logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika do subwoofera: Alpine SWL 1242 czy STX GDN-38-300-4-AE?

newrosik 27 Lip 2007 17:30 1677 5
REKLAMA
  • #1 4120189
    newrosik
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Chcę zbudować subwoofer do tego potrzebuję głośnik niskotonowy do sumy 300zł. Zależy mi głównie by bas był dynamiczny. Osobiście przekładam jego dynamikę nad jego niskością. Jak na razie nie mogę zdecydować który do tego będzie lepszy czy Alpine SWL 1242 czy STX GDN-38-300-4-AE? Z tego co wyczytałem nikt sobie STX'ów nie chwali ale każdy na nich robi subwoofery pozatym do tego STX będzie potrzebna duża obudowa. Natomiast głośnik Alpine jest przeznaczony do samochodów nie wiem jak zachowa się jako głośnik domowy/czasem imprezowy zaletą jego jest to, że to już jakaś lepsza marka lecz nie mogę do niego dostać jego parametrów by wyliczyć obudowę a także według mnie stosunkowo mała średnica. Suba będę napędzać wzmacniaczem 200W RMS. Który z nich będzie lepszym wyborem Alpine czy STX do budowy suba z dynamicznym basem lub może podpowiecie coś innego. :)
  • REKLAMA
  • #2 4120936
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Samochodowy głośnik kup do samochodu a nie do domu.
  • REKLAMA
  • #3 4121102
    newrosik
    Poziom 12  
    No to co byś polecał innego niż tą alpinę? Wszyscy na STX'a jadą a każdy na nich robi suby na DIY.
  • REKLAMA
  • #4 4121160
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Robią suby bo to tani głośnik...
  • REKLAMA
  • #5 4121710
    newrosik
    Poziom 12  
    Wiem, że jest tani i o w miarę parametrach. Wracając do tematu co będzie lepsze ta Alpina czy STX a może coś jeszcze innego do 300zł?
  • #6 4398737
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 154
    http://www.alphard.pl/product/260/59
    A może tradycyjnego alpierda? Ludzie klną na alpharda dla zasady, ale zapominają że ta firma między górami złomu ma kilka produktów bardzo udanych, w dodatku bardzo przystępnych cenowo. LW1200 z tego co pamiętam to głośnik przeznaczony do obudowy zamkniętej, a jak obudowa zamknięta to będzie miał bardzo przyzwoitą odpowiedź impulsową w porównaniu z BR, zamknięte są szybsze i dynamiczniejsze (dla tego już dawno nie robie obudów BR ;), chyba że głośnik się nie nadaje do zamkniętej). Nie zejdzie powalająco nisko, ale ludzie go sobie chwalą. Za tak niską cenę lepszego po prostu nie znajdziesz, a masz przynajmniej "względnie" wiarygodne parametry TS podane, a że to popularny przetwornik nie trudno znaleźć kilka sprawdzonych projektów w necie, czy nawet samej elektrodzie.
REKLAMA