logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ne 555 - układ ma działać cały czas. Przerywacz.

Zawada 15 Maj 2007 11:57 1617 5
REKLAMA
  • #1 3886357
    Zawada
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam Was
    mam pytanie.. potrzebuje jakiś układ który będzie chodził non stop (podłączony). A jego zadanie ma być takie że ma działac jako przerywacz około 1Hz na zasadzie załącz/wyłącz ... prąd o napięciu nie istotnym około 12 ...15 V itp. tylko żeby sprawnie chodził ciągle włączony.
    Chodzi mi tylko żeby ten układ był niezawodny i mógł pracować podłączony latami.
    POZDRAWIAM WSZYSTKICH Z FORUM!
    DZIĘKI!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3886449
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

Wydaje mi się że potrzebujesz generatora Astabilnego.
    Najprościej zrobić go na 555 - typowa aplikacja poprzez dobranie dwóch rezystorów i jednego kondensatora bez problemu będzie chodził.

A na jakie to ma być napięcie? Czy na wyjściu tego generatora będzie jakiś przekaźnik ewentualanie jakiś triak?

-=pozdrawiam=-
  • REKLAMA
  • #4 3886621
    Zawada
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    no właśnie chce dać elektroniczny przekaźnik mosfet czy cos takiego macie jakiś schemat tego astabilnego 555? normalnie 50% wypełnienia okresu ...poprostu załącz wyłącz z tym żeby właśnie nie było tam elektrolitów itd żeby mogło to pracować ciągle np.10 lat.
    I jeszcze mam pytanie bo nie wiem czemu w programie o ne 555 który jest tutaj na elektrodzie jak się podaje częstotliwośc to można zmieniać sobie pojemność do 10uF około.
    Oczywiście wartości rezystorów też się zmieniają... Z tym że czy ja mogę dać jaknajmniejszy kondensator np ceramiczny? i resztę ustawić rezystorami częstotliwośc?
    tutaj jest ten program http://www.elektroda.net/download/pafiledb.php?action=file&id=699
    zależy mi żeby kondensator był jaknajmniejszej pojemności jeśli to możliwe? wtedy nie straci pojemności jak większy elektrolit
  • REKLAMA
  • #5 3886964
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    To jak chcesz zrobic generator na 555 bez elektrolita? Jak tam do dzialania potrzebny jest wlasnie ( tu pewnosc na 90%) elektrolit ktorego dobierasz w zaleznosci od okresu.
    Zajrzyj do noty katalogowej,tam pewnie jest jak zrobic taki generator.

A tak w skrocie to wyglada to tak:

Masz uklad NE555 wpinasz miedzy 4-7 Ra, miedzy 2-7 Rb, zwierasz nozke 2 z 6 i pod 6 wpinasz kondensator C do masy, 1 na mase, miedzy 5 a mase wpinasz kondensator 0,1uF, z 3 masz wyjscie, natomiast 4-8 zwierasz i podpinasz Ucc.

Liczysz to tak:
    t1=0,7(Ra+Rb)C; t2=0,7RbC .
    Wiec masz okres generowany T=t1+t2=0,7(Ra+2Rb)C, gdzie t1 to czas trwania H a t2 czas trwania L.

Obciazalnosc wyjscia to ok +-200mA. Reszta w nocie.

-=pozdrawiam=-
  • #6 3887038
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    jesli zalezy Ci na malych pojemnosciach i dokladnym wypelnieniu 50 % to lepiej uzyj np cd4060 z ew tranzystorem zwiekszajacym obciazalnosc.
    Moja elektronika (ladowarka) bezobslugowo i bezawaryjnie, non stop pracuje wlasnie te 10 lat na bazie tego scalaczka :)
REKLAMA