logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Grundig V8300 - brak dźwięku, wyświetlacz nie działa, buczenie

Turbo92 26 Lip 2007 15:54 3752 19
REKLAMA
  • #1 4116965
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam.
    Nabyłem wzmacniacz grundig v8300 na kościach stk 4040X
    Chwile pograł przy małym wysterowaniu po czym "umarł"
    Wzmacniacz nie działa pod żadnym wejściem (tuner, cd, phono, tape1, tape2). Również jak podepnie się słuchawki pod ten wzmacniacz nie wydobywa się żaden dźwięk. Słychać tylko słabe buczenie w nim. Wyświetlacz również nie działa. Nie posiadam żadnego schematu ani serwisówki. Ktoś by potrafił powiedzieć co mogło paść? Końcówki mocy są orginalne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam Turbo
  • REKLAMA
  • #3 4117128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4117144
    Turbo92
    Poziom 17  
    Kolumny 8ohm, STK sprawne.
    Zamiast zwor na korektor z tyłu wzmacniacza dałem kable sygnałowe i gra wszystko dobrze (chodzi mi o to że zamiast tych zworek podpięłem źródło dźwięku pod wejśćie końcówek) . Jest coś źle tylko z przedwzmacniaczem:/
  • #5 4117225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4117241
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    zmierz napiecia na tranzystorach w przedwzmacniaczu... ale do tego schemat potrzeby żeby wiedzieć jakie mają tam panować.
  • REKLAMA
  • #7 4117252
    Turbo92
    Poziom 17  
    A cz to może mieć jakieś powiązanie z transformatorem? Może nie podaje jakiegoś napięcia i dlatego tak jest? Niestety nie posiadam miernika, więdz nie sprawdze. Dziś rano było wszystko ok oprócz tego wyświetlacza, nie widziałem żadnego dymu...
  • REKLAMA
  • #8 4117278
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    transormator napewno nie.

hehehe... bez miernika to też nic nie zrobisz. Jak nie masz miernika to tutaj nikt nawet nie bedzie rozmawiał z tobą.

Schemat to też podstawa.

Lepiej oddaj do naprawy, bo nie jesteś przygotowany żeby samemu to zrobić.
  • #9 4117571
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Sprawdz wszystkie wtyczki laczace wyswietlacz z reszta. To samo z wtykami zasilania i innymi tasmami. Bezpieczniki rozumiem sprawdziles?

Posiadam ten sam wzmacniacz, jak cos to pisz.

Pozdrawiam.
  • #10 4117915
    Turbo92
    Poziom 17  
    Medis - myślałem by do Ciebie napisać, bo też kiedyś pisałeś posty na forum w sprawie tego wzmacniacza (pisałeś chyba w 2004r)
    Bezpieczniki sprawdziłem. Wtyczki zaraz wszystkie posprawdzam.

Edit. Chyba już wiem co jest przyczyną... Kondensatory filtrujące (ROE 10000 µF 63V) Ledwo co się płytki trzymają... Jeden to na jednej nóżce.
    PS. Przez to mogą być te wszystkie jaja związane?? Teraz to się nie chce nawet przekaźnik załączyć, ale dioda power świeci.
  • REKLAMA
  • #11 4118071
    Medeis
    Poziom 21  
    Moze byc tego przyczyna, poza tym przed przelutowaniem/wymiana tych kondensatorow nie ma co sie bawic dalej.

Pozdrawiam

PS. Trzeba bylo pisac :D
  • #12 4118327
    Turbo92
    Poziom 17  
    Właśnie wysłałem Ci wiadomość.

Więdz tak: Wyświetlacz jest dobry - zimny lut na żarówce. Kondensatory postaram się jutro wymienić. Jeszcze pozostał problem z przed wzmacniaczem. (na razie są kondensatory stare)
  • #13 4118579
    nexsus79
    Poziom 11  
    Witam skoro wyswietacz niedziała i niema dziwieku radzil bym sie zajac zasilaczem a napewno stabilizatorem djodami prostowniczymi a dopiero potem szukal bym dalej i jeszcze jedno skoro cos tam zniego buczy to prawie napewo niewystabilizowany pad
  • #14 4119448
    Turbo92
    Poziom 17  
    Witam. Kondensatorów dziś nie wymienię. Nie mam takich. Będę zamawiał te: http://www.allegro.pl/item219526199_10000uf_63v_85_c_snap_30x50_samwha.html
    To wszystko chyba jest spowodowane zimnymi lutami. Przypomniało mi się jak wczoraj słuchałem muzyki, wyłączyłem wzmacniacz, przeniosłem go w inne miejsce i kicha. Zaraz zacznę sprawdzać luty.
  • #15 4120053
    Medeis
    Poziom 21  
    Wyciagnij cala plyte glowna i doklanie posprawdzaj od spodu. Puki co, przed wymiana kondensatorow i doprowadzeniu toru zasilania do porzadku, nie ma nic wiecej do roboty :)

Pozdrawiam
  • #16 4120131
    Turbo92
    Poziom 17  
    Medis - Właśnie zobaczyłem (Po Twoim poście) Że jest ukruszony lekko kondensator C530 (znajduje się on po prawej stronie ok kondensatorów filtrujących, takie małe żółte na dole płytki) to może być wina przez to?
  • #17 4120941
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4121081
    ROCK6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    MAM TAKI SAM WZMACNIACZ DO NAPRAWY I PADLY UKłADY WE I TEZ COS Z PREAMPEM ALE POTRZEBNY MI JEST SCHEMAT BO TROCHE CIEMNO

Nie pisz wielkimi literami!
    Ck.
  • #19 4121277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4121347
    Turbo92
    Poziom 17  
    ROCK Podłącz sygnał podłącz pod wejścia main amp (wyciągnij zwory). Jeśli nie będzie nic grało to wtedy osądzaj końcówki. Sam trochę wątpie by dwie kości stk od razu padły... Schemat chyba będe zamawiał.
    Piotrze - za bardzo nie widze co tam pisze (bo jest ukruszony też z góry tam gdzie są napisy) Jutro sprawdzę pod lupą. Wiem że jest mały żółty.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Grundig V8300 na układach STK 4040X przestał działać – brak dźwięku na wszystkich wejściach, wyświetlacz nie działa, słychać buczenie. Końcówki mocy STK są oryginalne i sprawne, a kolumny mają impedancję 8 Ω. Problem najprawdopodobniej leży w przedwzmacniaczu lub zasilaniu przedwzmacniacza. Wskazano na możliwe uszkodzenia kondensatorów filtrujących (ROE 10000 µF 63V), które są luźne i mogą powodować niestabilność zasilania oraz problemy z przekaźnikiem i wyświetlaczem. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana kondensatorów filtrujących oraz dokładne sprawdzenie zimnych lutów na płycie głównej, zwłaszcza w okolicach zasilania i wyświetlacza. Uszkodzony jest również kondensator C530 (mały, żółty), który powinien zostać wymieniony. Brak schematu utrudnia diagnozę, dlatego sugerowano jego pozyskanie. Bez miernika i schematu naprawa jest utrudniona. Transformator zasilający raczej nie jest przyczyną problemu. Po wymianie kondensatorów i naprawie lutów możliwe jest przywrócenie prawidłowej pracy wzmacniacza.
REKLAMA