logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką farbą pomalować skorodowaną antenę satelitarną 100 cm?

arte7 26 Lip 2007 15:54 25724 13
REKLAMA
  • #1 4116962
    arte7
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam antene satelitarną 100 cm, która jest w ok 20 % płaszczyzny skorodowana. chciał bym ją odnowić (oczyścić, odrdzewić i pomalować) ale nie wiem jaką farbą mogę pomalować by nie było strat sygnału. Wiem że orginalnie są malowane farbami proszkowymi, czy też poliestrowymi.
    Niestety nie mogę jak na razie znależć nic takiego w żadnym sklebie (mieszkam w Krakowie), a sprzedawcy robią zdziwione miny :? (najlepiej bylo by w spraiu) .
    Czy mągą to być farby samochodowe lub inne podobne?

Czy ktoś juz może uporał sie skutecznie z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 4117002
    eugieniusz47
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Pomaluj dobrą farbą jakąś z podkładem po usunięciu lużnej rdzy np.Hamerait.
  • #3 4117015
    arte7
    Poziom 15  
    A próbowałeś już jakąś tak pomalować? niektórzy straszą że jak pomaluje sie złą farbą (mają w sobie różne dodatki) lub zbyt grubo to będą duże straty sygnału. Hameraitem raczej trudno pomalowac cienko... ?
  • #4 4117439
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Malowałem (najpierw podkład, a później zwykła olejna :-) ) i nie zauważyłem żeby spadła siła sygnału.
  • REKLAMA
  • #5 4117968
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    W tygodniku TO i OWO inż Kucharek spec od SAT przestrzegał przed malowanie farbą Hamerait.Kamil
  • REKLAMA
  • #6 4118086
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6351
    Zwyklym lakierem samochodowym (akrylowym) w spray -u, oczywiscie po oczyszczeniu rdzy zagruntowac wpierw podkladem, nailepiej tez w aerozolu. Generalnie im ciensza powloka farby tym lepiej, ale bez przesady.
  • #7 4118704
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, ja swoją antenę oddałem do piaskowania i potem do malowania proszkowego. Koszt niewielki a efekt zajefajny. Pozdrawiam
  • #8 4127375
    arte7
    Poziom 15  
    Ok, dzieki. Więc może to nie ma tak istotnego znaczenia :)

ps. do "Cichy666" czy możesz coś więcej powiedzieć tzn. gdzie można oddać do takiego malowania i jaki był twój koszt ?
  • #9 4128662
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    nie kazda farba nadaje się do malowania anten sat, niektóre znacznie tłumia sygnał (pochłaniają go) a jezeli już ktoś sie uprze ,to malowac bardzo cienka warstwą
  • #10 4130170
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    arte7 napisał:
    Ok, dzieki. Więc może to nie ma tak istotnego znaczenia :)

ps. do "Cichy666" czy możesz coś więcej powiedzieć tzn. gdzie można oddać do takiego malowania i jaki był twój koszt ?

Witam, koszt malowania proszkowego to 26zł.
  • #11 5788987
    Gottfried
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jestem szczęśliwym posiadaczem anteny satelitarnej "plastikowej" o średnicy 180cm. Antenę (wraz ze stelażem do montażu na ścianie) kupiłem używaną (służyła w zlikwidowanym banku do łączenia się z Internetem). Po przeróbce stelaża, dokładnym umyciu czaszy zwykłym płynem do mycia naczyń i zamontowaniu konwertera HQDL 101 Plus niemieckiej firmy BEST odbieram na niej angielskie kanały TV (BBC1, BBC2, ITV1, Ch4 itp.).
    Przeciętnie uzyskuję siłę sygnału 49 i jakość 30-35. Niestety nie jestem w stanie jeszcze odbierać kilku kanałów i ciągle pracuję nad poprawieniem jakości odbieranego sygnału.

Po pierwsze chcę zmienić konwerter na INVACOM

Po drugie chce dopieścić ustawienie anteny

Po trzecie myślałem o dalszym czyszczeniu bądź malowaniu (czy takie anteny w ogóle się czymś maluje?) czaszy. Boje sie jednak zniszczyć czaszę i dlatego chciałem się najpierw zapytać CO ROBIĆ ????

Antenę w trakcie transportu można oglądać pod adresem:
    http://www.katzer.yoyo.pl/html/sat.html
  • REKLAMA
  • #12 5789187
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Odnośnie czaszy z laminatu "plastikowej"
    Polecał bym polerowanie jakąś pastą np."tempo"
  • #13 5820449
    Gottfried
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za informację - pastę już zakupiłem i czekam tylko na poprawę pogody nim sie wezmę do czyszczenia anteny. O efektach oczywiście napiszę na forum.
  • #14 5862579
    rpa3
    Poziom 11  
    Farba z pewnością może być proszkowa, bo taką malują w firmie Corab. Oczywiście składu tej farby nie znam.
    Bardzo ważna sprawa - farba na 100% nie może powodować odbicia światła słonecznego. Powoduje to w sprzyjających warunkach wypalenie osłony konwertera.

Podsumowanie tematu

✨ Antena satelitarna o średnicy 100 cm z korozją wymaga oczyszczenia, odrdzewienia i malowania. Zaleca się usunięcie luźnej rdzy, zastosowanie podkładu antykorozyjnego (np. Hamerait) oraz malowanie cienką warstwą farby, najlepiej w sprayu. Farby samochodowe akrylowe w aerozolu są polecane, jednak ważne jest, aby farba nie zawierała dodatków tłumiących sygnał satelitarny. Malowanie grubą warstwą lub farbami o nieodpowiednim składzie może powodować straty sygnału. Alternatywą jest malowanie proszkowe, które jest trwałe i nie wpływa negatywnie na odbiór, a koszt takiego malowania wynosi około 26 zł. Farba nie powinna odbijać światła słonecznego, aby nie powodować przegrzewania osłony konwertera. W przypadku anten z laminatu ("plastikowych") zaleca się polerowanie pastą (np. Tempo) zamiast malowania. W dyskusji pojawiły się także konwertery HQDL 101 Plus firmy BEST oraz planowana wymiana na INVACOM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA