logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edycja programu sterownika MOELLER (EATON) w kulkowni do ciasta - zmiana trybu

jarek555m 29 Mar 2025 11:35 441 8
  • #1 21499799
    jarek555m
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Dzień dobry..
    Czy ktoś pomoże w edycji programu w sterowniku MOELLER (EATON)
    Pracuje on w kulkowni do ciasta. Aktualnie podaje on 2 lub 3 kulki na danej szerokości a zależy mi by podawał 3 lub 4.
    Uczę się tego programowania, ale bardzo mi zależy na czasie a sam nie poradzę sobie z tym z wiedzą jaka aktualnie mam..

-o---------o-
    -o----o----o-
    -o--o--o--o- na tym trybie mi zależy..

Wybór 2 lub 3 jest realizowane przez przycisk podpięty pod i10
    Są też wolne jeszcze 2 wejścia i11, i12 więc może lepiej dopisać kolejną linię i zastosować kolejny przycisk lub ten zmienić na przełącznik ..
    Czy ktoś jest w stanie mi pomóc.
    Załączam zdjęcia sterownika, schemat, zgrany program

Sterownik MOELLER (EATON) z wyświetlaczem w szafie sterowniczej.

Z góry dziękuję..
    Załączniki:
    • kulkownica_oryginal_program_2-3.zip (3.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kulkownica.pdf (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21500792
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    Jesteś automatykiem, który uczy się, czy jesteś użytkownikiem tej maszyny?

Kolego. Rzuciłeś temat i oczekujesz pomocy w formie gotowca.
    Spróbuj jednak postawić się po drugiej stronie.
    Nie każdy posiada zainstalowany program Easy Soft i to jeszcze w takiej samej wersji, jaką Ty dysponujesz.
    Nie każdy też zna język niemiecki.
    Ponadto początkowo wrzuciłeś program bez rozszerzenia w nazwie, co utrudnia wczytanie programu do Easy Soft. Zmieniły się oznaczenia tych sterowników i z tego powodu trzeba zgadywać, pod jaką wersją program się uruchomi bez konwersji, a starszych wersji programu w pełni kompatybilnych w necie trudno znaleźć. Rzecz w tym, że wczytując program do nowszych wersji Easy Soft, automatycznie zmienia się numeracja niektórych wejść i wyjść.
    Na szczęście już zmieniłeś plik programu, ale i tak program jest konwertowany na nowszą wersję sterowników.

Dokumentację wrzuciłeś w języku niemieckim, bez choćby opisów poszczególnych wejść i wyjść. Samo przetłumaczenie słów z j. niemieckiego na j. polski nie załatwia sprawy. Często trzeba fizycznie rozpoznać w maszynie, o jaką część czy element chodzi.
    Oczekujesz, że ktoś sobie to przetłumaczy, aby rozpoznać, co gdzie jest podłączone, zgadnie, co pod danym pojęciem autor miał na myśli i jak jest zbudowana ta maszyna. Przeanalizuje schemat, algorytm programu, wprowadzi poprawki i da Ci gotowy program. Jednak nie wiadomo, czy po takiej konwersji ten program będziesz w stanie wczytać do starszej wersji Easy Soft.
    Nie wiemy też, jak jest pozycjonowana ta maszyna. Czy jest tam jakiś enkoder, czy działa na zasadzie pomiaru czasu pracy silników i krańcówek.

Dlatego najlepiej rozpoznaj maszynę, opisz, co, jak i czym steruje. Jak odbywa się pozycjonowanie. Dopisz komentarze do poszczególnych wejść/wyjść i bloków funkcyjnych w Twoim programie. Wydrukuj cały program np. do pliku PDF czy też na drukarce i to zeskanuj, aby podczas konwersji nie doszło do zmian numeracji czy też zmian bloków funkcyjnych.
    Będziesz miał większe szanse na to, że komuś będzie się chciało rzucić na to okiem i Ci coś podpowiedzieć.

W obecnej formie wymaga to zbyt sporego zaangażowania, aby komuś chciało się pomagać bezinteresownie. Zwłaszcza, że ostatnio na Elektrodzie pojawia się dużo osób oczekujących pomocy, które przychodzą tu tylko i wyłącznie po pomoc, a same nikomu nie pomogły. Są pretensjonalne i roszczeniowe, a jak odpowiedź nie idzie po ich myśli lub nie dostają odpowiedzi, to się obrażają i obrażają tych, którzy próbują pomagać, a jeżeli nawet dostaną pomoc, to nawet nie potrafią kliknąć "pomógł".
    Nie bierz tego do siebie. Napisałem to tylko po to, abyś tylko zrozumiał, że po drugiej stronie mogą być osoby, które przez takie doświadczenia nie są zbyt chętne do zbytniego zaangażowania się w pomoc, zwłaszcza taką pomoc, która wymaga dużego zaangażowania.
  • #3 21502257
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    I usuń ł z nazwy pliku wewnątrz zipa, u mnie się to nawet nie rozpakowuje.
  • #4 21505021
    jarek555m
    Poziom 11  
    Dzień dobry..
    Ciężko jest uzyskać jakąś pomoc ostatnio na elektrodzie i szkoda że tak to obecnie wygląda..
    Nie znałem dobrze programowania drabinkowego, ale w sobotę troszkę się podszkoliłem i w niedzielę program zmodyfikowałem sam.. pierwsza wersja z małym błędem, ale poprawiłem już przy maszynie i DZIAŁA. Zrobiłem nawet więcej niż chciałem, sterownik jest stary i możliwości ograniczone, ale wolnych linii programu było jeszcze 36 z 128. Co do modyfikacji programu to można to zrobić w dowolnej wersji oprogramowania easySoft, problem może się jedynie pojawić przy wgraniu..
    Ja użyłem darmowej wersji 6.98 do tego sterownika, a że posiadam kabel nowszy EASY800-USB-CAB to w tym przypadku zastosowałem na szybko wykonany kabel z przewodu USB zakończony drucikami do wpięcia pojedynczych żył i KONWERTER USB-TTL.. użyłem tego co myślę że każdy posiada..
    Pozdrawiam wszystkich..
    Ważne że wszystko działa tak jak oczekiwałem.

• #5 21505087
    Plumpi
    jarek555m napisał:
    Ciężko jest uzyskać jakąś pomoc ostatnio na elektrodzie i szkoda że tak to obecnie wygląda..

Po prostu aż mi wstyd, że nie rzuciłem wszystkich swoich obowiązków i nie "pobiegłem" Tobie z pomocą bezinteresownie. Powinienem rzucić wszystko i zająć się tylko Twoim problemem.
    Swego czasu dość dużo robiłem na tych sterownikach Moellera z serii easy i dość dobrze je znam. Nie tylko te.
    Uruchamiałem z ich użyciem całe linie produkcyjne, używając ich z dodatkowymi rozszerzeniami.
    Gdybym nie był pewny, że jestem w stanie to ogarnąć i pomóc to bym nie zabierał głosu w tej dyskusji.
    Wybacz, ale moim zdaniem oczekiwałeś zbyt wiele, a zbyt mało angażując się samemu.

Co do Twoich pretensji to pochwal się, ilu osobom Ty pomogłeś?
    Teraz zastanów się, dlaczego coraz trudniej jest uzyskać pomoc na Elektrodzie.
    Ja już Ci udzieliłem odpowiedzi na to pytanie wcześniej.
  • #6 21505137
    jarek555m
    Poziom 11  
    Do nikogo nie mam pretensji i proszę tak nawet nie myśleć.
    Postanowiłem sam się podszkolić i nawet nie wchodziłem na elektrodę mając nadzieję ze ktoś coś napisał.. Wciągnęło mnie to dość mocno i nawet lepiej na tym wyszedłem.
    Zamierzam dalej się szkolić bo widzę że mi się to przyda..
    Zajmuje się głownie Siemensem, naprawą paneli simatic, ale sporo tez z firmy B&R..
    Ale dostałem wyzwanie z Moeller i nie odpuściłem..

Niestety są operatorzy, którzy nie dbają o sprzęt, ale i uszkodzeniu ulegają płyty główne..
    Przykładowy panel przed i po..

Zużyty panel sterowania Siemens SIMATIC HMI z przyciskami.

Panel dotykowy Siemens HMI z wyświetlaczem i przyciskami.

i inne w marnym stanie..

Panel sterowniczy otwarty w celu naprawy, widoczne podłączenia taśmowe.
    Płyta główna Siemens z widocznymi komponentami elektronicznymi.
    Zbliżenie na płytę główną z różnymi elementami, w tym kondensatorami i gniazdem kart.
    Zbliżenie na płytę główną trzymaną w dłoni.
  • #7 21505197
    Plumpi
    Jeżeli chodzi o Moellera to są to dość proste konstrukcje.
    Znajomość LD (drabinek) i FBD to podstawa, która umożliwia przesiadanie się ze sterownika na sterownik.
    W zeszłym roku trafiła mi się okazja kupna, mało znanych sterowników Teco. Nówki, ale za grosze. Kupiłem ich 8 sztuk.
    Zrobiłem już na nich kilka aplikacji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4070581.html
    Oczywiście są pewne różnice, ale na szczęście znikome.
    Dokumentacja tych Teco w j.polskim jak i w j. angielskim jest dość lakoniczna. Brakuje wyjaśnienia budowy składni.
    Jeżeli chodzi o Moellera to dokumentacja jest naprawdę dopracowana. Rozpoznając te sterowniki Teco m.in. posługiwałem się właśnie instrukcją Moellera :)
    Aplikacja do tworzenia programów zaś jest ascetyczna do granic możliwości i tu już po prostu trzeba pamiętać oznaczenia i symbole:

Zrzut ekranu aplikacji do programowania PLC z drabinką logiki w edytorze.
  • #8 21505255
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Ja jestem fanem Unitronicsa, przyjazne i darmowe środowisko, w przypadku małych sterowników Jazz wbudowana klawiatura numeryczna i wyświetlacz, dostępne z we/wy analogowymi, a także do pomiaru temperatury, czy enkodera. Wgrywa się zwykłym mini-usb.
    Są też w nich dostępne bardziej złożone funkcje, ale trzeba to robić na rejestrach, w większych droższych są bloczki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik szukał pomocy w edycji programu sterownika MOELLER (EATON) zainstalowanego w kulkowni do ciasta, aby zmienić tryb podawania kulek z 2/3 na 3/4. Problemem było brak wystarczającej wiedzy programistycznej i pilny termin. Załączono zdjęcia sterownika, schemat i zgrany program. W odpowiedziach wskazywano na trudności z brakiem odpowiedniego oprogramowania (Easy Soft), problemami z formatem pliku programu oraz dokumentacją w języku niemieckim. Autor tematu samodzielnie podszkolił się w programowaniu drabinkowym (LD) i zmodyfikował program. Udało się to przy użyciu darmowej wersji oprogramowania easySoft 6.98 oraz własnoręcznie wykonanego kabla programującego z przewodu USB i konwertera USB-TTL, z powodzeniem wgrywając zmieniony program do sterownika. Modyfikacja działa zgodnie z oczekiwaniami. Dyskusja przeszła następnie na temat ogólnych trudności w uzyskaniu pomocy, podstaw programowania PLC (LD, FBD), doświadczeń z różnymi markami sterowników (Siemens, B&R, Teco, Unitronics) oraz kondycji paneli operatorskich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA