logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV-5545 - piszcząca przetwornica STR41090, TV nie włącza się, LED świeci

Shel 27 Lip 2007 21:58 1602 6
REKLAMA
  • #1 4121023
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, mam problem z moim 21" tv, mianowicie:
    przetwornica strasznie piszczy, wszystko wynikło następująco: tv nie włączył się, mimo świecącej czerwonej diody led na panelu,
    poszukałem schematu, ale nie znalazłem identycznego lecz podobny od Royal 5125, rozebrałem i owszem dioda led będzie świecić, bo jest zasilana z dołączonego transformatora +12V, zasilacz znajduje się na dodatkowej płycie z boku i to on nie załącza, a dokładnie przekaźnik, pomierzyłem wszystko - niby ok, zwarłem przekaźnik tak by był załączony, ale przetwornica strasznie piszczy, niby wychodzące z niej zasilanie jest +90V i +18V, ale tv nie startuje - oczywiście sprawdzam to na suchu-tzn. odłączone od płyty głównej, proszę o jakąś poradę,
    przetwornica stoi na STR41090, lecz schemat od 5125 jest inaczej zrobiony niż mój
    na dużym kondensatorze jest niby powyżej 300V, ale nie wiem czy to nie jest wina STRa?
  • REKLAMA
  • #2 4121099
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    To raczej nie zasilacz,sprawdz klucz,trafo i cewki.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 4121433
    baniaczek
    Poziom 16  
    Po sprawdzeniu tego,co proponuje kolega powyżej,pozostaje jeszcze kwestia załączania przekażnika,a więc przetwornicy.Prześledż:
    -zmianę stanu na pin 22 mikroprocesora IC001 przy załączaniu
    -zmiany napięć na tranzystorach Q011 oraz Q002
    Ten ostatni załącza już przekażnik.A napięcie +B jest za małe,podczas,gdy to drugie prawidłowe.Wymień kondensator C822.
  • #4 4122216
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Odłącz Hota i podłącz żarówkę 40-60W do B+ i masy i sprawdź samą przetwornicę. Jak napięcie będzie OK. i żarówka świeci to prawdopodobnie jak opisane wyżej -hot, trafo , cewki. Sprawdź czy grzeje się Hot( BU, 2SD na WN) jak tak to prawdopodobnie cewki. Jak idzie odłączyć wtyk cewek( jeżeli nie ma w nim zwory dla B+) to wyciągnij go. Jak pisk ustanie to cewki na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #5 4122252
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    powymieniałem kondensatory w zasilaczu-przetwornicy, sprawdziłem tranzystor klucz-Q801 i teraz efekt jest taki, że słychać obciążoną przetwonicę, dodam, że sprawdzam sam zasilacz odłączony od płyty głównej, na zwartym przekaźniku załączającym zasilacz
    B+ - mam teraz około 72V
    i 18V - mam około 11V, to jest mało!
    sprawdzam wszystko i nic nie mogę znaleźć :(
    zapytam jeszcze kontrolnie:
    1 - tranzystor kluczujący ma oznaczenie C33840 - to jest chyba oznaczenie philipsa i to jest popularny bc338?

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

posprawdzałem na piechotę wyjmując wszystkie diody i rezystory z przetwornicy, podstawiłem tranzystor kluczujący i dalej coś mi obciąża przetwornicę, chyba pozostaje już tylko STR?
    jak jeszcze mogę się upewnić czy to wina STRa?

Dodano po 11 [minuty]:

znalazłem schemat podobnego STRa i chyba jest dobry, ponieważ u mnie jest tak:
    1: +90V
    2: 0
    3: - (w domyśle ok. +300V - we zasilania)
    4: 0
    5: +90V
    nie mam pojęcia o co w nim chodzi, a przetwornica jak była obciążona tak jest i dalej piszczy :(
  • REKLAMA
  • #6 4123493
    baniaczek
    Poziom 16  
    Czy aby na pewno wymieniłes kondensatory po pierwotnej stronie?Szczególnie C817?A po wtórnej?Nie przywiera tam któryś kondensator(C821,C823)?Co do tranzystora,masz rację.To BC338 grupy40.
  • #7 4124040
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Na C głównym masz > 300V?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Royal TV-5545 z przetwornicą opartą na układzie STR41090, która wydaje głośny pisk, a urządzenie nie uruchamia się mimo świecącej czerwonej diody LED. Zasilacz znajduje się na osobnej płycie i nie załącza przekaźnika, mimo że dioda jest zasilana z transformatora +12V. Pomiar napięć na przetwornicy odłączonej od płyty głównej wskazuje około +90V i +18V, jednak wartości te są niższe niż oczekiwane (np. B+ około 72V zamiast wyższego napięcia, a +18V spada do około 11V). Wymieniono kondensatory w zasilaczu, sprawdzono tranzystor kluczujący (oznaczony jako C33840, odpowiadający BC338), jednak problem z obciążeniem przetwornicy i piskaniem pozostał. Sugerowano sprawdzenie klucza, transformatora, cewek, kondensatorów po stronie pierwotnej i wtórnej (szczególnie C817, C821, C823), a także monitorowanie sygnałów na pinie 22 mikroprocesora IC001 oraz tranzystorach Q011 i Q002 odpowiedzialnych za załączanie przekaźnika. Wskazano, że napięcie +B jest za niskie i zasugerowano wymianę kondensatora C822. Test z podłączeniem żarówki 40-60W do linii B+ i masy ma pomóc w diagnozie obciążenia przetwornicy i cewek kineskopu. Ostatecznie pozostaje podejrzenie uszkodzenia układu STR41090 jako przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA