logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Sony STR-DE135 - niedziałająca lewa strona kanałów, słabszy dźwięk

haito 26 Lip 2007 14:10 1911 6
REKLAMA
  • #1 4116650
    haito
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam amplituner Sony str-de135.
    Sprawa ma się tak, że lewa strona obu kanałów nie działa.
    Czego to może być przyczyna ??
    Aktulanie słucham na prawej stronie kanału A i B. Jednak zauważyłem że o połowe słabiej graja kolumny.
    proszę o pomoc.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4116821
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Powiedz w jakim stopniu znasz się na elektronice i jakie posiadasz przyrządy do ew. naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 4117100
    haito
    Poziom 13  
    Na elektronice nie znam sie za bardzo. Nie sądze żebym sam umiał narpwic tą usterke.
    Niestety nei posaidam multimetra, który pewnie byłby bardzo potrzebny. Spalił mi sie. Lutownicy do drobnych elementów także nie posaidam.
    Jednak mam znajomego elektronika. któy mógłby mi wlutować ewentualnie części które są uszkodzone. Tylko jakie ?? :(
    A co proponujesz ??
  • REKLAMA
  • #4 4118722
    chaka
    Proponuje serwis. Jeśli się na tym nie znasz to się za to nie bierz, a usterkę będzie ci trudno zlokalizować nawet z naszą pomocą.
  • #5 4118857
    haito
    Poziom 13  
    A co na Twoje oko to może być ??
  • #6 4118909
    chaka
    Nie mam pojęcia bo nie miałem tego w rekach. Przyczyn może być naprawę wiele.
  • REKLAMA
  • #7 4118928
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Prawdopodnie ubita końcówka mocy lewego kanału, tranzystory lub scalak, nie wiem co tam siedzi. Wylutować, przemierzyć, wymienić, jeśli to tranzystory, to końcowe, sterujące i najczęściej rezystory emiterowe, może też bezpiecznik lewego kanału. To najczęściej, może też być przełącznik wejść, przedwzmacniacz, zasilacz, zimny lut... Jak sam widzisz bez przyrządów (przynajmniej multimetra) i odrobiny wiedzy to gra w ciemno...

P.S.
    W końcówkach są pary Darlingtonów MP1620/MN2488.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Sony STR-DE135 ma problem z niedziałającą lewą stroną obu kanałów, co skutkuje słabszym dźwiękiem z kolumn po tej stronie. Przyczyną może być uszkodzona końcówka mocy lewego kanału, w tym tranzystory końcowe lub sterujące, rezystory emiterowe, bezpiecznik kanału, przełącznik wejść, przedwzmacniacz, zasilacz lub zimne luty. W końcówkach mocy zastosowano pary tranzystorów Darlington MP1620/MN2488. Bez odpowiednich narzędzi pomiarowych, takich jak multimetr, oraz wiedzy elektronicznej trudno jest samodzielnie zlokalizować i naprawić usterkę. Zalecane jest skorzystanie z serwisu lub pomocy elektronika, który może wymienić uszkodzone elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA