czuje sie spokojniejszy o resztę podzespołów ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu wentylatorów komputerowych 80x80x25 mm, 12 V, 200 mA w celu poprawy chłodzenia wzmacniacza Technics SU-610, który podczas intensywnej pracy nagrzewa się, zwłaszcza radiator. Zalecane jest zastosowanie wentylatora wyciągającego ciepłe powietrze z okolic radiatora, co wspomaga naturalną konwekcję i odprowadza ciepło na zewnątrz obudowy. Montaż wentylatora na górnej obudowie, blisko radiatora (ok. 2 cm), jest skuteczny, mimo że wentylator jest mniejszy od radiatora. Wentylator pracuje cicho (ok. 5 dB) i może działać cały czas ze względu na niski pobór mocy (0,02 W). Użytkownik potwierdza, że obudowa jest chłodniejsza, a wentylator skutecznie wyciąga ciepłe powietrze, co poprawia bezpieczeństwo układów wewnętrznych. Wzmacniacz naturalnie się nagrzewa, ale dodatkowe chłodzenie jest uzasadnione przy długotrwałej intensywnej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA