logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować US Robotics USR9003 i Linksys WRT54GS w jednej sieci?

DUKE-CINEK 25 Lip 2007 12:52 5231 19
REKLAMA
  • #1 4113123
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    mam maly problem z konfiguracja US Robotics USR9003 + Linksys WRT54GS , tzn. ustawilem Roboticsa na neostrade no i na kabelku pomyka. Podlaczam linksysa i chcialbym aby chodzila na nim takze siec lan i WiFi.
    Wiem ze trzeba Roboticsa ustawic w Bridge, ale jak tak zrobie to net na nim mi juz nie chodzi :(
    Jak to zrobic aby podlaczyc to w jedna siec??i na jednyn jak i drugim chodzil net??
    np. jakbym chcial 2linksysy podlaczyc do tego roboticsa to tez jak to zrobic?
    Pozdrawiam i prosze o pomoc.
    Z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 4113433
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podłącz kabelek do Linksys'a do portu LAN, wyłącz w nim DHCP - będzie działał wtedy jako AP i switch.
    Wtedy wszystko powinno działać bez problemu.

Dodatkowo możesz zmienić IP Linksysa aby było z tej samej klasy - wtedy będziesz miał możliwość jego bezproblemowej konfiguracji.
  • #3 4133311
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    mbo napisał:
    Podłącz kabelek do Linksys'a do portu LAN, wyłącz w nim DHCP - będzie działał wtedy jako AP i switch.
    Wtedy wszystko powinno działać bez problemu.

Dodatkowo możesz zmienić IP Linksysa aby było z tej samej klasy - wtedy będziesz miał możliwość jego bezproblemowej konfiguracji.

Kurcze jak wylaczylem na linksysie DHCP
    to wogole juz mi net nie chodzi i nie moge sie polaczyc z linksysem..
    net chodzi mi bezposrednio z roboticsa ale za llinksysem go juz nie ma :(
    Napenwo cos zle skonfigurowalem,
    na roboticsie ustawilem :
    VPI : 0 , VCI : 35
    Network Settings : Enable NAT, Enable DHCP ;
    Encapsulation Mode : LLC/SNAP
    no i PPPoA : login + haslo bo to neo.
    A Linksysa jak powinienem ustawic zeby chodzil on pod Roboticsem jako AP ??
    moze mi pomozecie??
    Pozdrawiam i czekam na pomoc...dzieki z gory..
  • #4 4133659
    mbo
    W wcześniejszej odpowiedzi masz dokładny przepis.
    Ważne jest aby kabelek do Linksysa nie był podłączony do portu WAN - tylko jednego z portów wbudowanego switch'a.
  • REKLAMA
  • #5 4135142
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    OK
    dziekuje bardzo MBO za pomoc..
    teraz chodzi bez problemu.
    tylko jeszcze jedna sprawa...jak polaczyc sie z Linksysem
    bo 192.168.1.1 to adres Roboticsa
    wczesniej 192.168.0.1 byl adresem Liknsysa..a teraz linksys korzysta z adresu roboticsa i nie mam z nim kontaktu.
    Chodzi mi aby dostac sie do okna administracyjnego.
    podobnie mi sie stalo z LB jak usunalem dhcp.
    jeszcze jedna sprawa...
    do roboticsa w innym miejscu chcialbym jeszcze podlaczyc LB, zeby dzialalo WiFi
    napewno mozna tylko nie wiem jak...moze mi pomozecie..z gory dzieki
    Pozdrawiam
  • #6 4183628
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Witam
    mam jeszcze jedno pytanie co moze byc spowodowane ze router Robotics mi sie zawiesza...tzn. pochodzi 1-2 dni i wyskakuje mi : ograniczona lacznosc lub brak lacznosci...
    musze go wyl. i wl. i zaczyna chodzic od nowa..
    Co moze byc spowodowane takimi objawami??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4184117
    worn
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam posiadam takiego samego Robotics'a napisz na gg 5342942 wymienimy doświadczenia co do wieszania się hmm dzieje mi się to samo właśnie szukam powodu myślę ze ilość połączeń tutaj wpływa na działanie routera
  • #8 4184353
    mbo
    DUKE-CINEK napisał:
    OK
    teraz chodzi bez problemu.
    tylko jeszcze jedna sprawa...jak polaczyc sie z Linksysem

Ustaw na chwilę na komputerze IP z tej samej klasy co ma Linksys np. 192.168.0.2, otwórz jego stronę konfiguracyjną i zmień mu IP aby był z tej samej klasy co US Robitics, ale z poza zakresu jego DHCP. np. 192.168.1.253.
    następnie przywróć poprzednie ustawienia na komputerze i będziesz mógł zawsze bez problemu otworzyć stronę konfiguracyjną Linksys'a pod nowo ustawionym adresem IP.

Cytat:

bo 192.168.1.1 to adres Roboticsa
    wczesniej 192.168.0.1 byl adresem Liknsysa..a teraz linksys korzysta z adresu roboticsa i nie mam z nim kontaktu.

Adresy IP pozostały bez zmian - Linksys nie korzysta z adresu drugiego routera.
    Działa teraz jako AP, więc IP potrzebny jest tylko do otwarcie jego strony konfiguracyjnej.

Cytat:

do roboticsa w innym miejscu chcialbym jeszcze podlaczyc LB, zeby dzialalo WiFi

Co rozumiesz przez "LB" ?
  • #9 4187283
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    LB mam na mysli LiveBoxa
    poniewz Linksys nie dostaje mi wszedzie z zasiegiem.
    Jeszcze jedno pytanie to jak moge dostac sie do panelu konfiguracyjnego jednedo jak i drugiego na kablu lan??
    Pozdrawiam
  • #10 4227321
    Prezes_13
    Poziom 11  
    witam wlasnie zakupilem ten ruter i mam problem bo co jakidzien mi sie zawiesza...jesli go wylanczam i wlanczam to nie pomaga...musze wejsc w ustawienie protokolu TCP/ip i nic nie zmieniac i kliknac ok wtedy czasami sie odwiesza..Zaznaczam ze chce go uzyc tylko do polonczenia z neostrada na 1 kompie..ustawilem go zgodnie z instrukcja....z gory dziekuje za pomoc:/
  • REKLAMA
  • #11 4227637
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Witam
    rozmawialem z kolesiem z TP i mowil mi ze prawdopodobnie trzeba wgrac nowy sterownik.
    Czy wie ktos w jakis sposob mam to zrobic??
    na stronce nic nie moge znalesc...
    jest to model U.S. Robotics Model - 9003
    Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.

Naprawde nikt nie rozwiazal problemu wieszajacego sie Roboticsa??
    Szukam jakiegos update na stronce http://www.usr.com ale nie ma zadnych aktualizacji...
    Co zrobic??
    Codziennie musze restartowac router :cry:
    Pozdrawiam
  • #12 4261200
    numerant
    Poziom 11  
    Witam

Mam właśnie roboticsa 9003. Kilka problemów które miałem z tym routerkiem udało mi sie rozwiązać. Wgrałem mu nowy firmware i zaczą wreszcie chodzić w miare normalnie. Na orginalnym sofcie nie można było ustawić firewalla i przekierowania portów.

Co do wieszania się tego routerka to narazie jeszcze nie zdążyłem tego przyfilować, mam go dopiero 5 dni.

Ale jest jeden problem z logowaniem do internetu (neo+), jakoś nie może się połączyć sam z siebie tylko cały czas pisze Negotiating i nic. Muszę w ustawieniach PPPoA włączyć modyfikuj i wtedy zmienia się stan na Aktiv. Nie mam pojęcia dlaczego sam nie wstaje ten router.

Jak ktoś chce kombinować z tym routerem radze kupić sobie przedłużacz do myszki na coma. Tylko tak się da go resetować, przez Hyper terminal.

Chętnie wymienie się doświadczeniami.
  • #13 4274540
    numerant
    Poziom 11  
    W związku z licznymi pytaniami na emaila postanowiłem zrobić małą instrukcję i umieścić na forum.

Wgrywanie nowego firmware do US. Robotics 9003

Uwaga: Firmware wgrywacie na własną odpowiedzialność.

1. Pobieramy plik ze strony http://www.usr-emea.com/support/s-prod-template.asp?loc=unkg∏=9003 o nazwie EasyConfigurator

Fotka http://img248.imageshack.us/img248/2804/beztytuucp8.png

2. Pobieramy plik USR9003_20040317_43E2EA8A.bin oraz umieszczamy go na dysku C:\USR
    3. Logujemy się i robimy Restore i Restart.
    4. Po instalacji EasyConfiguratora powinien automatycznie znaleźć plik bin, jeżeli tak nie jest wchodzimy na Adwaced -> browse-> wybieramy USR9003_20040317_43E2EA8A.bin i upgrade. Chwile czekamy i gotowe.
    5. Mamy nowy firmware. Software Version : 20030702+trigger-log+sdram changes

Po wgraniu tego firmware, dostajemy nowa opcję w zakładce Wan Setup. Mianowicie Disable Firewall.

Tutaj jest instrukcja do tego sprzętu po angielsku: http://www.homepagez.com/usr9003/index.html

Mapowanie portów i odblokowanie w Firewallu
    http://www.homepagez.com/usr9003/ports.htm#Ex...ember_2003_-_HTTP,_FTP,_eMule_and_Bittorrent_
    U mnie dopiero po upgrade firmware zaczęło to działać.

RESET

Do resetu potrzebny nam kabel na coma, można kupić przedłużacz do myszki na koma – będzie pasował. Nie przerabiać. Tu jest instrukcja, niestety po angielsku. Robi się to przez Hyper Terminal.
    http://www.homepagez.com/usr9003/reset.htm

*Nie wiem czy działa podmiana pliku bin, w razie jak by upgrade nie poszedł dobrze. Nie sprawdzałem, ale jest taka opcja.

WAN SETUP

Należy ustawić PPPoE, przynajmniej tak działa u mnie. Na PPPoA roter mi nie wstawał i nie zmieniał IP tylko się wieszał.

Fotka http://img77.imageshack.us/img77/2403/beztytuucm6.jpg

To tyle. Jak by coś było nie jasne to postaram się uzupełnić to na forum. Powodzenia.
  • #14 4292562
    walcownik
    Poziom 11  
    DUKE-CINEK mam podobny problem z usr9003.
    Co gorsza w miarę upływu czasu tracę połączenie coraz częściej. Na początku chodzi dwa dni i pomagało mu jedno wyłączenie lub reboot z konsoli. Teraz internet działa niecały dzień i czasami muszę modem restartować dwa trzy razy. Szukałem na angielskich forach rozwiązania i niestety jedyne skuteczne rozwiązanie jakie tam znalazłem to zmiana routera =0(((.
    W poradach znalazłem również info że może to być efektem zbyt dużej ilości błędów w transmisji jak również przegrzewania się sprzętu(?) Update softu na routerze na pewno nie pomaga bo od samego początku działam na najnowszym.
    Pozdrawiam
  • #15 4327296
    numerant
    Poziom 11  
    Witam

Faktycznie ten router nie działa dobrze. Próbowałem dwóch różnych firmwarów i nic. Jak neo+ się rozłączy do zmiany ip to już klapa. Nie połączy się samoczynnie z neo+. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
  • #16 4338728
    numerant
    Poziom 11  
    Zmieniłem firmware na 20030403 43E2EA9E AnnexA. Ustawiłem czas i date w routerze(wcześniej tego nie robiłem). Router chodzi 3 dni bez przerwy, nie wiesza się i sam zmienia ip co 24h. Zobaczymy jak będzie dalej.
  • #17 4349727
    kosmonauta
    Poziom 1  
    Witam! Posiadam również ten router. Podobnie jak kolega numerant mam firmware 20030403 43E2EA9E AnnexA i ustawioną date. Potwierdzam, iz nie ma problemów z routerem. Nie wiesza sie i sam zmienia IP.
    Pozdrawiam!:)
  • #18 4434444
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Dziś walczyłem pół dnia z tym routerem. Nie nawiązuje samoczynnie połączenia po krótkim wyłączeniu zasilania. Czy to jest w tym modelu normalne. I jeszcze jedno pytanie. Jak i gdzie ustawić datę na tym routerze?
  • #19 4735200
    foxx76
    Poziom 10  
    Miałem ten sam problem o ktorym piszą tu wszyscy. Zastosowałem się do opini, aby zaktualizować bios na 20040317_43E2EA8A i ustawić odpowiednią date i godzinę.
    Minął miesiąc i router chodzi bez zarzutu, a problem minął.
    Wielkie dzięki :D
  • #20 5379976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji routera US Robotics USR9003 wraz z routerem Linksys WRT54GS w jednej sieci lokalnej. Aby Linksys działał jako punkt dostępowy (AP) i switch, należy podłączyć go do portu LAN US Robotics, wyłączyć w Linksysie serwer DHCP oraz zmienić jego adres IP na ten z tej samej podsieci co US Robotics, ale spoza zakresu DHCP, co umożliwia dostęp do panelu konfiguracyjnego Linksysa. US Robotics powinien być skonfigurowany z włączonym NAT i DHCP oraz poprawnymi parametrami VPI/VCI i PPPoA dla neostrady. Próby ustawienia US Robotics w tryb bridge powodują brak dostępu do internetu. W przypadku podłączania dodatkowych urządzeń (np. LiveBox) do US Robotics, należy stosować podobną konfigurację, aby uniknąć konfliktów adresów IP i DHCP.

Wielu użytkowników zgłasza problemy z zawieszaniem się US Robotics USR9003, objawiające się ograniczoną lub brakiem łączności po 1-2 dniach pracy, wymagające restartu urządzenia. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja firmware do wersji 20040317_43E2EA8A oraz ustawienie poprawnej daty i czasu w routerze, co poprawiło stabilność i umożliwiło automatyczną zmianę adresu IP. Mimo to, router ma problemy z automatycznym nawiązywaniem połączenia PPPoA z neostradą po rozłączeniu. Użytkownicy wskazują, że US Robotics USR9003 jest przestarzały i ma ograniczoną funkcjonalność, zwłaszcza w środowiskach z dużą liczbą połączeń (np. p2p), co skutkuje częstymi zawieszeniami i brakiem wsparcia aktualizacji oprogramowania.

Podsumowując, prawidłowa konfiguracja polega na ustawieniu US Robotics jako routera z NAT i DHCP, a Linksysa jako AP z wyłączonym DHCP i odpowiednio zmienionym IP, podłączonym do portu LAN. Aktualizacja firmware i synchronizacja czasu w US Robotics znacząco poprawiają stabilność urządzenia, jednak problemy z zawieszaniem i automatycznym łączeniem pozostają. Zaleca się rozważenie wymiany sprzętu na nowszy model ze względu na ograniczenia USR9003.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA