logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przerywacz impulsowy 6-12V do sygnalizatora 10mA?

crab_79 21 Lip 2007 09:20 1080 7
REKLAMA
  • #1 4100489
    crab_79
    Poziom 10  
    Witam grupowiczów, jestem początkującym elektronikiem i może ktoś mi w prosty sposób pomoże.

Otóż mam sygnalizator zasilany baterią napięciem w przedziale 6-12V a prąd to około 10mA, jednak dla moich zastosowań wystarczy by po zamknięciu obwodu dawał impulsy raz na 8-10 sekund.

Układ ma zasilanie bateryjne i teraz po zadziałaniu bateria szybko mi się rozładowuje. Znalazłem tutaj wiele prostych układów przerywaczy ale realizują one zazwyczaj cykl symetryczny zwarcie/rozwarcie przy mniejszych częstotliwościach.

Może ktoś naprowadzi na jakim układzie albo za pomocą jakiego schematu można coś takiego zbudować. Tak na wstępie to wydaje mi się by układ nie był podatny na zmiany napięcia (6-12V) to pewnie odpada prosty schemat na tranzystorach ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu :)

Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie
    Crab
  • REKLAMA
  • #2 4100507
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Jest dużo prostych układów realizujących czas pracy czas przerwy na prostej kości 555.Poszukaj na GOOGLE
  • REKLAMA
  • #3 4100519
    crab_79
    Poziom 10  
    Właśnie widziałem tutaj nawet prosty programik do obliczenia układu na kości 555 ale w tym programie niestety minimalna częstotliwość to 1Hz przynajmniej ja na taki trafiłem. Wpisanie np 0,1Hz powoduje powstanie błędów. Czy może ja coś źle rozumuję?
  • #4 4100529
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Witam a Tobie jakie przedziały częstotliwości potrzebne.
  • REKLAMA
  • #5 4100551
    crab_79
    Poziom 10  
    Zdaje się, że 5-10s to będzie około 0,1Hz - 0,2Hz ?

Na stronie http://www.doctronics.co.uk/555.htm znalazłem kalkulator, który daje częstotliwości poniżej 1Hz.

Czy się nie mylę, że parametry:
    R1 1Kohm
    R2 1Ohm
    C 10uF

które dają "pulse 0.14Hz" i "duty cycle 99.90" dadzą taki efekt włączenia na chwilkę co parę sekund ?

Czy kondensator 100uF może być dowolny poliestrowy?
    Czy na wyżej wymienionej stronie kondensator 47uF nazwany "decoupling" jest niezbędny? a jeśli tak to czy jest to dowolny elektrolityczny?
  • Pomocny post
    #6 4100714
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Cześć.Jeśli masz stabilne zasilanie można go pominąć ale lepiej go dołożyć ta wartość nie jest krytyczna może być większy 100uF elektrolit tylko musi się zgadzać napięcie na kondensatorze.Ale w Twoim przypadku to to napięcie nie jes duże to żaden problem.
  • REKLAMA
  • #7 4100741
    crab_79
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)
  • #8 4113146
    crab_79
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie do schematu opartego na na ukladzie 555

Zgodnie ze schematami znalezionymi w sieci by czas wylaczenia byl dluzszy niz czas wlaczenia rownolegle do R2 wlaczyc nalezy diode.

Ale jaka to ma byc dioda? Zenera czy moze impulsowa i jakie ma miec parametry?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przerywacza impulsowego zasilanego napięciem 6-12V, który sterowałby sygnalizatorem o prądzie około 10mA, generując impulsy co 8-10 sekund. Proponowano zastosowanie popularnego układu scalonego 555 w trybie astabilnym lub monostabilnym do uzyskania niskiej częstotliwości impulsów (około 0,1-0,2Hz). Wskazano na problem z kalkulatorami doboru elementów, które często nie obsługują częstotliwości poniżej 1Hz. Podano przykładowe wartości elementów: R1 = 1kΩ, R2 = 1Ω, C = 10µF, które mogą dać impuls o częstotliwości około 0,14Hz i wysokim współczynniku wypełnienia (~99,9%), co odpowiada krótkim impulsom co kilka sekund. Omówiono także rolę kondensatora filtrującego (np. elektrolitycznego 47µF lub 100µF) na zasilaniu układu 555, który nie jest krytyczny, ale zalecany dla stabilności pracy. Poruszono kwestię wydłużenia czasu przerwy między impulsami poprzez dołączenie diody równolegle do rezystora R2, pytając o typ diody (Zenera, impulsowa) i jej parametry, jednak nie podano jednoznacznej odpowiedzi. Zwrócono uwagę na konieczność dostosowania układu do pracy przy zmiennym napięciu zasilania 6-12V, co może wykluczać proste rozwiązania tranzystorowe bez stabilizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA