logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować 2 kolumny basowe 15 i wzmacniacz do 1000 zł na dyskoteki?

djdinitro 24 Lip 2007 15:37 1131 7
REKLAMA
  • #1 4110181
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Witajcie czesc...kolega,moj znajomy (po fachu), sie mnie zapytał czy da rade zrobic cos takiego?2szt kolumn bassowych do uzupelnienia nagłosnienia w szkole na czas dyskotek bo to co oni tam maja to widac nie wystarcza jakies aktywne HandBoxy 12" w niebieskim kocu na dodatek he he! kasy ma 1000zł ale całosc musi byc ze wzmacniaczem,ja prawde mowiac zdebiałem bo tak prawde mowiac to nieda sie zrobic chyba ze skrzynki samemu sie wykona.Ale głosniki akcesoria,i najwazniejsze wzmacniacz bedzie i tak kosztowac wiecej.Mysle mysle i nic mi do głowy nie przychodzi.
  • REKLAMA
  • #2 4110233
    ---DjMbass---
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    No za 1000zł to chyba nie damy rady nic zrobić!
    Za ten 1000 nawet nie kupimy stabilnej i dobrej końcówki mocy a gdzie jeszcze 2 suby?

Chyba że interesuje cię taki sprzęt:
    http://www.allegro.pl/item217451443_glosnik_15_cali_350_w_bas_woofer_icoon_8ohm.html
    a gdzie reszta wzm?:
    http://www.allegro.pl/item216894880_super_wzmacniacz_2_x_200w_nowka_gratis_.html

Nie to jakieś nie porozumienie, ale jeżeli podoba ci się to.....
    A gdzie jeszcze budy, kable, i reszta akcesori ???
    Nie wiem, dozbierajcie jeszcze trochę to może coś da się znależć!
    Może ma ktoś coś do sprzedania, ale wątpie że do 1000zł, może same suby?
  • REKLAMA
  • #3 4110260
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Budę z głośnikami by się dało zbudować. W tej cenie to Eminence Delta 15 LF. Ale na wzmacniacz nie starczy. Chyba, że zupełnie szmelcowaty sprzęt, ale ja do tego ręki nie przyłożę :)

Może jeszcze STX głośnik, ale maksymalnie zostanie jakies 300-400zł na wzmacniacz. Słabo to widać.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 4110341
    djdinitro
    Poziom 26  
    No i własnie tez to powiedziałem mojemu znajomemu ze nie kupi nawet dobrych głosnikow ale on sie uparł i moze cos sie da.To ja mu mcfarlow wzmacniacz z allegro na 350zł ma cos koło 1600wat na kanał mmm co za moc he he. jakos dwa niskotonowce american audio albo atex sound 15" po 75zł szt tak tak 75zł szt chyba 150wat i zostanie jeszcze na dobra bude.On pokiwał głowa i powiedział ze moze byc.no wiec widac sie da ale co z tego bedzie to ja juz niechce wiedziec. Wzmacniacz..... http://allegro.pl/item214986090__nowosc_koncowka_mc_farlow_moc_1600w_zobacz.html
    Głosniki ........ http://allegro.pl/item219043207_glosnik_niskotonowy_320w_15_cali_38cm_gratis.html
  • REKLAMA
  • #5 4110394
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Daj sobie z tym spokoj.. niech dolozy i kupi cos dobrego bo zlozy podlaczy i wyrzuci..
  • REKLAMA
  • #6 4110407
    djdinitro
    Poziom 26  
    No ja to mowiłem to jest chyba najtansze co mozna kupic i widac bez sensu.odradzam a on ciagle na swoim.Chyba bedzie im lepiej dołozyc kase ze sprzedanych kolumn Handboxa i kupic cos konkretnego moze obejdzie sie wtedy bez basów dodatkowych.Juz myslałem zeby kupic cos co ma w kolumnie 2x15" i dobrego drivera ale znow na max 800zł co takiego bedzie?Nic wiec chyba bedzie wariant z basem ael jednym po co im para?
  • #7 4110480
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    800 sztuka?
  • #8 4110502
    djdinitro
    Poziom 26  
    No wiem tyle wyliczyłem ich budzet przeznaczony na nagłosnienie.Bosze co za bidna szkoła i chca moze bym im ja załatwił oswietlenie tez pewnie za 500zł a ma byc jak na SensationWhite a jak by inaczej.Ja sie poddaje nie pomoge mojemu znajomemu niech wstawia tube basowa z auta i niech im łupie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania dwóch kolumn basowych 15" wraz ze wzmacniaczem do 1000 zł na potrzeby nagłośnienia szkolnych dyskotek. Uczestnicy wskazują, że budżet jest zbyt niski, aby kupić stabilną końcówkę mocy i dwa subwoofery, nawet przy samodzielnej budowie obudów. Proponowane rozwiązania to tanie głośniki 15" (np. Eminence Delta 15 LF, STX, American Audio, Atex Sound) oraz wzmacniacze z Allegro, takie jak McFarlow o mocy deklarowanej 1600 W na kanał, jednak ich jakość i realna moc budzą wątpliwości. Wskazuje się, że za 1000 zł trudno będzie skompletować kompletny zestaw z obudowami, kablami i wzmacniaczem o odpowiedniej jakości. Sugerowane jest dołożenie większej kwoty lub zakup gotowego, sprawdzonego sprzętu zamiast tanich komponentów, które mogą szybko się zepsuć. Alternatywnie rozważany jest zakup jednej tuby basowej zamiast pary. Ogólnie panuje opinia, że za tak niski budżet nie da się zbudować efektywnego i trwałego systemu basowego do dyskotek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA