logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Implementacja stosu TCP/IP z PPP na 8051 w C, biblioteki Dunkelsa, modem RS

kosster 27 Lip 2007 08:20 2290 3
REKLAMA
  • #1 4118739
    kosster
    Poziom 12  
    Witam
    Mam problem z imlementacją stosu tcp/ip i protokołu ppp.
    Uzywam procesora z serii 51 język c. Posiadam modem z którym łacze isę za pomocą rs. Modem nie ma stosu tcp więc tą rolę musi pełnić procesor. Moje pytanie brzmi czy ktoś z sznownych forum-owiczów stosował coś takiego w swoim rozwiązaniu. Jak tak to prosze o kontakt.
    Znalazłem jakies biblioteki dotyczace stosu na stonie Adama dunkelsa ale nie wiem za bardzo czy one mogą być zastosowane, a moze ktoś ma zupełnie inny momysł np. zastosować jaiś zewnętrzny układ który posiada stos tcp, a moze zastosować kontroler z wbudowanym stosem tcp. Wiem ze rozwiazaniem jest np wymiana modemu na taki ktory ma stos ale to rowiazanie nie moze byc zrealizowane.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4118760
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    moze cos wiecej o tym stosie , mozliwe ze to sprawa kompilatora nie samego stosu , nigdy nie wczytywalem stosu do serii...51 ale mialem podobne problemy z PIC i byla to sprawa wlasnie kompilatora.
  • REKLAMA
  • #3 4118783
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Zainteresuj sie LWIP chyba wlasnie Adama Dunkelsa (juz tego nie rozwija, ale inni to robia). Jezeli chcesz miec cos co po niewielkich przerobkach bedzie dzialac to zastosuj at91sam7x256 + system operacyjny freertos + stos lwip.
    Przyklad ze strony systemu FreeRTOS dziala od razu a i PPP chyba sie da na tym odpalic. Potem mozna probowac wykroic system operacyjny i zostawic sam stos z RAW API jezeli zajdzie potrzeba.
  • #4 4118812
    kosster
    Poziom 12  
    Coś więcej o stosie.... Problemem to jest własnie to ze nie wiem jak to zrobić skąd wziąc biblioteki aby wykonać z pozoru takią prostą rzecz jak wysłanie 3 wyrazów po gprs. Jak wspominałem mam modem siemensa mc35 który łaczy się z procesorem za pomoca rs-a. Loguję się i td. Łacze sie z gprs i tu suię zaczyna problem dostaje z sieci zapytanie (ramkę) w formacie ppp i musze jaz interpretowac a wiec potrzebna mi jest obsługa tcp/ip i ppp. NIe wiem jak to zrobić zeby to "wsadzić" do procesora.

A odnośnie
    at91sam7x256 + system operacyjny freertos + stos lwip
    jak to zrobić? Patrzyłem ale dla mnie to czarna magia.
    Muszę przecież nie tylko realizować stos tcp/ip ale rówież musze potem z tego wychodzić i np użyć komend at. A nie wiem jak to zrobic pod systemem operacyjnym. Nigdy z tym nie walczyłem.

Proszę o pomoc w tym zakresie
REKLAMA