logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa serwera ALR. Czy po włączeniu nie uszkodzę czegoś?

MCbx 24 Lip 2007 16:51 1302 9
REKLAMA
  • #1 4110417
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Wygrzebałem serwer ALR ProvEISA. Posiada on zintegrowaną grafikę 1MB, 32MB RAMu (8x4MB) płytkę cache i paskudny procesor 486DX, 33MHz.
    Poza tym karta multiterminalowa z kbelkiem i łącznicą, dwa kontrolery SCSI i dysk pełen badów.

Pierwsze, co zrobiłem, to wyciągnąłem kartę procesora. Oprócz 486 w jednym z pierwszych Socketów (nawet nie ZIF!) znajduje się drugi socket, taki sam!

Chciałbym założyć tam np. DX2/66MHz podwójnie, lub, jeżeli by sie dało, AMD486DX4/100MHz (tu przydaloby sie zmniejszyć napięcie). Posiadam te procki.
    Problem jest taki, że nigdzie nie ma tam zworek do ustawiania parametrów.
    Czy jak założę powiedzmy 486DX2/66MHz w miejsce DX/33MHz i włączę celem testu, czy czegos nie uszkodzę?
  • REKLAMA
  • #2 4110940
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    pewno będzie chodzić na 33MHz - trzeba zworkę przestawić.
  • #3 4111987
    MCbx
    Poziom 28  
    Problem: tu NIE MA zworek!
    Na karcie CPU zworek brak.
    Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem na płycie głównej zworkę od kasowania ustawień BIOSu i zworkę do wyłączania zintegrowanego VGA. Wiecej zworek nie ma.

Poza tym na TH99 piszą, ze działą z 486DX2 i 66MHz - czy to ma autodetekt?

Czy ten drugi socket jest na drugie CPU, czy np. na koprocesor?
  • REKLAMA
  • #4 4129678
    MCbx
    Poziom 28  
    Wymieniłem procesor na 66MHz. Działa - wyświetla 486DX 66MHz i jest szybszy.
    Nie daje mi jednak spokoju drugie gniazdo CPU. Czy to gniazdo na drugi procesor? Jaki system obsłuży taki serwer?
  • #5 4130104
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Proponuję dołożyć drugi procesor i sprawdzić. Ryzyko niewielkie. Powinno działać z jakimś starszym Linuksem, w trybie znakowym lub z Win NT4. W obu wypadkach warto dołożyć pamięci. Jeżeli są to "kości" 30 pinowe to będzie problem, przy "kościach" PS/2 jest to proste i tanie. Niedawno, w celach rozrywkowych ,zainstalowałem na DX/4/100 i 128 MB Ramu Win NT4. Internet i programy: Lotus Word Pro, Lotus 123 i Organizer działały z zadawalającą szybkością.
  • REKLAMA
  • #6 4130117
    MCbx
    Poziom 28  
    Tam jest 8x4 Simm30 - 32MB. Na NT powinno starczyć.
    DX4 na tym servie może nie iść - nie mierzyłem mu jeszcze napięć na sockecie, a bez tego nie instaluję procesorów niskonapięciowych 3.3V w miejsce tych na 5V.
    Jak tylko zdobędę drugi taki procesor, napisze co wyszło z montażu. Na razie mam tylko 33MHz, który nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #7 4130264
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Tam jest 8x4 Simm30 - 32MB. Na NT powinno starczyć.
    Nie sądzę - mam w firmie sporo starych PC na NT4.0 i wymaga to min. 64 MB , żeby jakoś chodziło !.
    Pozdrawiam :D
  • #8 4131789
    MCbx
    Poziom 28  
    A czy tylko NT potrafia obsłużyć dwa procesory?
    Bo jak nie, to DOS+Windows 3.11 For Workgroups+Calmira :)

Na NT 4.0 mam tylko IBM Power Series 850 z procesorem Motorola PowerPC 133MHz, i działą tak samo na 32, jak i na 96MB RAMu.
  • #9 4132492
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Systemy DOS i Win 3.1, Win95 i Win98 nie obsługują 2 procesorów, aczkolwiek działają na komputerach 2-procesorowych.
    Przy 32 MB pamięci, NT4 utworzy plik wymiany 32 + 11 MB. Można spróbować ustawić "ręcznie" większy plik wymiany. Przy pracy, jako stacja robocza, będzie działać strasznie powoli. Jako serwer plików, w małej sieci, będzie działać zadawalająco. Może być to ciekawa zabawa o niewielkim zastosowaniu praktycznym.
  • #10 4133079
    MCbx
    Poziom 28  
    Ozywiscie, jeżeli tylko uda mi się zdobyć kartę sieciową pod EISA. Jako "sieciówka" jest tam karta Specialix, do której grubym kablem podłącza sie łącznicę zawierającą osiem szerokich (DB25) COMów. Do każdego COMa podłącza sie po terminalu (mam trzy takie, to WYSE WY-120). W ten sposób pracowało sie na tym komputerze.
    Szukam więc informacji na temat:
    - Jakie programy/system do karty Specialix i tej łącznicy? Komputer z ośmioma COMami by mi sie przydał.
    - Jak użyć terminala WY-120? Używałem terminala Ampex 210+ z początków lat 80tych (do czytania ebooków ze wględu na mały odblask od ekranu), ale w Wyse nie moge wejść do ustawień! Dokłądnie - na klawiaturze nie mam klawisza "SETUP".

Dodano po 17 [minuty]:

Oczywiscie, jeżeli tylko uda mi się zdobyć kartę sieciową pod EISA. Jako "sieciówka" jest tam karta Specialix, do której grubym kablem podłącza sie łącznicę zawierającą osiem szerokich (DB25) COMów. Do każdego COMa podłącza sie po terminalu (mam trzy takie, to WYSE WY-120). W ten sposób pracowało sie na tym komputerze.
    Szukam więc informacji na temat:
    - Jakie programy/system do karty Specialix i tej łącznicy? Komputer z ośmioma COMami by mi sie przydał.
    - Jak użyć terminala WY-120? Używałem terminala Ampex 210+ z początków lat 80tych (do czytania ebooków ze wględu na mały odblask od ekranu), ale w Wyse nie moge wejść do ustawień! Dokłądnie - na klawiaturze nie mam klawisza "SETUP".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy serwera ALR ProvEISA wyposażonego w procesor 486DX 33MHz, 32MB RAM (8x4MB SIMM 30-pin), kartę multiterminalową Specialix z łącznicą na osiem portów COM (DB25) oraz dwa kontrolery SCSI. Użytkownik zauważył drugi socket procesora, zastanawiając się, czy można tam zamontować procesor 486DX2 66MHz lub AMD 486DX4 100MHz, mimo braku zworek do ustawiania parametrów na karcie CPU i płycie głównej. Po wymianie procesora na 66MHz system działa poprawnie, jednak brak jest pewności co do obsługi drugiego procesora. Wskazano, że ryzyko uszkodzenia jest niewielkie, a serwer może działać pod starszym Linuksem w trybie tekstowym lub Windows NT4, choć 32MB RAM może być niewystarczające dla płynnej pracy NT4, który zaleca minimum 64MB. Systemy DOS, Windows 3.1, 95 i 98 nie obsługują wieloprocesorowości, natomiast NT4 tak. Użytkownik poszukuje także informacji o oprogramowaniu do karty Specialix i terminali WYSE WY-120, które były podłączone do łącznicy COM. Wymiana procesora AMD 486DX4 wymagałaby pomiaru napięcia, gdyż jest to CPU niskonapięciowy (3.3V) w porównaniu do standardowych 5V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA