logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zawieszenie górne w kolumnach Philips FW545C?

mskojon 22 Lip 2007 18:46 5206 35
REKLAMA
  • #1 4104590
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Witam, ostatnio plany z moim sprzętem audio uległy zmianie, i postanowiłem ożywić kolumny od mojej wieży PHillips FW545C
    Kolumny takie jak na zdjęciu, grają bardzo ładnie i czysto, ale zawieszenie górne w jednej kolumnie szlag trafił więc chciałbym coś z tym zrobić.
    Pytanie brzmi - wymieniać głośniki czy regenrować popsuty? Odrazu zaznaczam że na głosniki mam ok 100zł więc pewnie nawet na 1 oryginalny by nie wystarczyło. A może ktoś ma na sprzedaż takowy głośnik?
    I mam jeszcze jedno pytanie, jak otworzyć te kolumny?
  • REKLAMA
  • #2 4105345
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Cytat:
    wymieniać głośniki czy regenerować popsuty?
    raczej regenerowac bo dość trudno jest dostać to co było oryginalnie w kolumnie.
    Cytat:
    I mam jeszcze jedno pytanie, jak otworzyć te kolumny?
    To raczej będzie wyższa szkoła jazdy musisz pokombinować jak te cudo otworzyć kiedyś tez ktoś sie zmagał z podobnym wytworem. poszukaj może znajdziesz.
  • #3 4105442
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czasami plastikowy front nie jest klejony do kolumny, tylko mocowany na wkręty (zazwyczaj pod gumowymi gniazdami na maskownice). Zamiast od razu zmieniać przetworniki niskotonowe spróbowałbym najpierw je zregenerować - zobacz, czy Pabel lub Umifon nie będzie miał podobnych resorów piankowych. Membrana wzrokowo wygląda na jakieś 13cm - gdybyś chciał zamontować coś innego, to np. Teslę ARN 130 lub ARN 150 (mają taki sam rozmiar membrany, lecz inny kosz).
  • #4 4105527
    mskojon
    Poziom 31  
    Głosniki sa w rozmiarze 10cm, a kolumny klejone. jeden głośnik jest całkowicie sprawny a do drugiego mam tylko cewkę z membraną, zawieszenia znsizczone.
  • #5 4105553
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    plastikowy front jest zapewne mocowany na wcisk. glosniki mozesz jeszcze wymienic na TVM ARN 116 - zgra zdecydowanie lepiej niz to co masz
  • #6 4105594
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Ale zapewne trzeba biedzie sie wtedy dobrać do zwrotki po wymianie na ARN'a a z tym frontem to pokombinuj może uda Ci sie go ściągnąć bez uszkodzen.
  • #7 4105753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4105757
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    tam nie ma zwrotki! bo do czego ? do tego piezo wysokotonowego? <tak! to jest piezo!>
  • #9 4105759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4105968
    wiezlak
    Poziom 35  
    Średnica 10cm między brzegami samej membrany, czy razem z resorem górnym? Jeśli między brzegami membrany, to przyjmuje się, że jest to rozmiar ~13cm :). Również wątpię, by w tych kolumnach za zwrotnicę robiło coś więcej, niż kondensator na wysokotonowcu stożkowym (niewykluczone, że elektrolit spolaryzowany). Przy wymianie niskotonowca jest jeszcze kwestia jego impedancji - coby nie nadwerężyć wzmacniacza zbyt niską lub nie stracić na efektywności (napięciowej) za wysoką. No i montaż nowego przetwornika - z tym może być sporo gimnastyki (pewnie nietypowy kosz i mocowanie w oryginale).
  • #11 4106992
    mskojon
    Poziom 31  
    Między brzegami membrany jest niecałe 10cm
    Te boczne "głośniczki" sa chyba tylko dla ozdoby.
    To zdjęcie znalazłem w necie :D to nie mój sprzęt.

Moge tanio kupić kolumny od Panasonic AK-47
    Połaszczyć się na nie czy dłubać te co mam?
    I czym jest GDW?
  • #12 4107826
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Może membrana bierna? Kup lepiej na alelgro jakies monitory studyjne. Będzie to ciekawsze niż to co masz. Sprzęt grający całkiem niezły, dobry mikrofon, syntezator. Tylko te kolumny mi jakoś tam nie pasują.

GDW to skrót polski od
    Głośnik dynamiczny wysokotonowy (membranowy) dużo gorszy jesli chodzi o brzmienie od tzw. GDWK czyli głośnika dynamicznego wysokotonowego kopułkowego.

Polecam coś takiego: http://www.allegro.pl/item214657648_monitory_studyjne_tannoy_reveal.html
    czasami też sa bardzo fajne kolumny z lat 70- i 80-tych na allegro - powiedzmy monitory bliskiego pola

http://www.allegro.pl/item217980491_kolumny_elac_el_80.html
    Zwykłe proste kolumny grają zawsze lepiej od jakichś kolorowych po to , żeby łatwo schodziły z pułek. A jeśli by coś z tymi Panasonicami to najlepiej tam GDWK małe kupić zamiast tego GDW i zrobić samemu zwrotnicę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 4107870
    mskojon
    Poziom 31  
    Echh... powtarzam jeszcze raz na 1 obrazku są tylko głosniki takie jak mam ja. TO NIE MÓJ SPRZĘT, to zdjęcie znalazłem na goglach.
    Dalej podtrzymuję pytanie co do tych panasoniców, może nie są najpiękniejsze ale chodzi mi tu o to czy nie będą kichowate.
  • REKLAMA
  • #14 4108033
    wiezlak
    Poziom 35  
    Możesz mieć problem z tymi Panasonicami. Dlaczego? Widać tam "super woofer", który pewnie jest cięty aktywnie w samej wieży. Czyli na zwykłym wzmacniaczu zagra tylko niskośredniotonowiec i wysokotonowiec (jak podłączysz 1 parę kabli) a dodatkowy woofer będzie milczał, ewentualnie zagra pełnym pasmem (jak podłączysz równolegle drugą parę kabli - tyle, że impedancja może być za niska dla bezpiecznej pracy wzmacniacza).

Jeśli już zmieniać kolumny, to na prostą konstrukcję dwudrożną bez cudów typu superwoofer, czy dodatkowe tweetery. Kolega Tremolo podał dobre przykłady ale nie wiem, czy w rachubę wchodzą kwoty rzędu 500zł i więcej. Jeśli coś tańszego, to może konstrukcje w stylu Tesla ARN 150 + Visaton SC10N.
  • #15 4108199
    mskojon
    Poziom 31  
    Na fotce widać tylko 2 kable wychodzące z kolumn, więc jeśli już to są cięte w kolumnie.
  • #16 4109147
    wiezlak
    Poziom 35  
    Jeśli kolumny napędzane są poprzez 1 parę przewodów, to bardziej prawdopodobne, że w głębi jest membrana bierna (co zasugerował kolega Tremolo - tym bardziej, że nie widać otworów BR). Paswywny filtr dolnoprzepustowy to kosztowne, duże cewki - wątpię, by w budżetowych konstrukcjach się na to zdecydowano.

Przy zakupie kolumn (jakiekolwiek byś nie wybrał) zwróć uwagę na ich impedancję. Nie powinna być niższa, niż obsługuje wzmacniacz a i wyższa nie jest pożądana z powodu "zaniżenia" mocy, którą może oddać wzmacniacz.
  • #17 4110500
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam.
    Co do rozebrania twoich kolumn to ja znalazłem dla swojej (FW750C/34S) na elektrodzie serwisówkę i jest tam napisane jak je rozebrać-może dla twojej też coś będzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic164946.html
    Ja też nie wiem co mam zrobić ze swoją-charczą a nie mogę znaleźć jakiś fajnych głośników 100W 6Ω i 13cm. Może doradzicie? Pozdrawiam!
  • #18 4113828
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    13 cm i 100 W? Głupi czy turysta? zakładam się o skrzynke piwa że te temu głośńkowi potrzebne jest max 30 - 40 watt... i jeszcze jedno pytanie do cisteczka - co to znaczy w Twoim mniemaniu fajne??
  • #19 4114355
    wiezlak
    Poziom 35  
    4064484 napisał:
    13 cm i 100 W? Głupi czy turysta? zakładam się o skrzynke piwa że te temu głośńkowi potrzebne jest max 30 - 40 watt... i jeszcze jedno pytanie do cisteczka - co to znaczy w Twoim mniemaniu fajne??

Kolego 4064484 - kultury trochę :|. To, czymżeś kolegę skwitował raczej do Twoich wpisów pasuje. 13cm i 100W? Proszę bardzo - zerknij np. na STX GDN-15-100-8-AX. Poza tym - o jakim to głośniku potrzebującym 30-40W piszesz...?
  • #20 4115496
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    4064484 napisał:

Widać jest to możliwe skoro były tam takie oryginalnie:)
    Fajne miałem na myśli takie coś co będzie sie nadawało bo koleś w sklepie tez myślał że to ma 100W max ale muzycznej i mi sprzedał takie głośniki:
    http://www.allegro.pl/item218598487_glosnik_13cm_do_subwoofera_komp_ekranowany_magnet.html
    Cewka czasem tak dobija że myśle że wywali membranę, więc myślę że ma te 100W. W instrukcji z wieży pisze że wzmacniacz ma 2*120W.
    I jeszcze jedno pytanko: na co powinienem zwracać uwagę na tej stronie:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=421&vItemDB=itemdb
    to znaczy chodzi mi o to na które parametry powinienem patrzeć, bo jest ich tam bardzo dużo. Czy Pe to moc, Ze impedencja, Voice coil length średnica?
    Pozdrawiam!
  • #21 4125280
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ciezko o taki glsonik 13 cm i 100W chyba, ze z chlodzeniem, albo takim co połowa masy to cewka a druga połowa jej chlodzenie. Nie trzeba takiej mocy. Glosniki 13 centymetrowe ze wzgledu na małe gabaryty niskie masy do prawidlowej pracy bez zniekształcen czy niedoboru potrzebuja od 5 do 25W (z praktyki).

lepiej kupic łosnik 13 cm o skutecznosci powiedzmy 85dB niż w nastawieniu na moc.

po za tym te 100W to może byc muzyczna i wtedy głosnik ma max 30-50W RMS czyli mocy dostarczanej do niego przez 100h i wtedy to ma sens. W krótkich odstepach nie udalo mi się przy 400W uwalić glośników tonsila 2xGDN 20/60/3 mimo iż nota mowi, że mają 80W nalepka 60W.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 4125423
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Problem w tym, że jak już mówiłem wzmacniacz w tej wieży to 2*120W RMS czyli z tych 35-50W to pójdzie chyba fajny dymek... Koleś w sklepie mi powiedział tak samo i mylił się. Tutaj jest opisany oryginalny głośnik: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic799881.html#4102346
  • #23 4126469
    Tremolo
    Poziom 43  
    Na pewno ma mniej zagraniczne fora i charakterystyki mówia o mocy z sieci bodajże 200W ile wazy ta wieża?
    35-50W nic isę nie stanie jeśli ten wzmacniacz będizesz używał z glową wystarczy ciszej grać.

ta wieza musiałaby brać z 600VA z kontaktu żeby mieć 2x120W na wyjściu przy 6Omach. A wzmacniacz sam powinien ważyć 10 kilogramów.Dlatego sadze, że ta wieza ma mniej mocy.

Zagraniczne fora podają 200W z kontaktu czyli jakieś 2x40W co akurat by się zgadzało z wielkością basówek i tym, że to z tyłu to membrany bierne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 4126806
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Nie spieram się że ona ma te 2*120W-w instrukcji tyle pisze i 2000W PMPO, ale te co podałem na allegro na pewno nie wytrzymują... Po końcówkach sądzę jednak, że jest w stanie oddać zbliżoną moc. A co do tego grania to głośniki powinny być tak dopasowane, że nie muszę się martwić, że coś się stanie-grały pięknie tylko byłem młody i głupi i dawałem na komputerze na max, dlatego mi padły. Ja juz nie mam więcej pytań-wiezlak dał mi przykład takiego głośnika-czyli istnieją.
    Pozdrawiam!
  • #25 4126905
    Tremolo
    Poziom 43  
    Czyli uzywałeś przesterowania, wyciągałeś wyższe napiecie na wejściu niż wskazywała na to norma wówczas i wysokotonówki na większą moc przed filtrem jak 120W nie wytrzymią na wzmacniaczu o mocy 4x mniejszej. miewalem tak wiele razy, że wzmacniacz 30W na BD911/912 wypalał mi wysokotonowe głośniki. Wystarczyło słuchac normalnie i nic się nie paliło.
    W konstrukcjach estradowych aby się zabezpieczyc stosuje się lepsze zwrotnice wyzszego rzędu oraz żarówki ewentualnie bezpieczniki/żarówki/termistory.

Jak chcesz, żęby to nie wywaliło, kup 4x GDN 16/50 + 2xGDWK 9/120 tonsila na Cięcie powiedzmy 6000-7000Hz wówczas i więcej wytrzymią Do tego własne obudowy 30 litrów.. I nie ma możliwości, zeby cos się spaliło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 4127610
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    W tamten sposób wykończyłem oryginalne wysokie 70W i jeszcze jedną parę. Do tamtych głośników się przyznaję, ale zrozum, że jak podłączyłem pod nią te z allegro i od siostry chyba 40W, to aż błagały o litość-a tym razem nie leciało z komputera tylko z płyty. Co do kolumn to nie mam zamiaru składać nowych-albo kupię coś takiego co mi podał wiezlak albo wygeneruję stare-w końcu cewka jest dobra i nie grają jeszcze tak tragicznie-charczą tak przy 3/4 głośności na 1podbiciu basu, a bez podbicia grają normalnie, kiedyś grały fajnie na max podbiciu basu czyli 3 i na głośności na max-jednak były dopasowane do wzmacniacza i nie trzeba było się bać gdy przekręcało się gałkę do końca...
    A po drugie takie małe głośniczki dają dobrze radę sobie więc po co zmieniać na takie co mi podałeś 20cm? Po za tym 90zł za same soprany i 350 za basowe? -nie dzięki, taniej mnie wyjdzie serwis...
    Pozdrawiam!
  • #27 4274148
    Radek18
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie. Ja również jestem posiadaczem wieży Philips FW750C i chciałem dorzucić swoje trzy grosze.Owszem w instrukcji pisze że ma 2x120W i 2000W PMPO. W rzeczywistości pobiera ona z sieci max 144W. Końcówka mocy jest zrobiona na jakimś STK ale nie pamiętam już modelu i daje góra 30W na kanał. Musze was zaskoczyć tym że głośnik basowy w tych kolumnach rzeczywiście ma 13cm i 100W. Jego magnes jest pokaźnych rozmiaró w porównaniu do średnicy. Ale jedna kicha to że nie ma zwrotnicy w tej kolumnie. Basowy dostaje całe pasmo a wysoko tonowy puszczony jest przez zwykły elektrolit 2u2F. W tym modelu jest normą że wzmak jest przesterowany przy 3podbiciu basów. Podłączyłem do niego STX http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=392&vItemDB=itemdb i też charczały jak było 3/4 mocy na wzmaku.

Moim zdaniem oryginalne głośiki charczą po długim czasie użytkowania dlatego że poprostu są katowane bo nie ma podziału pasma.
  • #28 4274536
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Witam.
    Na reszcie mi ktoś uwierzył :). Sprawdziłem co tam pisze z tyłu na mojej-niestety 155W :(. Końcówka jest na STK4221II. Ale gdy głośniki były jeszcze dobre to grało bardzo dobrze nawet na całkowitym podbiciu basów-nic nie charczało. Tobie też już charczą oryginalne? To że głośnik charczy znaczy, że cewka jest uszkodzona czy membrana? Jeśli membrana to która-ta którą widać z przodu wraz z tą pianką czy ten resor od środka?
    Pozdrawiam!
  • #29 4274619
    Radek18
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam. Mój błąd pomyliły mi się cyfry zamiast 155W wystukałem 144W.Czeska pomyłka :) W moim wypadku zastąpiłem oryginalne kolumny inna konstukcją trójdrożną o mocy ok 80W i impedancji 8ohm. Według mnie oryginalne kolumny od nowości były ułomne w paśmie mowy. Ciężko było zrozumieć coś przy cichym słuchaniu i podbiciu basu na 3. A co do tego zacierania się głośników to stawaiłbym na cewkę. Według mnie to z tą regeneracja gra nie warta świeczki. Lepiej kup nowe kolumny. Pozdro
  • #30 4282423
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Witam.
    Teraz jak mi powiedziałeś że to raczej cewka to też myśle że nie warto regenerować. Ale mimo to można wiedzieć jak dobrać taką cewkę? Ma mieć tylko te same wymiary i rezystancję?
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy uszkodzonego zawieszenia górnego w głośnikach niskotonowych kolumn Philips FW545C. Ze względu na trudności z dostępnością oryginalnych części i ograniczony budżet (około 100 zł na głośnik), zalecane jest regenerowanie uszkodzonych elementów zamiast wymiany całych głośników. Kolumny są klejone, a plastikowy front prawdopodobnie mocowany na wcisk lub wkręty pod maskownicą. Głośniki mają membranę o średnicy około 10 cm (między brzegami membrany), co odpowiada rozmiarowi około 13 cm z zawieszeniem. W kolumnach nie ma klasycznej zwrotnicy, a wysokotonowy głośnik piezo jest filtrowany jedynie kondensatorem 2,2 µF. Wzmacniacz wieży nominalnie ma moc 2x120 W, jednak realna moc wyjściowa to około 30-40 W na kanał, co jest zgodne z charakterystyką głośników. Uszkodzenia głośników wynikają często z przesterowania i braku podziału pasma. Regeneracja zawieszenia górnego jest możliwa i nie powinna znacząco pogorszyć jakości dźwięku, jednak wymiana samej cewki jest trudna i zwykle wymaga wymiany całego układu drgającego (membrana, cewka, zawieszenia). Przy regeneracji ważne jest prawidłowe centrowanie membrany względem szczeliny magnesu. Alternatywnie rozważano zakup innych kolumn, np. Panasonic AK-47 lub monitory studyjne, jednak kolumny z dodatkowymi wooferami mogą wymagać specjalnego podłączenia i zwrotnic. Wskazano modele zamienników głośników niskotonowych: Tesla ARN 116, ARN 130, ARN 150 oraz TVM ARN 116, a także Visaton SC10N jako wysokotonowy. Przy doborze nowych głośników należy zwracać uwagę na impedancję i moc znamionową, aby nie przeciążyć wzmacniacza. Wskazano również, że membrany bierne mogą być stosowane zamiast dodatkowych głośników niskotonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA