logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odseparować kartę TV od zakłóceń w komputerze?

osik 25 Lip 2007 19:17 3149 17
REKLAMA
  • #1 4114288
    osik
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    W płyte główną mam powpinane :
    karta graficzna
    firewire
    karta TV
    karta dzwiękowa

Niestety mam zakłócenia na ekranie podczas ogladania.
    Czym,jakim materialem odseparowac karte TV od reszty kart?
    Chce tam wsunąć z obu stron cos na wzór kawałka tektury
    Pomoze to wogole?
  • REKLAMA
  • #2 4114308
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Z jakiej anteny korzystasz?
  • #3 4114333
    osik
    Poziom 14  
    any56 napisał:
    Z jakiej anteny korzystasz?

kablówka Toya
  • #4 4114492
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Karta graficzna
    Karta dżwiękowa
    Karta telewizyjna
    Firewire.
    Jaki masz system operacyjny i co to są za zakłucenia.
    Najprawdopodobniej musisz zaopatrzyć sie w nowe stery od grafiki i Karty tV.Przy win 98se obowiązkowo nowy Direct.
    Pozdro.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #5 4114604
    osik
    Poziom 14  
    slawek1111 napisał:
    Karta graficzna
    Karta dżwiękowa
    Karta telewizyjna
    Firewire.
    Jaki masz system operacyjny i co to są za zakłucenia.
    Najprawdopodobniej musisz zaopatrzyć sie w nowe stery od grafiki i Karty tV.Przy win 98se obowiązkowo nowy Direct.
    Pozdro.

XP Home
    karta TV :arrow: http://www.uno.pl/t_522/winfast_tv_2000xp_expert/
    Obraz nie jest idealny.Cos takiego jakbys chcial zlapac jakis program na antenie pokojowej....
    Niektore programy sa prawie bardzo dobre,inne jak na fotkach.
    Te slabsze chyba sa podatne na te wlasnie zaklócenia[to moja teza :D ]
    Stery karty TV,grafiki ,direct - wszystko najlepsze pod moj sprzęt.

• #6 4116844
    osik
    Poziom 14  
    nikt nie wie? :cry:
  • REKLAMA
  • #7 4117336
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    widać różnice sygnałów na tych fotkach twoich. Ja mam kablówke w multimedii i postanowiłem dołożyć wzmak antenowy. Na wszystkich programach jest mniej więcej tak samo mocny sygnał. Moim zdaniem Tuner w kompie nigdy nie będzie odbierał tak dobrze jak TV. Spróbuj z tym wzmacniaczem. Jeżeli masz więcej niż jeden TV w domu to wzmak daj zamiast rozdzielacza.
  • #8 4117591
    osik
    Poziom 14  
    gen999 napisał:
    wzmak antenowy

mozesz napisac jaki dokladnie?
    sa tanie,drogie ,tansze,najtansze ... :D
  • #9 4118250
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Ja myślę że wzmacniacz tu nic nie pomoże. Doda tylko trochę własnych śmieci do sygnału. Spróbuj podłączyć kartę na nowym pewnym kawałku przewodu. Upewnij się czy gniazdo kablówki na scianie nie jest uszkodzone i dobrze kontaktuje. Jeśli to nie przyniesie radykalej poprawy, zmień położenie karty w kompie. Przełącz ją na inny slot, i odsuń jak najdalej od niej wszystkie kable. Komputer pracując sieje jak diabli po wszystkich pasmach radiowych i telewizyjnych a ty te zakłócenia zbierasz razem z sygnałem antenowym. Mając kiedyś podobne problemy mnie ww wymienione działania pomogły i to bardzo. Aha, jeśli chciałbyś ekranować kartę to nie tekturą
  • #10 4118852
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Powiedz jeszcze jak masz rozgałęziony sygnał kablówki, poprzez standardowe wtyki polskie, czy przez wtyk F ?? Bo jedynie eFki zapewniają minimalną ilość zakłóceń, dodatkowo trzeba użyć dobrego rozgałęziacza z mocnym tłumieniem szumów, nie musi mieć wzmacniacza, ale nie może to być tandeta za 5zł. Tak na koniec dodam, zakłócenia które widać na załączonych screenach jednoznacznie wskazują na kiepskiej jakości podłączenie, kiedyś mało wiedziałem na ten temat i miałem taką samą sytuację.
  • REKLAMA
  • #11 4118971
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Zakłocenia które widać na obrazkach pochodzą od zasilacza komputera niektóre zasilacze np. Codegen nie mają filtrów przeciwzakłóceniowych na płytce jest na nie miejsce, ale jest to pozwierane przewodami.
    Spróbuj uziemić obudowę komputera, również spróbuj czy przewód zasilający od komputera, jego umiejscowienie względem przewidu antenowego ma wpływ na zakłócenia, spróbuj poprzemieszczać te przewody wzgledem siebie.
  • #12 4119115
    osik
    Poziom 14  
    wzmacniacz doda tylko trochę własnych śmieci do sygnału
    tez tak myśle

Spróbuj podłączyć kartę na nowym pewnym kawałku przewodu.
    nowy ,pewny,nic nie daje

Upewnij się czy gniazdo kablówki na scianie nie jest uszkodzone i dobrze kontaktuje.
    wszystko ok

zmień położenie karty w kompie
    wszystkie mozliwe opcje przerobilem i tosamo

Aha, jeśli chciałbyś ekranować kartę to nie tekturą
    wiem,wiem :] chcialem wyjasnic o co mi chodzi,a o material?
    no wlasnie jaki?

To co napisal Lestat,to musze sie skoczyc z tym do "kablówki" bo nie chce im grzebac w instalacji na klatce,u siebie w domu nic nie widze .
  • #13 4120245
    Lestat
    Poziom 18  
    osik napisał:
    To co napisal Lestat,to musze sie skoczyc z tym do "kablówki" bo nie chce im grzebac w instalacji na klatce,u siebie w domu nic nie widze .

Instalacja na klatce na pewno jest dobra, zrobiona przy użyciu wtyków F. Chodziło mi jak masz to wszystko podłączone w domu, jakich użyłeś wtyczek.
  • #14 4120359
    osik
    Poziom 14  
    Lestat napisał:
    osik napisał:

Instalacja na klatce na pewno jest dobra, zrobiona przy użyciu wtyków F. Chodziło mi jak masz to wszystko podłączone w domu, jakich użyłeś wtyczek.

leci sobie kabel antenowy ze skrzynki TOYA z klatki schodowej....
    w pokoju na koncu tego kabla mam gniazdko antenowe
    [to gniazdko ma dwie dziury - TV i Internet]

z tego gniazdka antenowego wychodzi jedna eFka INTERNET
    [mozliwe,ze to nie eFka ale bardzo podobna]

i drugi kabel jaki wychodzi to taki

i leci do karty TV

ps.kiedys nie mialem Internetu i byly te same problemy

Mam zmienic ten kabel na kabel z eFkami?
    a moze sprobowac tego z filtrami ferrytowymi ? :
  • Pomocny post
    #15 4120438
    Lestat
    Poziom 18  
    Ok, już rozumiem. Choć takie gniazda naścienne na ogół nie są najlepszej jakości, nie sądzę aby to była wina połączenia, skoro łączysz fabrycznym kablem, a nie składanym własnoręcznie. W takim wypadku to faktycznie wina wnętrza komputera, kable z filtrem się nie przydadzą zbytnio. Ktoś wspomniał o zasilaczu w kompie, to może być jego wina, jeśli masz jakiś tani no name albo co gorsza, wspomniany CodeShit. Sprawdź czy masz w biosie opcję "Spread Spectrum", jeśli tak, przełącz ją na Enabled. Co do ekranizacji katry TV to nie mam pojęcia czym mógłbyś to zrobić.
  • REKLAMA
  • #16 4120781
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 77
    Ekranoeać można blachą stalową,na początek taką jak mają puszki po konserwach.
  • #17 4120901
    osik
    Poziom 14  
    Lestat napisał:
    Sprawdź czy masz w biosie opcję "Spread Spectrum", jeśli tak, przełącz ją na Enabled. Co do ekranizacji katry TV to nie mam pojęcia czym mógłbyś to zrobić.

nie mam :cry:
  • #18 4275828
    osik
    Poziom 14  
    osik napisał:
    Lestat napisał:
    Sprawdź czy masz w biosie opcję "Spread Spectrum", jeśli tak, przełącz ją na Enabled. Co do ekranizacji katry TV to nie mam pojęcia czym mógłbyś to zrobić.

nie mam :cry:

o kurde :D
    przeczytalem inne posty na ten temat no i znalazłem,że trzeba wcisnąć
    Ctrl+F1 w biosie,no i pojawiło się coś takiego jak FSB Spread Spectrum .
    Mozna to ustawic na:
    1.0%
    0.50%
    Disabled

Ja przez dwa lata... miałem ustawione na 0.50%.
    Po zmianie na Disabled było troche lepiej,a po zmianie na 1.0% jeszcze lepiej :]
    W ostatecznosci poprawiło sie bardzo i mozna juz ogladac programy,na które do tej pory nie dało się patrzeć ale jeszcze brakuje do doskonałości.

Macie jeszcze jakieś pomysły co do tego Spread Spectrum?
    Może da się podkręcić to Spread Spectrum na 200% ? :D

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są zakłócenia obrazu na karcie TV Winfast TV 2000XP Expert podłączonej do komputera z systemem Windows XP Home, gdzie oprócz karty TV zainstalowane są także karta graficzna, dźwiękowa i Firewire. Zakłócenia przypominają te z anteny pokojowej i występują na niektórych programach. Próby separacji karty TV za pomocą materiałów takich jak tektura nie są skuteczne. Zalecane jest unikanie tanich wzmacniaczy antenowych, które mogą dodawać własne zakłócenia, oraz stosowanie wysokiej jakości kabli antenowych z wtykami typu F i dobrych rozgałęźników z tłumieniem szumów. Problemy mogą wynikać z zakłóceń elektromagnetycznych generowanych przez zasilacz komputera, zwłaszcza jeśli jest to tani model bez filtrów przeciwzakłóceniowych. Pomocne może być uziemienie obudowy komputera oraz odpowiednie ułożenie przewodów zasilających i antenowych. W BIOS-ie warto sprawdzić i eksperymentować z ustawieniem opcji "Spread Spectrum" (FSB Spread Spectrum), która wpływa na redukcję zakłóceń – w tym przypadku zwiększenie wartości do 1.0% poprawiło jakość obrazu. Ekranowanie karty TV można wykonać za pomocą blachy stalowej, np. z puszek po konserwach, ale tektura nie jest skutecznym materiałem do ekranowania. Wymiana kabla antenowego na taki z wtykami F oraz zastosowanie filtrów ferrytowych na kablach może również pomóc w redukcji zakłóceń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA