logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu na monitorze CRT przy podłączeniu karty TV Leadtek WinFast XP

<booster> 27 Lis 2006 13:46 4364 10
REKLAMA
  • #1 3268513
    <booster>
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam w komputerze nową karte TV Leadlek WinFast XP.
    Po przyłączeniu kabla antenowego "z kablówki" ekran monitora zaczyna delikatnie falować od góry do dołu co chwile ciemny przezroczysty pasek przelatuje. Karta jest sprawna, czego jestem pewny. W sąsiednim pomieszczeniu posiadam rozdzielacz na 2 inne pomieszczenia. Podłączylem sie bezposrednio omijając rozdzielacz - bez efektu.
    Czy ktoś moze mi poradzic w tej sprawie ?
    Posiadam zwykly monitor CRT 15', który niedługo zamierzam zmienić na LCD. Czy jest szansa, że na takim monitorze nie będzie zakłóceń?

Aha, dodam , że zakłócenia pojawiają sie gdy tylko dotkne kablem obudowy komputera, i po podłączeniu do karty tv taki sam efekt.

Dziekuje z gory za pomoc.
    MAREK
  • REKLAMA
  • #2 3268563
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Załóż separator antenowy.Prawdopodobnie przez twój komputer uziemia się instalacja antenowa.Pomoże galwaniczne odseparowanie komputera od kablówki przez separator antenowy.
  • REKLAMA
  • #4 3269171
    <booster>
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zauwazylem ze ruszając kabel monitora (przy wtyczce gdzie przyłącza sie go do karty graficznej) migotanie ekranu mocno zanika - ale nie znika, troche to dziwne.
  • REKLAMA
  • #5 3456694
    k735123
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Panowie,

idąc za Waszymi radami zakupiłem separator galwaniczny R48606; niestety ponieważ w żadnym sklepie elektronicznym w Bydgoszczy/Toruniu, ani w e-sklepach typu DIPOL separator nie był dostępny w sprzedaży zmuszony byłem kupić R48606 od gościa (sprzedawca indywidualny) z Allegro. I co?
    Po wpięciu go między tuner TV a kabel kablówki nie zauważyłem żadnych zmian, co więcej nadal "kopie" i przeskakuje iskra między kablówką a obudową komputera.

Ponieważ R48606 jakby nie działa, zakupiłem R48605 od sprawdzonego sprzedawcy allegro (na pewno jest nowy i ma paragonem). R48605 od sprawdzonego sprzedawcy działa wyśmienicie, żadnych przebić między obudową komputera a przewodem kablówki - i komp. działa stabilnie:))))

Pytanie; czy taki separator może być uszkodzony, a jeżeli TAK to czy po uszkodzeniu nadal może przepuszczać sygnał TV???

Pozdrawiam[/b]
  • #6 3457177
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    Tak.

Pozdr
    Adam
  • #7 3676444
    kasztan417
    Poziom 2  
    w moim przypadku sprawa tyczy sie konkretnie jednego kanalu
    no jak by sie uparl to pare niedociagniec jeszcze na innych by znalazl
    no ale to przeciez karta tv-tuner
    mianowicie chodzi mi o tvn nadawany w mojej kablowce na 735.25Mhz
    nie jestem w stanie uzyskac lepszego niz na screenie (na TV wszystkie kanaly odbierane sa dobrze)

dla porownania podaje inne kanaly

cos podobnego znalazlem jeszcze na superstacji 767.25Mhz

czy myslicie ze taki filtr jest mi w stanie pomoc?? - glownie zalezy mi na klarownym tvn

ps."pradowanie" i iskrzenie przy podlaczaniu wtyki do karty tez wystepuje...
  • #8 3676571
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    kasztan417 napisał:
    ...ps."pradowanie" i iskrzenie przy podlaczaniu wtyki do karty tez wystepuje...

W tym przypadku to napewno pomoże ale czy poprawi jakość, trudno powiedzieć. Idź do sklepu kup separator ale umów się ze sprzedawcą, że jak Ci się nie sprawdzi to go zwrócisz.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #9 3712646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3787315
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń obrazu na monitorze CRT 15" po podłączeniu karty TV Leadtek WinFast XP do kabla antenowego z kablówki. Objawy to falowanie ekranu i pojawianie się ciemnych, przezroczystych pasków, nasilające się przy dotknięciu kabla do obudowy komputera, co wskazuje na prądzenie i brak właściwego uziemienia instalacji antenowej. Próby obejścia rozdzielacza antenowego nie przyniosły poprawy. Zalecane jest zastosowanie separatora galwanicznego antenowego (izolatora), który odseparuje komputer od instalacji kablowej i wyeliminuje prądzenie. W dyskusji wymieniono modele separatorów R48605 i R48606 (TRIS-102A). R48605 okazał się skuteczny w eliminacji iskier i stabilizacji pracy, natomiast R48606 kupiony od niepewnego sprzedawcy nie przyniósł efektu, co sugeruje możliwość uszkodzenia separatora mimo zachowania przepustowości sygnału TV. Wskazano również, że na monitorze LCD problem może nie występować. Dodatkowo poruszono temat jakości odbioru kanału TVN na częstotliwości 735.25 MHz, gdzie filtr antenowy może pomóc, ale niekoniecznie poprawi jakość obrazu. Problemy z dostępnością i ceną separatorów galwanicznych również zostały omówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA