logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik FM. Proszę o schemat wzmacniacza sygnału.

adammo-s 26 Lip 2007 18:50 2651 8
REKLAMA
  • #1 4117443
    adammo-s
    Poziom 11  
    Witam! Posiadam nadajnik na pasmo 88-108MHz. Zasięg wynosi ok 100m z dużą anteną w odbiorniku jak i nadajniku.

Chciałbym prosić was o schema wzmacniacza sygnału. Prosty, bez scalaków oraz z małą ilością elementów, poniewarz w mojej miejscowości nie ma sklepu z elektroniką a najbliższy 42km ;/

Chodzi mi o prosty 1 tranzystorowy wzmacniacz sygnału dla tego pasma. Filtry mam, potrzebuje wyłącznie końcówki mocy.

Proszę o pomoc! ;)

Dodano po 16 [minuty]:

posiadam jeszcze tranzystory https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic788969.html

nie wiem czy dobre na końcówkę ;/ od niedawna się interesuje tymi sprawami a już mnie wciągneło
  • REKLAMA
  • #2 4120711
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Myślę że nie masz rozeznania w obowiązującym prawie dotyczącym emisji na fal radiowych na wymienionym paśmie.
    Takie nadawanie to nie tylko problemy prawne ale również sprawa utrudniania odbioru innym osobom korzystającym z odbiorników radiowych.
    Z tego co piszesz wynika że mieszkasz w miejscowości o luźnej zabudowie (wieś) to ok.

Pozdrawiam.
  • #3 4121701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 4125627
    adammo-s
    Poziom 11  
    dzieki wielkie, mieszkam w takiej miejscowosci co radio odbiera tylko rmf fm, cradio lokalne.

nemo07, thx za schematy, lecz są to schematy z połączeniem mikrofonu pojemnościowego, mi chodzi o samą końcuwkę mocy, najprostrzą jaka może być.
  • REKLAMA
  • #5 4126702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4184139
    adammo-s
    Poziom 11  
    thx wielkie. Szanowni koledzy, powiedzcie czy nadawanie krótkofalowe poza granice jest legalne?? Bo właśnie niedługo odkupie od właściciela loku takie urządzenie, podobno moc wynosi 150W, to jaki w przybliżeniu będzie zasięg tego nadajnika??
  • #7 4184469
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Najpierw w jakim paśmie to chodzi, licencja krótkofalarska potem nadajemy z moca 150W
  • #8 4544210
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Ludzie skonczcie z tymi przepisami jeden napisal ze jest nielegalne i wystarczy
    A tak wogule to do 20mW jest legalne
  • #9 4544454
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    konrad940 napisał:

A tak wogule to do 20mW jest legalne

Jak już odświerzyłeś temat to sprawdź

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada nadajnik FM na pasmo 88-108 MHz o zasięgu około 100 m i poszukuje prostego schematu wzmacniacza sygnału końcówki mocy, najlepiej jednofazowego tranzystorowego, bez scalaków i z minimalną liczbą elementów, ze względu na ograniczony dostęp do elektroniki. Dyskusja zwraca uwagę na legalność nadawania w tym paśmie, podkreślając, że moc powyżej 10-20 mW jest nielegalna i może powodować zakłócenia odbioru innych stacji. Wskazano, że do wzmacniaczy mocy w paśmie FM potrzebne są specjalistyczne tranzystory nadawcze, które są drogie i trudno dostępne, a popularne tranzystory np. BC548 mogą być użyte do niskomocowych wzmacniaczy (kilkadziesiąt do kilkuset mW). Autor otrzymał linki do schematów nadajników, jednak poszukuje wyłącznie końcówki mocy. Zasugerowano przeszukanie działu Radiotechnika na forum elektroda.pl, gdzie dostępne są opisy nadajników i wzmacniaczy. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o legalność i zasięg nadajników krótkofalowych o mocy 150 W, z podkreśleniem konieczności posiadania licencji krótkofalarskiej i znajomości pasma pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA