logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć PC z Radeon X1600 Pro do TV Thomson 28 przez S-Video/Eurozłącze?

piorun137 23 Lip 2007 20:15 1638 12
REKLAMA
  • #1 4107893
    piorun137
    Poziom 10  
    Proszę o poradę ; nie mogę uzyskać obrazu z monitora na telewizorze,,,,,jak lub jakie ustawienia musiał bym zrobić w komputerze....telewizor to thompson 28 cali i ma tylko dwa euro złącza..w komputerze mam kartę graficzną....gigabayte radeon x1600 pro...kupiłem też kabel tylko nie wiem czy jest dobry..z jednej strony jest euro a z drugiej jedna końcówka z dżekiem i jedna s-video.....proszę o pomoc....
  • REKLAMA
  • #3 4109315
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    Czy problem tkwi w kablach/polaczeniach czy ustawieniach ?
    Ta karta ma jak dobrze pamietam wyjscie s-video wiec musisz miec przejsciowke s-video - euro, skoro ten kabel jak opisujesz to ma to w czym problem ? tylko jedna uwaga ty masz wejscie czy wyjscie na tym kablu ? Bo jezeli to jest polutowane jako euro->s-video to nie zadziala,
    Ja uzywalem przejsciowki wielkosci zlacza euro z przelacznikiem In/Out i wejsciami chinch audio/video oraz s-video na obudowie i zawsze dzilalalo.
    Druga sprawa jezeli polaczenia sa dobre to musisz wlaczyc to wyjscie w karcie i uaktywnic go, w tym linku jest wszystko opisane, inaczej to poprostu podlaczasz kable do TV i komputera i po podlaczeniu wlaczasz komputer wtedy podczas ladowania driverow karta sama rozpozna ze ma aktywne wyjscie s-video.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4110904
    piorun137
    Poziom 10  
    to jest kabel który kupiłem i przejściówka którą miałem z komputerem..czy muszę podłanczać tą przejściówkę !!!!!!!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć PC z Radeon X1600 Pro do TV Thomson 28 przez S-Video/Eurozłącze? Zdjęcie001.jpg (37.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć PC z Radeon X1600 Pro do TV Thomson 28 przez S-Video/Eurozłącze? Zdjęcie000.jpg (48.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4111004
    Jakoob80
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zanim zaczniesz ogladać cokolwiek tylko na tv ustaw obraz na karcie w opcji - clone.
    Np w nvidi mam to jako monitor 1 monitor 2 clone.
    wtedy bedzie pewność ze wszystko co widać na monitorzez zobaczysz na telweizorze - a potem bierz się za podłaczanie kabli.
  • REKLAMA
  • #6 4111401
    piorun137
    Poziom 10  
    nie mogę dać sobie z tym rady ...jakdaję wymuszenie monitora to na telewizorze tylko mrygnie i to wszystko
  • REKLAMA
  • #7 4111480
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    sprawdź czy ten kabelek wogule działa. podłacz sam telewizor, bez monitora wtedy TV będzie jako główny ekran i wtedy musi zadziałać.
  • #8 4118820
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    skoro to tylko mrygnie to znaczy ze komputer probuje wlaczyc wyjscie video ale nie rozpoznaje obciazenia i wraca do stanu wyjsciowego. Cos z kablami masz nie tak.
    Polacz jak masz mozliwosc tak: z karty kabel s-video do przejsciowki s-video->SCART i to do TV (Zdjecie000.jpg), u mnie tak dziala od lat.
    Ewentualnie jak sugeruja tez inni, podlacz wszystko i reset komputera bez monitora to wymusi wyjscie video.
    Pozdrawiam
  • #9 4118835
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Kabel może być OK (choć wygląda jak shit za kilka złotych). Podłącz tą przejściówkę do karty, a dopiero pod nią ten kabel, bo inaczej nie będziesz miał koloru na TV, tak to jest z radeonami. Sprawa migania to pewnie złe ustawienie, w opcjach ekranu (w kompie) musisz ustawić sygnał pal, wtedy powinno być wszystko ok. Jeśli nie, to znaczy że kabel jest do kitu.
  • #10 4121752
    piorun137
    Poziom 10  
    nie jestem dobrze obeznany w sprawach ustawień ...w którym miejscu mam ustawić lub sprawdzić ten sygnał PAL na karcie w kompie
  • #11 4121755
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ati Catalyst Control Center, ustawienia TV-out (inaczej mówiąc, drugiego monitora). Dodaję screen abyś wiedział gdzie dokładnie, skoro nie jesteś dobrze w tym obeznany. Aha, i jeszcze jedno. Abyś w ten sposób uzyskał prawidłowy obraz, telewizor musi obsługiwać sygnał s-video. Jeśli ma on dwa eurozłącza, standardowo tylko jedno to obsługuje, u mnie akurat wejście oznaczone numerem 2.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć PC z Radeon X1600 Pro do TV Thomson 28 przez S-Video/Eurozłącze? Schowek01.jpg (76.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4123136
    piorun137
    Poziom 10  
    mam zainstalowany sterownik ati 7-6_vista32_dd_ccc_wdm_48646...nie mogę znależć tej tej planszy żeby to ustawić jak mi pokazałeś...

Dodano po 8 [minuty]:

czy karta graficzna moż mieć jakieś zadanie w tym bo moja to jest radeon x1600pro
  • #13 4134395
    Jakoob80
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    hej maiałem ten problem z mruganiem zostaw kable jak masz zostaw clone albo to jak ci mrugalo i spróbuj zmienić opcje częstotliwości
    (monitora 2)jezeli tak identyfikuje się telewizor.

zmniejsz czestotliwość telewizora jesli masz analogowy lub zwieksz jesli masz 100 hercówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia komputera z kartą graficzną Gigabyte Radeon X1600 Pro do telewizora Thomson 28 cali za pomocą kabla S-Video/Eurozłącze (SCART). Użytkownik ma trudności z uzyskaniem obrazu na telewizorze, mimo posiadania odpowiedniego kabla i przejściówki. Zalecane jest użycie przejściówki S-Video do Euro (SCART) podłączonej bezpośrednio do wyjścia S-Video karty graficznej, a następnie do kabla prowadzącego do telewizora. Konieczne jest aktywowanie wyjścia TV-out w sterownikach ATI Catalyst Control Center, ustawienie trybu klonowania obrazu (clone) oraz wybranie sygnału w standardzie PAL, aby telewizor poprawnie wyświetlał obraz. Problemy z miganiem obrazu mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień częstotliwości odświeżania lub złej jakości kabla. Telewizor musi mieć aktywne wejście S-Video, które zwykle jest oznaczone jako jedno z dwóch eurozłączy. Reset komputera z podłączonym telewizorem może wymusić wykrycie wyjścia TV. W przypadku braku obrazu należy sprawdzić poprawność kabli i konfigurację wyjścia w sterownikach ATI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA