logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać przesunięcie fazowe w falowniku? Kondensatory, tranzystory, schematy

Spaff 23 Lip 2007 17:55 1640 2
  • #1 4107450
    Spaff
    Poziom 10  
    Witam,
    część wakacyjnego czasu postanowiłem poświęcić kilku zagadnieniom, bo będzie mi to za kilka miesięcy potrzebne. Jednym z nich jest przemiennik częstotliwości. Znalazłem w internecie przygotowanie do laboratorium z przemienników i w przypadku członów prostownika i stopnia pośredniczącego wszystko jasne to w przypadku falownika już tak nie jest.

Oto dwa schematy:

ze sterowaniem prądowym
    Jak uzyskać przesunięcie fazowe w falowniku? Kondensatory, tranzystory, schematy

ze sterowaniem napięciowym

Moje pytanie brzmi jak się uzyskuje przesunięcie fazowe między napięciami/prądami faz? Domyślam się, że kondensatory i tranzystory poszczególnych gałęzi się różnią, ale właściwie czym, przecież jeśli np. zrealizujemy to różnymi wartościami pojemności to nie uzyskamy symetryczności na wyjściu falownika (chyba)?

Przy okazji zapytam: o co chodzi z tymi trzema przebiegami po prawej stronie na drugim rysunku?
  • #2 4107882
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Przesunięcie o 120° uzyskuje się sterując tranzystory (tyrystory) końcowe z przesunięciem 120°. Wartości elementów są identyczne we wszystkich gałęziach (symetria układu).

Przesunięcia faz prądu wynikają z charakteru obciążenia falownika stopnia końcowego.

Przebiegi wynikają z impulsowego sposobu pracy falownika a potem filtracji szpilek na obciążenie (tak się domyślam)
  • #3 4107886
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Kondensatory w 1 schemacie mają za zadanie wyłączać tyrystory. Przesunięcie jest zadawane przez sterownik (załączanie odpowiednich par tyrystorów/tranzystorów).
    Zarówno kondensatory jak i tranzystory są jednakowe.
    Na rysunkach przedstawiony jest przebieg prądu, pierwszy przemiennik przełącza między I a -I, drugi między U a -U...pierwszy daje przebieg napięciowy pseudosinusoidalny a drugi daje przebieg prądowy pseudosinusoidalny :)
REKLAMA