logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer z kartą ATI Radeon HD 4800 do TV Thomson CRT?

bialy_bialas 10 Lut 2012 17:22 1303 2
REKLAMA
  • #1 10524394
    bialy_bialas
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Żeby nie było przeglądałem inne tematy o podłączeniu telewizora do komputera,gdybym tego nie zrobił to nawet nie wiedziałbym nawet jak się nazywa złącze na karcie graficznej ;d

Tak czy inaczej posiadam w kompie kartę graficzną Ati radeon hd 4800 series.
    Są w niej 2 zlącza dvi i jedno s-video,dla jaj ich nie zrobili więc raczej nie powinno być problemów.

W telewizorze (thomson crt) mam 3 cinch;2 audio i 1 video, i scart ,podłączony dekoder hd 5000.

Moje pytania to:
    jaki sposób połączenia (tego telewizora) umożliwi najlepszą jakość przesyłanego obrazu ?

czy po podłączeniu telewizora będę mógł odłączyć monitor?

czy jeśli zdecyduje się na połączenie poprzez scart, to rozgałęziacz zmniejszy jakość wyświetlania obrazu w obydwu przypadkach ?

czy jeśli połączę telewizor z komputerem przez s-video>scart,to będe mógł jednocześnie używać dekodera do oglądania tv poprzez zmianę kanału s-video
    na av?

Jak szukałem czegoś w szafce znalazłem kabel,kolorystyczne rgb żeńskie z jednej strony,s-video z drugiej.Czy połączenie kabli komp-s-video-rgb>rgb>przejśćiówka rgb-scart>tv,w przypadku telewizora crt ma jakikolwiek sens ?

To chyba wszystkie pytania,na które potrzebna mi odpowiedź.
    Liczę na waszą pomoc,z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10524507
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Jeżeli SCART masz zajęte przez dekoder to podepnij S-Video->Video w telewizorze.

Będziesz musiał zaopatrzyć się w przejściówkę S-Video 7pin->Composite lub takowy kabel. (chyba, że wystarczy ta przejściówka. którą znalazłeś - wtedy potrzebujesz tylko kabel Chinch->Chinch)
    Dźwięk wyprowadzisz z karty muzycznej: Jack -> 2xChinch.

Ilu pinowe jest wyjście w karcie?
    Ilu pinową wtyczką jest ta ze znalezionej przejściówki?
    Podaj dokładny model telewizora?
  • #3 10524637
    bialy_bialas
    Poziom 2  
    Telewizor to thomson
    20 427/tx807c
    kabel s-video to mam w karcie graficznej tylko,w telewizorze scart,chinch-e i takie ustrojstwo chyba od magnetowidu i antena.
    Ile pinów mam to sam nie wiem jak to się liczy,zaraz fotki dam

edit-yyy chyba raczej przesadziłem z tymi fotkami ;d jest jakieś czarne coś,potem 3 i 4 piny,więc mniemam że jest to wejście 7 pinowe

to chyba też 7 pinowe

przy okazji,co w instrukcji obsługi telewizora może potwierdzić,że całe te component'owe wejście jest obsługiwane przez tv ? Czy to kwestia standardów koloru czy czegoś innego tzn,czego konkretnie mam szukać w instrukcji obsługi ?

edit

To na 99% oznacza,że nie powinno być problemów SCART --> Component (YPbPr),mam rację ?
    Czy jeśli na telewizorze nie ma wejścia YPbPr to oznacza,że nie będzie na nim działać ?

a i jeszcze coś :
    Czy to prawda,że dłuższe kable rgb mają gorszą jakość od krótszych ?

A i kolejne durne pytanie-jeśli podłącze grafikę kompa przez te 3rgb,to jak podłącze dźwięk ;
REKLAMA