logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uwaloną Motorolę E398 za pomocą Smart Clip?

diodav 25 Lip 2007 17:46 1866 23
REKLAMA
  • #1 4114008
    diodav
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Dostałem uwaloną motkę E398 do zrobienia i za chiny nie mogę poradzić sobie z nią. Smart Clip znajduje ją i jak daje napraw PDS to zczytuje ją w ten sposób(patrz załącznik). Tak jak by ktoś wgrywał innego flasha do niej i uwalił ją. Co można z tym zrobić?Proszę o fachowe wypowiedzi
    dziękuję diodav
    Załączniki:
    • Jak naprawić uwaloną Motorolę E398 za pomocą Smart Clip? E398.jpg (70.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4114089
    Maciek279
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A robisz to po tp?? Wchodzi w BL?? Bo wygląda mi to na to że coś z kością flash nie tak.
  • REKLAMA
  • #4 4114142
    Pecel
    Poziom 19  
    Maciek279 napisał:
    A robisz to po tp?? Wchodzi w BL?? Bo wygląda mi to na to że coś z kością flash nie tak.

Dlaczego ma byc od razu z koscia nie tak. Sprobuj naprawic innym sprzetem lub wgrac image.
  • #5 4114278
    Maciek279
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Pecel "Odczyt id flasha... 0xA9 - 0x8830, chip unidentified"
    chyba to tłumaczy dlaczego ma być od razu z kością nie tak. pokazuje że chip niezidentyfikowany czyli go tak jakby nie widziało lub jest uszkodzony.
    diodav spróbuj tak jak radzi plitom tym sposobem z matraxa. jeśli nie ruszy to masz odpowiedź troszkę wyżej.
  • #6 4114304
    Pecel
    Poziom 19  
    Tak to sobie tlumacz, smart potrafi tak pokazac na nowym telefonie, w ktorym blanka zrobie w notatniku. Najpewniejszy sposob to wgranie image a potem dalsza naprawa PDS i w koncu fullflash.
  • #7 4114387
    zoltos
    Poziom 20  
    A jak dalej będzie problem bo telefon np. jest po upadku to podnieś ekran (obok czytnika SIM) i przelutuj pamięć.
  • #8 4115958
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    ja mimo wszystko spróbowałbym zabootowac go po testpoincie i wtedy zobaczyc co pokaże smartmoto

regards fantomas
  • #9 4116546
    diodav
    Poziom 21  
    No więc tak ruszyłem go po testpoincie i faktycznie miałeś rację fantomas, zczytał go smart. Następnie naprawiłem pds i wkońcu odczytał go poprawnie. Wgrałem full flasha i dalej nieżyje. Ale już normalnie wchodzi w tryb serwisowy bez błędów. Co dalej Panowie?????????
  • #11 4116559
    diodav
    Poziom 21  
    czy ten plik jest pod smarta??............................aaa już widzę RSD

Dodano po 12 [minuty]:

Niestety wracam do tego samego co na początku. Nie można wgrać pliku SHX przez RSD, wyskakuje błąd(patrz załącznik)
    Załączniki:
    • Jak naprawić uwaloną Motorolę E398 za pomocą Smart Clip? e398 k.jpg (58.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 4116599
    Pecel
    Poziom 19  
    Po co robisz w blanku? Przeciez mowiles ze telefon juz normalnie wchodzi w bootloadera.
  • #13 4116603
    diodav
    Poziom 21  
    Chodziło mi o to , że jak robię napraw PDS to normalnie go odczytuje i przygotowuje pod flasha. Sorki nie zrozumieliśmy się. Mój błąd
    .....ale co dalej
  • #14 4116612
    Pecel
    Poziom 19  
    No to napraw PDS, jesli po naprawie dalej bedzie blank to masz jeszcze opcje wgrania samego boota lub wgrania image, jak to nie pomoze to mozesz zapomniec, ze to wina softu.
  • REKLAMA
  • #15 4116632
    diodav
    Poziom 21  
    cz masz takie pliki u siebie???
  • #16 4116639
    Pecel
    Poziom 19  
    Moze po kolei rob, PDS napraw, boota to chyba masz na supporcie jak nie pomoze PDS, potem pomyslimy.
  • #17 4116659
    diodav
    Poziom 21  
    niestety supportu już nie mam, skończył mi sie dawno.
  • #19 4116691
    fantomas
    Poziom 25  
    @diodav

sprawa wygląda tak skoro zabootował sie po tp to naprawa pds nie wymaga dostepu do supportu ( trzeba niestety mieć w zanadrzu fullflash)
    robisz repair pds i oczywiście wówczas naprawa wymaga połaczenia z serwerem ale jest to uruchmiane samoczynnie (warunek clip i s-card oryginał) i po naprawie pds musisz załadować full flash i najlepiej na końcu unlock

regards fantomas
  • #20 4116798
    diodav
    Poziom 21  
    sprawa wygląda tak....zrobiłem wcześniej wszystko tak jak pisałeś fantomas.
    1) TP
    2) Napraw PDS
    3) Full flash
    telefon dalej się nie odpalał
    ..nie robiłem unlock

ale kiedy Pecel przesłał mi plik pod RSD to teraz znowu odczytuje ją znowu z błędami(jako V30x...i z błędnym imei-em)
  • #21 4116814
    Pecel
    Poziom 19  
    Dobra ja juz sie nie wypowiadam, podalem sprawdzony sposob, Ty dalej tluczesz tym badziewiem. Pozdrawiam.
  • #22 4117212
    fantomas
    Poziom 25  
    @Pecel

zanim powiesz że smartclip to badziewie to racz się obywatelu zastanowic szto gawarisz ci faceci z gsmserver to nie matoły w ciemie bite lecz cały problem polega na matolstwie użytkowników tego ustrojstwa więc powiadam po raz kolejny nie negując metody postawienia tej motoroli poprzez inne oprogramowania ( pod warunkiem że ma sie blade pojęcie jak przez nie postawic telefon) smartclip w połaczeniu z oprogramowaniem smartmoto a dodawawszy klucz s-card to nie ma byka żeby nie postawic na nogi coć takiego jak 398 a symptomem na to sa fakty iz po mioch znikomych sugestiach zainteresowany wogóle zabootował słuchawę

regards fantomas[/GVideo]
  • #23 4117236
    Pecel
    Poziom 19  
    @fantomas

Czy ja radzilem, aby nie naprawial telefonu Smartem? Nie, podpowiedzialem tylko aby uzyl pliku image (notabene czy shx-ami nie mozna flashowac smartem?) w celu wyeliminowania podejrzen co do uszkodzenia hardware.
  • #24 4117249
    diodav
    Poziom 21  
    też jestem tego zdania i denerwuje mnie pomoc tego typu kiedy koleś rzuca hasłami i ruskimi linkami całych stron gsm, nie wskazując konkretnych plików do postawienia telefonu. Jeszcze nie udało mi się reaktywować tej słuchawki, ale niejedną uruchomiłem smart moto więc ktoś kto twierdzi, że to badziewny sprzęt nie zasługuje żeby się wypowiadać na forach. Takie jest moje zdanie.
    diodav

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy uszkodzonego telefonu Motorola E398 za pomocą narzędzia Smart Clip. Problem polega na błędnym odczycie kości flash, która jest niezidentyfikowana lub uszkodzona, co sugeruje możliwą awarię sprzętową. Zalecane jest uruchomienie telefonu przez testpoint (TP), następnie wykonanie naprawy PDS (Partition Data Structure) w Smart Clip, co pozwala na poprawny odczyt i przygotowanie telefonu do flashowania. Po naprawie PDS należy wgrać pełny flash (full flash) oraz ewentualnie wykonać unlock. W przypadku braku efektów po tych czynnościach, wskazane jest sprawdzenie i ewentualne przelutowanie pamięci flash, zwłaszcza jeśli telefon był fizycznie uszkodzony (np. po upadku). Użytkownicy podkreślają, że Smart Clip w połączeniu z oryginalną kartą S-Card i oprogramowaniem SmartMoto jest skutecznym narzędziem do przywracania Motoroli E398, pod warunkiem prawidłowego stosowania procedur i posiadania odpowiednich plików firmware. Próby wgrywania plików SHX przez RSD mogą kończyć się błędami, dlatego ważne jest stosowanie właściwych plików i metod. Wskazano również dostępne źródła plików firmware oraz instrukcje na forach takich jak Matrax i Motofan. Ostatecznie, jeśli naprawa programowa zawiedzie, problem może leżeć w uszkodzeniu sprzętowym kości flash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA