logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie sterowników Easy Control Moeller w Easy CoDeSys - instrukcje i bloki

Przemek1967m 23 Lip 2007 19:05 4697 9
  • #1 4107649
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

czy ktoś programował sterowniki easy contol w programie easy CoDeSys?(nie chodzi mi o easy soft bo ten mam wmiare opanowany). Jesli ktos ma pojecie o tym lub jakies materialy o programowaniu to bardzo prosze o pomoc, jakies materialy,rady itp.
    Najbardziej bylbym zainteresowany instrukcjami i zastosowanie blokow wykorzystywanych w programie.
    z gory dziekuje

pozdrawiam
  • #3 4112399
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Z czym masz dokładnie problem ?
    pozdrowienia
  • #4 4114516
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    dzieki falownik za linka. w sumie to tylko troche mi to pomoglo bo spora czesc tego co jest na tych lekcjach juz umie. pokazane bylo tylko programowanie w jezyku FBD a ja chcialbym sie cos wiecej dowiedziec o jezyku ST ale dzieki iza to co poslales, tez sie przydalo ;)

pozdrawiam
  • #5 4135852
    zaspany
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Tak szczerze to dokumentacji do easycontrol w jezyku polskim jest mało.
    Warto pogadać z moeller o ksiazce z easy bo ostatnio wyszedł poradnik z dodatkiem do ec4. No i na stronie moellera jest kilka pomocnych notatek o codesys:
    http://moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=654

Pociechą jest ze we wrzesniu ma wyjsc codesys w wersji polskiej:)
  • #6 4142043
    mironmich
    Poziom 2  
    Witam
    Nie wiem czy napisze coś odkrywczego (pomocnego) ale obsługa i programowanie w EasySoft CoDeSys jest w zasadzie identyczne jak w XSoft. Materiały do XSoft'a są dostępne na stronach MOELLER'a. Przejść od EASY'ego do XSOFTA (EasySoft CoDeSys ) bez czyjejś pomocy będzie trudno. Jeśli miałbyś jakiś konkretny problem to służe pomocą. EASY Control'a miałem juz w rękach, udało mi się go TRWALE zawiesić - trzeba było odesłać sterownik do serwisu.
    Pozdrawiam
  • #7 4143972
    kylu_dziura
    Poziom 11  
    Na tej stronce jest troszke:
    http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=702

Możesz jeszcze poszukać na niemieckim ftp'ie:
    ftp://ftp.moeller.net/AUTOMATION/DOWNLOAD/APPLICATION-EXAMPLES-NOTES-MODULES/

swoją droga jest tam bardzo dużo różnych różnistych rzeczy o moellersowskich systemach

ftp://ftp.moeller.net

Ale tak jak kolega pisał jest o po prostu nowasz wersja Xsoft'a, ale z racji tego że wyszła nowa seria sterowników pojawiła sie nowa nazwa easySoftCodesys. (easySoftCodesys=stary Xsoft).
  • #8 4393612
    mw5
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich i proszę o pomoc.
    Muszę szczytać i zabezpieczyć ustawienia modułów a jestem kompletnie zielony.
    Czy ktoś może mi napisać jakich programów użyć i jakimi przewodami się podpiąć pod te moduły :
    EASY 620-DC-TC
    EASY 821-DC-TC
    PLC UNITRONIC VISION 230
    PLC GESANUC 90-30
    I byłbym jeszcze wdzięczny za jakieś podpowiedzi odnośnie samego szczytywania .
  • #9 4518968
    djtatra
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie, ja dołącze się z innym pytankiem :]

Czy jest możliwość podłączenia EasyControl pod wyświetlacz, przykładowo 4x40 znakow oparty na HD44780??

Są jakieś konwertert CanOpen na szyne sterowania HD44780
    ??

Pozdrawiam
  • #10 4522679
    Przemek1967m
    Poziom 10  
    witam
    według mnie to sie nie da podłączyć takiego wyświetlacza no chyba że sa właśnie jakieś takie przetworniki no ale nie słyszałem o czymś takim. Jak już chcesz wyświetlacz to są specjalnie do tego przystosowane różnego rodzaju wyświetlacze.Najlepiej wejdź sobie na strone Moellera i poczytaj se o wyświetlaczach.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania sterowników Easy Control Moeller w środowisku Easy CoDeSys, które jest nowoczesnym systemem opartym na platformie CoDeSys, będącym rozwinięciem starszego oprogramowania XSoft. Użytkownicy wskazują, że dokumentacja w języku polskim jest ograniczona, jednak dostępne są materiały szkoleniowe i notatki na stronach Moellera oraz na niemieckim FTP producenta. Programowanie w Easy CoDeSys jest zbliżone do XSoft, a podstawowe przykłady obejmują język FBD, natomiast zainteresowanie wzbudza również język ST. Wskazano na poradnik z dodatkiem do Easy Control 4 oraz zapowiedzianą polską wersję CoDeSys. W dyskusji pojawiły się pytania o podłączenie wyświetlaczy (np. 4x40 znaków HD44780) do EasyControl, gdzie zasugerowano brak bezpośrednich konwerterów CANopen na interfejs HD44780, a rekomendowano stosowanie dedykowanych wyświetlaczy kompatybilnych z systemem Moeller. Poruszono także kwestie odczytu i zabezpieczania ustawień modułów Easy 620-DC-TC, Easy 821-DC-TC oraz innych sterowników PLC, jednak bez szczegółowych instrukcji podłączenia i oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA