logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniaczyk scalony na do samochodu dla 30W@8R?

adamkaktus 24 Lip 2007 10:32 1833 15
REKLAMA
  • #1 4109356
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mam Tonsilka do zrobienia 30W, (troszkę go przerobię -bardziej na SUBka-o tym nie mówimy), potrzebuję scalony, najprostszy wzmacniaczyk(no i taniutki jakiś) na scalaczku, tak na około 30W dla tego głośniczka żeby był zasilany na 14.4 V-samochodzik i żeby 30W było na 8miu opmach-bo to rzadkość w aplikacjach samochodowych. Jeśli można by było się dowiedzieć jak to popodłaczać do tego scalaka, boi narazie na scalaku nic nie robiłem i nie wiem jak się te MUTE i inne bajerki włącza itd.
    Pozdrawiam wszystkich i liczę na jakieś propozycje i ewentualne koszty orientacyjne.
  • REKLAMA
  • #2 4109398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4109433
    adamkaktus
    Poziom 16  
    No cóż.Raczej nie o to mi chodzi.Tutaj potrzebuję coś na 8R.może nawet być 22,24,28W. W sumie przecież to ma być mono.Może jakiś BTL? co by na 4ech omach 60W wyciągał...no ale nie wiem czy coś takiego na 14.4 V istnieje...
  • REKLAMA
  • #4 4109463
    pirotechnik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Uważam, że powinieneś zainteresować się kostką TDA1562Q
    Myślę że można ją zaadaptować do Twojego projektu :D
  • #6 4109495
    pirotechnik
    Poziom 11  
    A może gotowy kit na tym scalaku?
    AVT-2477
    Napisali że 70W... tyle że nie wspomnieli o zniekształceniach 10% :D
    Na 4 ohm ten wzmacniacz wyciągnie 50W z sensownymi zniekształceniami, więc przy 8 będzie odpowiednio mniej... myślę że się nada do Twojego głośnika.
  • #7 4109502
    Tarru
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    TDA2030A w mostku... Będzie tanio i wystarczająco dużo mocy ;]
  • #8 4109507
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Niiee, dzięki wielkie ale za mocny, za drogi i wogóle.Natomiast znalazłem podobną wersję- TDA 1560Q.30-40W ma.Tzlko jest maz problem.Kosztuje około 25zł, może za 20 się wyrwie.A taka cena nie urządza, tymbardziej że trzeba jeszcze dopupić parę rzeczy do niego...masz może ocs podobnego do tego TDA 1560Q?

Dodano po 4 [minuty]:

w zasadzie chodzi o to żeby działało na 8mio omowym głośniku co w samochodzie nie jest typowym rozwiązaniem,a głośnik już mam więc tak już zostac musi...

Dodano po 2 [minuty]:

TDA2030A odpada: zasilanie symetryczne, za wysokie napięcie, 18W na 8miu omach.Bez sensu.

Dodano po 4 [minuty]:

kicik może być.Ale 96 zeta mocno odstrasza...ja mówię o scalakach w okolicy 10 zł. Na 4 omy można fahnego po 6 zeta już kupić...a na 8 sprawa się komplikuje...
  • REKLAMA
  • #10 4109544
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Veni, jestem wdzięczny, ze piszeszs i radzisz ale Ty też czytaj. W samochodzie masz 14.4 V, a skąd ja wezmę 30V? bo tego nie rozumiem.O to cały czas chodzi...bo takto bym się nie szczypał, dałbym 60W na 4 omach i puścił na ośmiu.Ale sa problemy z zasilaniem...
  • #11 4109546
    pirotechnik
    Poziom 11  
    PRZY ZASILANIU 30V !!!
    adamkaktus ma do dyspozycji samochodowe 14,4V !!

Poza tym jak w AVT kupisz samą płytkę, scalaka na allegro lub w jakimś tanim sklepie internetowym, a resztę elementów w zwykłym sklepie elektronicznym to wyjdzie 2x taniej :D
  • #12 4109984
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Bez przetwornicy praktycznie nie ma możliwości osiągnąć mocy większej jak 25W przy 4Ω:!: a co dopiero mówić przy 8Ω, przy 8Ω bez przetwornicy nawet w mostku nie osiągniesz więcej jak 12-15W jest to nie możliwe ze względu na małe napięcie zasilania, jedynym wyjściem było by zastosowanie scalaka TDA1562 który zawiera w sobie przetwornicę ale osobiście ci go nie polecam zresztą poczytaj trochę o nim, na forum jest dużo informacji, jedynym sensownym wyjściem jest zastosowanie przetwornicy niedużej mocy i podłączenie pod nią jakiegoś wzmacniacza
  • #13 4110040
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Hmm.Narazie wyszukiwarka nie działa więc nie poczytam.A co myślisz o tym TDA 1560? Bo on jest na 8omów przewidziany...
  • #14 4110873
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Osobiście nie miałem do czynienia z tym układem ale na twoim miejscu nie bawił bym się w niego bo wątpię w te 40W, przyznam ci się że nie dawno też skleiłem sobie starą 20-stkę tonsila (GDN20/30) i też chciałem kupić do niej jakiś tani scalak żeby było jak najprościej dużo przeczytałem o kostce TDA1562 i sie zniechęciłem do niej ze względu na to iż dużo osób pisało że ta kostka nie daje większej mocy jak inny scalak mocy 22W czyli takiej jak z typowego radia samochodowego wniosek z tego jest taki że jak ciężko jest osiągnąć moc 40W na 4Ω to dużo ciężej będzie osiągnięcie takiej samej mocy na 8Ω więc zostaje ci wykonanie przetwornicy która wcale nie jest droga w zrobieniu pod warunkiem że masz jakiegoś starego atx-a w którym znajdziesz większość części, mnie koszt takiej przetwornicy wyniósł około 10zł (kondensatory i mos-fety) oczywiście wybór należy do ciebie
  • #15 4112840
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Hmm.A może być zasilaczyk starszej generacji niż ATX? Bo akurat taki mam.Może podesłałbyś mi jakieś schematy plus wskazówki to jeśli będe miał czas i zdobędę się na to (kiedyś trzeba w końcu,takie czasy) to postaram się takowoą wykona`ń tyle że z tego co wiem to pogarsza znacznie sprawność całego układziku.Czekam na mailika albo PW z ewentuqalnymi schematami i opisami. Pozdrawiam!
  • #16 4120491
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Tu masz schemat przetwornicy:http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45290 ściągnij sobie z tamtąd plik pdf który zawiera schemat i pełny opis, również na elektrodzie było dużo postów i wskazówek na temat tej przetwornicy wystarczy żebyś wpisał w wyszukiwarkę AVT2732 Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano taniego, prostego wzmacniacza scalonego do samochodu zasilanego 14,4 V, zdolnego do dostarczenia około 30 W mocy na głośnik 8 Ω, co jest nietypowe w aplikacjach samochodowych. Dyskusja wskazała na trudności z osiągnięciem takiej mocy przy niskim napięciu zasilania bez zastosowania przetwornicy podnoszącej napięcie. Propozycje obejmowały układy TDA1562Q, który zawiera wbudowaną przetwornicę, jednak budzi on wątpliwości co do rzeczywistej mocy i jakości dźwięku. Alternatywnie sugerowano mostkowe połączenie TDA2030A, ale wymaga ono wyższego napięcia zasilania (około 30 V), co w samochodzie jest problematyczne. Wskazano, że bez przetwornicy nie da się efektywnie uzyskać 30 W na 8 Ω przy 14,4 V, a najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie małej przetwornicy DC-DC (np. z zasilacza ATX lub starszej generacji) podnoszącej napięcie do poziomu umożliwiającego pracę wzmacniacza. Podano link do schematu przetwornicy AVT2732 oraz sugestie dotyczące budowy i kosztów. Wzmacniacz AVT-2477 na TDA1562Q jest dostępny jako gotowy kit, ale zniekształcenia przy deklarowanej mocy są wysokie. Ostatecznie rekomendowano połączenie przetwornicy z odpowiednim wzmacniaczem scalonym, aby spełnić wymagania mocy i impedancji głośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA