logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nagłośnienie do małej dyskoteki szkolnej za 1,5k PLN?

MpDuDu 05 Lis 2008 16:38 4347 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować budżetowe nagłośnienie do małej szkolnej dyskoteki na salę 9×15×5 m za 1,5 tys. zł?

Do takiej sali wystarczą 2 nadstawki STX i co najmniej jeden mocny subbas; kolumny F-180 są za słabe i bardziej nadają się do domu, a do dyskoteki trzeba je podeprzeć subem na osobnej końcówce mocy [#5707514][#5704813] Jeśli nie chcesz DIY, bierz gotowe STX-y estradowe, a nie Omnitronica, bo to szkoda pieniędzy [#5704885][#5717343] Jako wzmacniacz do nadstawek proponowano ADS LX800 jako używkę albo używany estradowy wzmacniacz 2x300 W/4 ohm za ok. 400 zł [#5704813][#5717343] Do suba padała propozycja samodzielnie zrobionego basu na 2xGDN-38-550-8-AE albo gotowego suba z aukcji; jeden taki sub zagrał nawet na sali 300 m² [#5709698] Najlepiej mieć dwa wzmacniacze: osobno do nadstawek i osobno do suba, a do pełnego zestawu przyda się też crossover [#5709876][#5717343]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5704755
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Witam,

dość sporo się naczytałem tutaj o nagłośnieniu na dyskoteki szkolne i przynajmniej spadł mi kamień z serca dzięki życzliwym postom.

Zgłaszałem się z problemem nagłośnienia na małą dyskotekę szkolną (sala jest dość mała, stołówka szkolna) już na innych forach, jednak oni wyjeżdżali mi ze sprzętami za 15k złotych, a tutaj już zauważyłem,że parę osób się zna i za rozsądną cenę można wykombinować coś całkiem dobrego.

Schemat:

Komp -> Wzmacniacz -> *tutaj musicie mi pomóż, myślałem o jakimś średnim subie , i 2-4 innych głośnikach* - tylko,że ja chcę to jakoś ogarnąć,dlatego szukam pomocy.

Oczywiście moc głośników w waszych propozycjach! :)

Jeżeli oczywiście powyższy schemat jest poprawny to podaję info:

Sala: 9x15x5m
    Ilość osób: 100-150max (zresztą wiadomo jak z frekwencją)
    Budżet: 1,5k PLN (oczywiście chciałbym coś za rozsądną cenę,bo to nie Qlimax)

Cel: Trochę basu, głośne ładne brzmienie do tańca jak i do totalnej wixy heheh ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 5704813
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    No sala faktycznie jest mała, i jeśli chodzi o nagłośnienie takiej imprezy to nie trzeba tu jakiś ogromnych mocy. Mógł byś sobie toś sam złożyć na głośnikach jeśli to ma być budżetowe i dobre to np. STX. Jeden sub i dwie nadstawki w zupełności wystarczy. Wzmacniacz... hmm... masz jakiś czy tez chcesz kupić? Do nadstawek osobiście polecam ADS LX800 (używka).
  • #3 5704864
    MpDuDu
    Poziom 10  
    ADS LX800 to nie wiem czy gdzieś dorwę ;).

Dopiero zaczynam zabawę z nagłośnieniem, więc od czegoś trzeba w końcu zacząć :) Nie wiem czy własnoręczny montaż to nie za duże wyzwanie dla mnie, chociaż z małą pomocą by się udało...

Może jakieś bliższe konkrety?

Widziałem na aukcjach jakieś tanie Omnitronici (ale pewnie to szajs, china).
  • #4 5704885
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    W żadnym wypadku Omnitronici... nic z tych rzeczy. Szkoda tylko na to kasę. Ja swoją zabawę zaczynałem od Shapra sx 8800 i naprawdę bardzo dobrze się on sprawował. Jeśli chodzi o konkrety to proponuję coś z stajni STX. Nadstawkę PA-400-4-FR. Jest to nowy model ale zapowiada się całkiem Ciekawie i jak na początek to było by dobrze :)
  • #7 5707514
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Kolumny F-180 to domówki. Do nagłośnienia dyskoteki się nie nadają. Te estadowe STX-y, owszem, ale basem nie zagrają. Musiałbyś je podeprzeć przynajmniej jednym, mocnym subem, który trzeba by napędzić osobną końcówką.
    Przede wszystkim napisz, co już masz i ile max. kasy chcesz przeznaczyć na nagłośnienie. Może szkoła przeznaczy na zakup sprzętu jakieś fundusze? Zapytaj.

Pozdrawiam.
  • #8 5707941
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Zaczynam od zera ;) Czyli nic nie mam... Jedynie dobre chęci :P

Jeżeli chodzi o fundusze,to tak jak już wspomniałem 1,5k zł.
  • REKLAMA
  • #9 5708129
    Djpawcio6
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    byłem w podobnej sytuacji Ja kupiłem 4 kolumny ALton 70 i wzmacniacz Diora ws 504 i bas był boski a Stołówka była nawet duża Pzdrawiam
  • #10 5708890
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Więc przejdźmy do konkretów:

a) 2 x STX Estradowe (jestem przekonany) <- OK
    b) Jaki sub? a może dwa?
    c) Jakie końcówki mocy?
  • #11 5709116
    tomek_410
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ad.2. jak jesteś dobrym majstrem to POLECAM:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic219589.html]
    sam zrobiłem taką tubę i muszę powiedzieć po prostu MEGA! Wybierz oczywiście schemat na 1xSTX 30-200. To tak jak chciało by ci się bawić...
    a jak nie to coś takiego:
    [code:1]http://allegro.pl/item469949878_kolumna_high_power_sub_118_500_subwoofer.html

ad.3. Jak zależy ci na jakości i w miarę tanio to osobiście polecam DENONA
    http://allegro.pl/search.php?string=denon&order=b&category=11&category=14

a jak zależy ci na mocy to polecam sharpa:
    http://allegro.pl/item469471969_potezna_koncowka_mocy_sharp_7700_mega_bass_okazja.html

proponowałbym też powermikser bo przydaje się w szkole bo sam w sobie jest wzmacniaczem a oprócz tego posiada wejścia na mikrofon, i regulacje... przykładowy:
    http://allegro.pl/item473938904_powermixer_2x150_w_poglos_gratis_zobacz.html

pozdrawiam
  • #13 5709779
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Podoba mi się aukcja z tym subem ;)
    W końcu coś mocnego za rozsądną cenę...

A jeżeli chodzi o wzmacniacz, to potrzebuję dwa czy jeden do całego zestawu? (2 nadstawki STX http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=2 + sub który podałeś)

Gdzieś czytałem,że wzmacniacz musi mieć większą moc od całego pasma akustycznego, ale mam nadzieję,że to nie prawda...
  • #14 5709876
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    No najlepiej by było gdybyś miał dwa wzmacniacze. Na ostatniej imprezie zasilałem takiego suba ADS LX800 czyli 2x250W i hmm... w sumie wystarczyło ale gdyby dostawał np. 300-350W na jeden głośnik to grał by znacznie lepiej. Szukaj coś używanego, na początek do nadstawek może Shapr sx8800? Wiem że to domowa końcówka ale 2x200W oddaje spokojnie i u mnie w fazach początkowych interesu ciągła nawet 2 suby. kosztuje teraz ok. 350zł.
  • #15 5717343
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    :arrow: Djpawcio6 i Luke15
    Dobrze się czujecie?

Co do tematu, to jeśli nie czujesz się na siłach by spróbować DIY to bierz te STX, jeśli jesteś zainteresowany to mam do tego wzmacniacz estradowy 2x300/4ohm za 400zł, powinien wystarczyć, na pewno lepsze rozwiązanie niż jakieś "szarpy".

I coś już masz na początek, ale prawda jest taka, żeby to dobrze zagrało będziesz jeszcze potrzebował subbas+końcówka+crossover.
    No i wiadomo przyda się też mikser i odtwarzacze. Na początek używany dual cd i jakiś podstawowy mikser 2-kanałowy, tak byś mógł chociaż robić przejścia i zmieniać tempo utworu, a już całkiem budżetowo to sam mikser i z jednej strony komputer, a z drugiej np. odtwarzacz mp3.

Jeszcze masz opcję szukać okazji na allegro.

Dodano po 3[minuty]:

Co do wypowiedzi tomek_410 to może i chciał dobrze, ale nie zawracaj sobie głowy tymi aukcjami i w ogóle jego post raczej nadaje się do kosza.
  • REKLAMA
  • #16 5717427
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Nie,narazie mikser i dualki sobie daruję, w tym się akurat orientuję,ale nie potrzebuję,ponieważ Virtual DJ na komputerze + FL Studio dają mi te same efekty a nawet lepsze niż średniej jakości mikser. Zresztą to tylko dyskoteka szkolna, playlistę,efekty sobie przygotuję wcześniej. Jak zdobędę trochę sprzętu i doświadczenia to może pomyśle ;)

Dalej nie jestem przekonany co do suba :>

Mógłbyś podać model wzmacniacza twojego? ;)
  • #17 5717604
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Jest to wzmacniacz Tonsil, zrobiony na zamówienie, podobny do tego http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=672
    100% sprawny, wizualnie w dobrym stanie. Posiada szereg zabezpieczeń i wskaźnik wysterowania. Używałem go na nadstawkach 2x200w/4ohm i bez żadnego uszczerbku zagrałem na tym kilkanaście imprez po 6-8h.

Co do subbasu to masz wiele opcji, najlepszym rozwiązaniem będzie DIY lub okazjonalne używki w dobrym stanie. Mam też właśnie na sprzedaż Eminence Omega Pro 15 w Bandpass 6th, ale potrzebowałbyś końcówkę co najmniej 800w/8ohm, a to kosztuje...
  • #18 5717705
    MpDuDu
    Poziom 10  
    By nie kupić szajsu (subbass)
    Jakie firmy cieszą się uznaniem? ;)
  • #19 5717936
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    DYLU BADBOY - no chyba sobie jakieś żarty odstawiasz :D Jak ten Twój wzmacniacz o mocy 2x300W 4ohm jest podobny i mocniejszy od modelu za 1750.00 PLN i mocy 2x280W 4Ohm.... :D nie no poważka :D Lol... może zdradzisz mi w czym tkwi tajemnica zbudowania takiej końcówki za takie pieniądze??? Hmm... może części kradzione?? Bo jakoś sobie nie umiem tego wyobrazić za 400 zeta... trafo ok. 150 zeta, końcówki (stereo) ok. 300zeta... lol... a gdzie reszta?
  • #20 5721969
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    :arrow: Luke15 nie chce cię obrażać, a za mądry to ty nie jesteś.
    Śmieje się z waszych wypowiedzi, bo jeden piszę, że domowymi popierdółkami nagłaśnia sale(a bas jest boski :D), a ty, że na STX 2x15" sale 300m2.
    I teraz odpowiedz sobie na pytanie czy jesteś w ogóle poważny?

Co do wzmacniacza to co z tego, że kosztuje 1700zł? Tonsil ma poryte ceny i nikt im tego nie kupuje. Ja odkupiłem ten wzmacniacz na allegro od zespołu który zmienił nagłośnienie na mocniejsze, a ma on już z 6lat i kosztował podobno 1200zł, a jak wiadomo sprzęt tanieje, szczególnie używany, więc twoja wypowiedź jest nie na miejscu.

Co prawda nie ma oznaczenia na obudowie, ale w środku na elementach są symbole Tonsila.
  • #21 5722427
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    DYLU BADBOY - to teraz Ty zastanów się nad sobą i wyciągnij z tego wnioski... skoro ja potrafię 2x15' Stx nagłośnić taką sale a Ty nie... to chyba raczej Ty mądrością nie grzeszysz a nie ja :D Wystarczy trochę głową ruszyć i nie ma rzeczy niemożliwych...
    P.S. nie chodzi w nagłośnieniu o to żeby bas nawalał że aż szyby drżą a powyżej 150Hz. nic więcej nie słychać.
    P.S. ja tnę tego suba na 150Hz. i cała sala skacze od basu więc mi tu swoich mądrości nie praw, bo wystarczy tylko go dobrze zastosować.
  • #22 5724774
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Luke15 napisał:
    DYLU BADBOY - to teraz Ty zastanów się nad sobą i wyciągnij z tego wnioski... skoro ja potrafię 2x15' Stx nagłośnić taką sale a Ty nie... to chyba raczej Ty mądrością nie grzeszysz a nie ja :D Wystarczy trochę głową ruszyć i nie ma rzeczy niemożliwych...
    P.S. nie chodzi w nagłośnieniu o to żeby bas nawalał że aż szyby drżą a powyżej 150Hz. nic więcej nie słychać.
    P.S. ja tnę tego suba na 150Hz. i cała sala skacze od basu więc mi tu swoich mądrości nie praw, bo wystarczy tylko go dobrze zastosować.

:lol: żal mi ciebie...

300m2 to mają parkiet średnie dyskoteki gdzie wchodzi grubo powyżej 1000 osób i gdybym wszedł do takiego klubu, gdzie byłyby tylko jeden przeciętny subbasik to bym zaraz wyszedł i omijałbym go szerokim łukiem.

"P.S. ja tnę tego suba na 150Hz. i cała sala skacze od basu więc mi tu swoich mądrości nie praw, bo wystarczy tylko go dobrze zastosować."

Hah to ja ciąłem na 125hz nie wiedziałem, stary dzięki tobie wyciągnę 10x więcej z mojego subbasu. Jesteś wielki :!:
  • #24 5725426
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    :arrow: MpDuDu
    Czemu jesteś taki dziwny? Chciałem pomóc i sprzedałbym ci estradowy wzmacniacz 2x300w/4ohm za 400zł, to Ty wolisz domową zabawkę za 369zł, która przy 4ohm wytrzyma kilka minut...
  • #25 5725465
    MpDuDu
    Poziom 10  
    Więc od tego WY jesteście :)
    Mogę się z Tobą skontaktować ,ale musisz mi doradzić co do wzmacniacza przy subie ;)
  • #26 5725534
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    MpDuDu - Shapr nie wytrzyma obciążenia 4Ohm. o czym zapomniałem wspomnieć. Jeśli chcesz zakupić nadstawki STX to musisz poszukać czegoś innego lub wpinać je szeregowo w końcówkę ale w tedy będą miały znacznie za mało mocy. DYLU BADBOY - wiesz dziwne... haha :D bo ja nigdy jeszcze nie robiłem imprezy na salach mniejszych niż 280m2 i jakoś basu było aż za dużo, a była zawsze paczka na 2x15' i wspomagana dwoma subami na AUDIONACH które tak wszyscy mieszają z błotem, więc ja nie wiem z kim jest coś nie tak...
  • REKLAMA
  • #27 5725762
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Luke jesteś oszołomem który żyje w wirtualnym świecie złudzeń.
    Ja mam BTR 215 800w na Mccauleyach która zmiecie te twoje popierdółki bez problemu i nigdy nie zrobiłbym imprezy w 300m2, bo byłoby mi wstyd, że ludziom będzie mało, albo robię porządną imprezę, albo wcale.

A ty wyskakujesz, ze basu jest za dużo, masz jakieś omamy, naprawdę dobrze ci radze idź do lekarza/psychologa/psychiatry bo nie masz chyba kontaktu z rzeczywistością.

Nie pisze to po to by cie obrazić czy cos w tym stylu, ale piszesz niestworzone rzeczy i nie masz racji, to tak jakbym ja napisał, ze z ta 1 paczka gram imprezy w 500m2 na >2000 osób, człowieku zejdź na ziemie :!:

Jak dla mnie jesteś kolejnym bajkopisarzem, który dowartościowuje się swoimi opowieściami i jedyne co mogę zrobić to się z niego śmiać.

4xX1 na VOID lub 2x ES-18BPH P.AUDIO i wtedy masz prawo pisać, że basu jest aż za dużo.

Powinieneś dostać blokadę pisania za szerzenie herezji i mieszanie w głowie ludziom którzy czytając posty na elektrodzie dopiero się uczą.
  • #28 5726650
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    No wiesz... to ludzie na imprezie chodzą i proszą żeby zmniejszyć bas bo daje po bebechach. Więc to Ty jesteś raczej psycholem który musi mieć 20K Watów samego basu żeby to dobrze grało... sala 300m2 nie jest w cale taka duża jak się wydaje... ale nie będę się więcej z Tobą spierał bo gość napisał ten temat żeby się doradzić, ale tak to już jest na elce, że jest tu większość profesionalistów którzy od razu wyskakują z tysiącami watów i tysiącami PLN. A przeciętny człowiek od razu się przeraża... tak samo było ze mną gdy kiedyś doradziłem się jaki sprzęt kupić i miałem rezygnować. Postanowiłem nie słuchać o tysiącach Watów i PLN i sklepać paczki na STX. Przez 2 lata, na tym gram początkowo zasilałem co nieco Shaprem Sx8800 z którego byłem bardzo zadowolony mimo że trzeba było uważać bo łatwo się przesterowywał. Sprzęt gra do dziś bez najmniejszej naprawy. Więc na początek wystarczy tylko siąść i samemu pomyśleć bo tysiące watów potrzebne są na estradzie a nie na dyskotekach na salach 300m2 bo na wiejskich imprezach nie ma ogromu ludzi. Co innego jak ktoś już chce robić imprezy na 1000-2000 ludzi. Więc spór uważam za bezsensowny. Te obrazy zachowaj dla siebie bo na mnie to nie działa...
  • #29 5727107
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Luke15 napisał:
    No wiesz... to ludzie na imprezie chodzą i proszą żeby zmniejszyć bas bo daje po bebechach

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać, jesteś głupi i tyle.

Luke15 napisał:
    Więc na początek wystarczy tylko siąść i samemu pomyśleć bo tysiące watów potrzebne są na estradzie a nie na dyskotekach na salach 300m2 bo na wiejskich imprezach nie ma ogromu ludzi.

Dyskoteki, to nie estrada?
    I co z tego, że mało ludzi, dla mnie jakbym sam wszedł na tą sale nagłośnioną przez ciebie to basu byłoby tyle co kot napłakał i zastanawiałbym się czy mam płakać czy się śmiać, a ty piszesz, że ludzie nie wytrzymują :lol:

Luke15 napisał:
    ale tak to już jest na elce, że jest tu większość profesionalistów którzy od razu wyskakują z tysiącami watów i tysiącami PLN. A przeciętny człowiek od razu się przeraża...

Bo takie są realia, jeśli nie masz kasy, to się w to nie pakuj, proste jak budowa cepa, ja też nie śpię na kasie. Mam 18lat i się uczę, a rodzice nie dali mi ani 1zł na sprzęt. Sam uzbierałem 7kzł i kompletuje sprzęt od dobrych 2lat. I dopiero teraz zacznę grać "na poważnie". Co nie znaczy, że mam nie wiadomo jaki sprzęt, bo i tak jest to amatorszczyzna i przynajmniej umiem się do tego przyznać i wiem co to jest warte, a nie opowiadam jakieś pierdoły.
    Takie rzeczy możesz tam na wsi spitemu rolnikowi mówić, a nie pisać tu na elektrodzie.
  • #30 5727998
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Skończ bo naprawdę żałosny jesteś... ;/ Ja siedzę w nagłośnieniu już 3 lata, i wiem swoje, mimo że wiem bardzo mało. Chcesz to przyjedź to zobaczysz że w cale nie trzeba 10 dołów żeby mieć przyzwoity bas. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru nagłośnienia do małej dyskoteki szkolnej o wymiarach 9x15x5 m i maksymalnej liczbie uczestników 100-150 osób, przy budżecie około 1500 PLN. Proponowany schemat to komputer → wzmacniacz → subwoofer + 2-4 kolumny. Zalecane są kolumny estradowe STX, np. modele PA-400-4-FR lub gotowe kolumny STX F-180, choć te ostatnie są bardziej domowe i wymagają wsparcia subwooferem. Subwoofery DIY na głośnikach GDN-38-550-8-AE lub używane suby z aukcji (np. High Power Sub 118-500) są polecane ze względu na dobry stosunek jakości do ceny. Wzmacniacze używane, takie jak ADS LX800, Sharp SX8800 lub Tonsil (np. model podobny do Tonsil 672), są rekomendowane do napędzenia zestawu, przy czym ważne jest dopasowanie mocy wzmacniacza do mocy głośników i impedancji (4 ohm). Dyskusja porusza także kwestie mocy basu, gdzie zdania są podzielone – niektórzy uważają, że na małej sali wystarczy umiarkowany bas, inni wskazują na potrzebę mocniejszego subwoofera. Wskazano, że do podstawowego nagłośnienia wystarczy jeden sub i dwie kolumny nadstawkowe. Wzmacniacz powinien mieć moc nieco większą niż suma mocy głośników, ale niekoniecznie dwa osobne wzmacniacze. Użytkownicy podkreślają, że przy ograniczonym budżecie warto szukać używanego sprzętu i rozważyć samodzielny montaż subwoofera. Wspomniano także o przydatności powermiksera na początek, choć autor preferuje oprogramowanie Virtual DJ i FL Studio zamiast miksera fizycznego. Dyskusja zawiera również wymianę zdań na temat realnych wymagań mocy i jakości basu w małych salach szkolnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA