logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki chipset obsługuje 128 MB DIMM w płytach pod PII-PIII z FSB 133MHz?

mosfet 02 Lis 2003 21:01 2054 3
REKLAMA
  • #1 384324
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Jak wiadomo DIMM'y wychodza powoli z uzycia. W ofertach sklepow komputerowych mozna jeszcze je dostac. Mam jednak watpliwosc, niektore oferty podaja (dorzszy) modul 128 MB DIMM z dopiskiem 'do starszych komputerow". Mam pytanko o jakie chipsety moze tutaj chodzic. Czy musze kupowac waslnie taka pamiec jesli chce wstawic to do plyty pod PII-PIII z magistrala do 133MHz?
  • REKLAMA
  • #2 384373
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Może chodzić o moduły dwustronne, z którymi najlepiej współpracuje BX.
  • REKLAMA
  • #3 384471
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Tak jak wyżej było wspomniane. Droższe moduły pamięci są wskazane własnie do starszych płyt z chipsetemj BX włacznie. To są pamięci tzw. dwustronne. Jeśli zaryzykujesz i kupisz tanszy moduł czyli pamęć tzw jednostronną a masz komputer o którym wspomniałeś, to moze sie okazać ze płyta bedzie w stanie zobaczyć i zaadresować tylko połowe tej pamięci.
  • #4 384684
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    LEM, to co napisałeś nie jest do końca prawdą. Nie chodzi raczej o to by pamięć była tylko dwustronna. Chodzi raczej o organizację tej pamięci. Miałem kiedyś dwie kości "podobno" dla BX'a. Na każdej było 256MB ale mój ABIT BE6 łapał tylko 128.
    Napisałem kiedyś post wyjaśniający jakiej organizacji pamięci szukac, ale teraz nie mogę go znaleźć przez szukaj. Mogło to być ponad rok temu :(.

W każdym razie poszukam w notatkach :cry:
REKLAMA